В Благоевград: Неврокопският митрополит Серафим откри новата учебна година в Православния информационен център

12 септември 2021 04:39   1 коментар   6265 прочита


Неврокопският митрополит Серафим откри новата учебна година в Православния информационен център в Блгоевград. Скъп гост на празника беше Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий - игумен на Рилската света обител. На събитието присъстваха свещеници, дякони, учители по религия, учители от курсовете към центъра, общественици и деца. Неврокопският митрополит, в съслужение със свещениците Светослав Кючуков, Велизар Голев и Ангел Вангелов и дяконите Григорий Иванов и Павел Павлов, отслужи водосвет и се помоли за здраве и благодатна учебна година.

Осветени бяха икони на Господ Иисус Христос, св. цар Борис и две прекрасни икони-мозайка на светите братя Кирил и Методий, изработени от г-жа Димитрина Гошева, учител в СУ "Арсени Костенцев" в Благоевград. Най-радостни на празника бяха децата, трепетно очакващи осветените икони, над които работиха няколко месеца, под ръководството на г-жа Даниела Донева. Курсът по иконопис продължава своята работа, като приема още деца и възрастни, желаещи да се обучават в рисуването на икони, според Православната традиция и учение. 
 

От 15 септември ще започне и школата на проф. Йоанис Папахронис по Източно църковно пеене, която се провежда в съботно-неделни дни, в няколко групи - за начинаещи и напреднали. 
 За благоевградските деца, към Православния център, в неделя се провежда и неделно училище, където подрастващите се запознават с Православната вяра, подвигът на светите мъже и жени, християнските добродетели, заучават православни песнопения, творят и дискутират важни за тях въпроси. 

Разходите за курсовете в центъра се поемат от Неврокопска митрополия и всеки може да се запише 

П. Петров  

1 коментар
12 Септември 2021 13:47 | зрител
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Защо Серафим е с гръцкото знаме на гърдите ?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар