В Международния ден на Земята! Благоевград е заобиколен от нерегламентирани сметища

22 април 2020 16:22   2 коментара   7196 прочита


Днес отбелязваме Международния ден на земята и тази година този ден е по-специален, защото се чества за 50-ти път и то във време на пандемия. Време, в което, поради наложените извънредни мерки и изолацията, която трябва да се спазва, благоевградчани се сетиха за природата и всички се юрнаха на разходки, за да вземат глътка въздух и да се порадват на свободата си.

Покрайнините на града, в условията на извънредното положение, станаха най-модерната дестинация за разходки през последния месец. 

Оказва се обаче, че разходката из природата далеч не е толкова приятна заради тоновете боклуци, разхвърляни навсякъде от безотговорни граждани.

Грозната действителност е заобиколила отвсякъде областния център - в полята и коритата на реките. Благоевград е обграден от десетки нерегламентирани сметища, изникнали като гъби в зелените равнища. Всевъзможни строителни и битови отпадъци се срещат на всяка крачка, а мокрите кърпички, използвани от разгонени любовчии, са безброй...

Пластмасови бутилки, кенчета от бира, стъкла, дрехи, обувки и автомобилни гуми са само малка част от пейзажа, на който се любуват тръгналите на разходка благоевградчани. Сред отпадъците може да се видят и по-екзотични вещи като матраци и други части от мебели, стара дограма, дори тоалетни чинии - все БГ-боклук, който прави вносът от други страни напълно излишен!

По закон има предвидени санкции за физически лица и фирми, които незаконно и безразборно хвърлят отпадъци. На практика обаче глоби почти не се налагат, тъй като екоинспекторите, които и без това не са много, трябва да хванат нарушителя на "местопрестъплението".

Изглежда за недобросъвестните благоевградчани не е важно в каква среда живеят и отглеждат децата си, а опазването на природата е последна грижа. Жалко! Жалко, че институциите само "маркират" днешния ден с поздравителни адреси и безсмислени мероприятия, а на практика не се прави нищо за справяне с реалния проблем - мръсните въздух и околна среда. 

П. Пенева


Още за: Благоевград   боклуци   ден   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
22 Април 2020 16:57 | 123
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

по-голямо зло от човека няма


23 Април 2020 11:40 | до горния
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Не всички хора са такива, по-голям мърляч от българина няма
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар