В Гоце Делчев посрещнаха копие на иконата на Чудотворната Витлеемска Света Богородица

01 октомври 2020 00:29   1 коментар   3472 прочита


Днес в Гоце Делчев, в деня когато се навършват 21 години от първата копка на храм "Рождество Христово", посрещнаха уникална икона - копие на Чудотворната Витлеемска Света Богородица. Иконата е изработена в Йерусалим с благословията на Неврокопския митрополит Серафим и е специално за новостроящата се черква "Рождество Христово" в Гоце Делчев. Митрополит Серафим, миряни и общинското ръководство посрещнаха чудотворната икона.

Уникалната икона е осветена в храм "Възкресение Христово" в Йерусалим и в базиликата "Рождество Христово" във Витлеем. Чудотворната Витлеемска икона на Божията майка се отличава с това, че на нея Дева Мария е усмихната.

Иконописният й тип е „Одигитрия” – в превод от гръцки „Показваща пътя”. Благият образ олицетворява преминаването от греха към спасението.

В лявата си ръка Младенецът стиска скиптър, символ на власт, а с дясната - изпраща благословия на всички, които се молят пред иконата. Посрещането на копието на тази чудотворна икона в Гоце Делчев беше от 17.30 часа в храм "Рождество Христово". След като поставиха иконата в нейния нов дом, отслужиха вечерня по повод предстоящия на следващия ден празник - Покров на Пресвета Богородица.

М. Иванов


Още за: икона   Гоце Делчев   чудо   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
01 Октомври 2020 09:03 | Тончо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Атеист до атеист.
Няма ли да престанат да правят църквите, като гръцките бани? Не на гръцкото влияние!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар