В. Алтънов, „Кабел Сат Запад“: Над 1 млн. лв. изгубихме след акцията на ГДБОП

25 юни 2019 09:19   8 коментара   14536 прочита


Загубите ни след акцията на ГДБОП на 13 юни възлизат на над 1 млн. лева. Това обяви на пресконференция управителят на кабелния оператор „Кабел Сат Запад“ Вилимир Алтънов, който оперира в Югозападна България.
Алтънов коментира, че освен показната акция е била създадена заплаха и за националната сигурност, тъй като десетки домакинства и институции са нямали достъп и до интернет и тел. 112.

Той подчерта, че неговата компания и „Вайтъл“ са двама от общо петте оператора, работещи на тази територия и станали обект на акцията на ГДБОП преди 11 дни. Алтънов добави, че компанията му работи от 25 години на пазара и след акцията отчита спад в броя на абонатите си.

„Към момента нашите компании не са получили констативен протокол, в който да са посочени нарушенията, които се твърдят, че сме извършили. Не разполагаме и с опис на техниката, която ни беше иззета и е на стойност над 1 млн. лв. Когато ни бъде върната, тя ще бъде морално остаряла и съсипана. Беше неправомерно иззета и техника за разпространение на интернет“, заяви той и добави, че са несъстоятелни обвиненията, че те разпространяват „пиратски“ програми.

„Уважаваме безкрайно труда и правата на всички участници в процеса на създаване на телевизионно съдържание. Ето защо, никога не сме си позволявали да търсим или предоставяме непозволен достъп до телевизионно съдържание“, подчерта той, цитира БГНЕС. Според него тези отношения трябва да се решават по пътя на търговските договорки и достъпът до този вид пазар да бъде равнопоставен за всички участници в процеса, а не със сигнали за престъпления и унищожаване на техника и инфраструктура.

Той опроверга, изнесените обвинения от началника на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев, че малките кабелни оператори са причинили вреди за над 10 млн. лева в следствие на разпространение на няколко телевизионни програми без уредени авторски права.

„Ако това е вярно, означава, че за 2 месеца дружествата би трябвало да платят над 4 млн. лева права за разпространение на няколко канала. Това е невярно. По-скоро целта е манипулация на общественото мнение и с цел да се хвърлят бомбастични твърдения . След разпространеното твърдение, че сме престъпници, беше оповестено, че в проверката участва и „Европол“. Това звучи страшно – тази организация да се занимава с платформен оператор в ограничена по обхват мрежа. Оказа се, че „Европол“ е информирал на своята интернет страница за проверка в България, но за разпространение на IPTV телевизия чрез нелегални боксове, а не за кабелно разпространение на телевизионни програми“ , поясни той и добави, че те разкриват още, че 700 000 души са получавали сигнал чрез престъпна мрежа.

Той каза, че не знае откъде е дошла тази цифра, защото абонатите и на петте оператора в Югоизточна България не наброява и половината на оповестената от „Европол“.

Алтънов каза още, че на телевизиите те плащат твърда месечна сума, а не на абонат и призова прокуратурата и ГДБОП да се самосезират, за да видят как се разпространяват телевизиите в малките населени места.

 


Още за: Още от: Общество

Принтирай статия
8 коментара
25 Юни 2019 09:27 | Никола
Оценка:
12
 (
24
 гласа)

Герберастите защитават интересите на монополите и картелите, убиват дребния и среден бизнес в България.


25 Юни 2019 09:47 | Никола
Оценка:
10
 (
18
 гласа)

Сега ще осъдят държавата и пак всички ние ще плащаме за грешките на управляващите.


25 Юни 2019 09:51 | Никола
Оценка:
14
 (
18
 гласа)

Целия държавен апарат беше впрегнат в зашита на частници като собствениците на нова тв и Виваком, Домусчиев и Делян. Дори и да не са платени права за отделни телевизии, защо се режат кабели, спира се Интернет, взимат се сървари и не спряха излъчването само на спорните канали.


25 Юни 2019 10:16 | Не плачете
Оценка:
5
 (
15
 гласа)

Това искахте това си избрахте.


25 Юни 2019 10:23 | Никола
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

Кой по точно е избрал крадливата шайка герб? На последните избори те спечелиха като само 9 от 100 имащи право на глас избраха герб, тоест от всеки 100 човека 91 не ги иска. Управляват с гласовете на ромите, фирмите близки до властта и държавните калинки.


25 Юни 2019 10:50 | Az
Оценка:
1
 (
15
 гласа)

А по времето на БКП си имахме само първа и втора, и некой руски канал... и народо жегне тъпи като овци... а сега се разглезихме даже и глава надигаме


25 Юни 2019 10:59 | Това е
Оценка:
12
 (
16
 гласа)

Айде айде... Загубили 1милион за 2 дни, иначе платили данъци 1000лв за 10 години...


25 Юни 2019 13:13 | Струмско
Оценка:
1
 (
15
 гласа)

До по горния - комунистите това, което построиха вие гербери не може даже да боядисате.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар
Въведете кода от картинката