В Благоевград: На среща -дискусия с родителите обсъдиха забавени плащания и финансови стимули за първо,второ и трето дете

23 юли 2021 15:49   1 коментар   4725 прочита


Финансовите поощрения за стимулиране на раждаемостта за първо, второ и трето дете, родени през миналата и тази година, ще бъдат изплатени. Имаме воля това да се случи, но за целта е необходимо да предприемем законови процедури за изменение на бюджета. Това заяви кметът Илко Стоянов днес на среща с десетки родители в зала „22-ри септември”. 
На общественото обсъждане на казуса стана ясно, че на предстоящата сесия на местния парламент няма да се разгледа предложението на бившия кметски екип за намаляване на финансовите поощрения. 
Предстои да се направи пълен анализ и да се изготви методология за изплащането на сумите, ще са нужни около 250 000 лева, подчерта кметът. Наредбата обаче няма как да се промени, а заложените в нея основни критерии за получаване на поощренията са постоянен и настоящ адрес на двамата родители в община Благоевград през последните 2 години, образователен ценз, родителите да нямат задължения към община Благоевград, както и двамата родители да са с непрекъснати здравноосигурителни права. Настоящият кметски екип обсъжда идеята такива стимули да се дават и за родени деца след третото, но ще има по-строг критерий – и двамата родители да са поне със средно образование. 
Всички родители, подали заявления в Община Благоевград, ще получат писмени уведомления дали са одобрени, или не. 
„Духът на Наредбата е да се стимулират най-вече родителите с висше образование. Възможно е да се редуцират сумите за деца на родители, които са с основно образование. Но не бива да ги изключваме от тази подкрепа, защото най-вероятно ще ни атакуват в съда за дискриминация. Ще организираме нова среща с вас, когато сме готови с методологията, по която ще изплащаме финансовите поощрения, както и с конкретните цифри”, каза още кметът. 
 


Още за: среща   родители кмет   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
23 Юли 2021 17:13 | Демократ
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Като няма какво да покажеш, започваш да говориш за проблемите на малцинствата.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар