В Благоевград: Установиха второкласник с коклюш в СУИЧЕ, РЗИ с предписание, съучениците му изолирани

23 април 2024 09:01   9 коментара   15460 прочита


Проверяват сигнал за дете със заболяването и в училище в Разлог 

Второкласник от Средно училище с изучаване на чужди езици в Благоевград / СУИЧЕ/ е диагностициран с коклюш, това научи Struma. com. Детето е изолирано, както и съучениците му, конкактували с него. Вчера РЗИ е направила предписание до училището. 

Контактните ученици няма да бъдат върнати у дома, ще продължават да посещават училище, защото при коклюша не се предвижда карантиниране, така както беше при ковид пандемията, но децата ще бъдат наблюдавани стриктно от медицински лица в рамките на 2 седмици. Според наредбите - болните от коклюш не подлежат на задължителна карантина, а на самоизолация до оздравяване.

Вчера в РУО е постъпил сигнал за дете с коклюш в училище в Разлог, но от РЗИ нямат подадена информация, днес случаят се проверява.

Припомняме, че коклюшът е новата заплаха за децата. Болните се увеличават. Над 280 са потвърдените случаи в центъра по заразни и паразитни болести. В София - само за седмица са 75. Заразата достига и до все повече училища. 

До момента случаи на коклюш са регистрирани в 45 училища в страната в общо 56 паралелки, сочат данните на здравното министерство. На този етап специални мерки в тях и в детските градини и ясли не се предвиждат.

От началото на годината до момента в област Благоевград са регистрирани 7 случая на коклюш при деца, които вече са излекувани.

Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни: 

Първоначално симптомите наподобяват обикновена настинка (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица). В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многобройни краткотрайни изкашляния, последвани от специфичен инспираторен звук – реприз. Пристъпите често водят до изхрачване на прозрачна течност, последвано от повръщане. В началото симптомите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца. 

При малки бебета е възможно да не се стигне то типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от кратки периоди на спиране на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а състоянието на детето постепенно се подобрява (което може да отнеме до три месеца). 

При юноши, възрастни и деца, които са частично имунизирани, заболяването преминава по-леко и с разлика в симптомите. При тези групи и при много малки бебета диагностицирането на болестта е по-трудно. 

П. Петров 
 

 


Още от: Общество

Принтирай статия
9 коментара
23 Април 2024 09:18 | рзи
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

коклюш има в благоевград поне от два месеца алоооо


23 Април 2024 09:33 | Гошо
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Има и много бавно развиващи се във МВР, Кат и НАП


23 Април 2024 10:04 | Али баба
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Златанов да даде информация за Училищата и Градините за карантината и учебният процес.
Да не се крие тоя като пор в нови гащи! ()


23 Април 2024 10:26 | 444
Оценка:
-7
 (
11
 гласа)

Детето е ваксинирано против коклюш (кашлица) и явно самата ваксина е заразява. Ваксинират ли се децата автоматично ще ги разболеят. НЕ СЕ ВАКСИНИРАТЕ!!!


23 Април 2024 13:04 | Пилатес
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Шалявката защо не се интересува от данните на децата заболели от коклюш .
Мето защо я назначи тогава ???ь


23 Април 2024 15:42 | Zagan
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Vaksinata e otrova! Tova e syshtata propaganda kato s koronata!


23 Април 2024 16:45 | НАГЛИ,АЛЧНИ,НЕГРАМОТНИ...
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Идват избори... Това, вече го играхте, болшевишки наследници-изроди... Готвите ни нали?


23 Април 2024 17:19 | Благоевград
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

РЗИ да се гръмнат някъде, начело с това чучело от снимката, което няма връзка с реалността.
Никой не се интересува от случващото се не само в училищата, но и в детските градини и яслите. Навсякъде има болни деца, които майките им изпращат - само и само да не са вкъщи!


24 Април 2024 09:05 | За Пеевски нито глас
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Детето е ваксинирано и е болно. Ваксините както и храната, както и въздуха са лоши. На истината казват, че си русофил.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар