В Гоцеделчевско гостува документална изложба за Балканската война

25 октомври 2012 20:00   3 коментара   65863 прочита


По инициатива на народния представител от ГЕРБ Веселин Давидов и сдружение „Неврокоп”, в община Сатовча стартира тематична документална изложба, посветена на Балканската война и Освобождението. Тя има за цел да припомни историческите събития и духа на времето с автентичните образи от онези дни. Изложбата, която е продукт на Националния военноисторически музей, ще посети много от училищата и читалищата в Гоцеделчевско.

„Трябва да знаем и помним, че Балканската война е била реалната освободителна война в Пиринско и Родопите и да почетем паметта на падналите в героичните дни преди 100 години. Заедно със сдружение „Неврокоп“ ще опитаме изложбата да достигне до повече млади хора от Неврокопския край. Днес те възприемат свободата като абсолютна даденост.

Искаме да им дадем и повод за размисъл около тези значими за националната ни история събития”, коментира народният представител Веселин Давидов. Той се включи в честванията, заедно с ученици от гимназиалните курсове от училищата в селата Сатовча, Кочан и Плетена, на мястото, където преди 100 години 2-ра дружина на 9-и Пловдивски полк се сражава за освобождението на Неврокопския регион. Освен традиционното полагане на цветя и последващите спортни мероприятия, тази година честването бе допълнено от родопски кабагайди.

източник: Дарик

3 коментара
26 Октомври 2012 08:56 | 11
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Горната снимка е направена на връх св. Константи- на това место е убит майор Никола Топалов-командир на 9-и Пловдивски полк убит при сражение с турската част. Този връх в последствие се казва майоров гроб. За Сатовчанци връх св .Константи или /Майоров гроб/ е свещенно место наричано още втора Шипка. Защото на този връх на 18 октомври 2012 год. се водят такива сражения, че турската част била разбита и същият ден с. Сатовча получава свободата.
Поклон голям поклон на убитите за освобождение на Сатовчанци от турско робство.


28 Октомври 2012 09:07 | 111
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ало 11!
Много си зле с цифрите, което ме кара да мисля, че и написаното с думи не е вярно.
А случайното депутатче от мимолетната ченгесарска агентурна партийка кьорфишек да не гледа назад в историята, а да помогне с нещичко в настоящето. Народа живее по зле отколкото в Османската империя, въпреки развитието и технологиите!


29 Октомври 2012 10:35 | 11
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

11- поправка на цифрите. На 15 октомври 1912 год. става сражението на същата дата
към 17. 30 часа погребат Майор Никола Лазаров Топалов и подофицер Делчо Червеняков
от гр. Клисура-редник Благой Р. Саев от с. Царимир-редник Петко Атанасов Анакиев
и редник Тодор Ив. Хаджийски от Ново село. На 16 Октомври българската армия освобождава с. САТОВЧА. Поклон и свеждане глави до земята на падналите бойци за свободата на Сатвчанци.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар