Усилена работа по укрепването на срутищата по пътя за Рилския манастир

03 август 2020 10:33   3 коментара   5810 прочита


Продължават строителните работи по укрепването на срутищата в 250-метровия участък при 27-ми километър на третокласния път III-107 Кочериново - Рила - Рилски манастир, съобщават от АПИ.

През юни се извършиха подготвителни дейности преди стартирането на същинската укрепителна работа, а от АПИ тогава съобщиха, че, за да не се затруднява трафикът към Светата обител, строителни дейности няма да се извършват след 13 ч. в петък и в почивните дни - събота и неделя, както и на официални празници.

Репортер на struma.com видя обаче, че това не се спазва и по трасето се работи усилено. Въпреки това, движението в района се осъществява нормално, а трафикът в съботния ден бе интензивен. Безпроблемно е преминаването на моторните превозни средства при извършването на аварийно-възстановителните работи и колите се пропускат чрез светофарна уредба. От АПИ съветват шофьорите да карат внимателно, да спазват поставената сигнализация и ограничението на скоростта от 40 км/ч, тъй като преминават през участък в ремонт.

Укрепителни дейности се извършват от "Автомагистрали" ЕАД. Дружеството ще работи максимално мобилизирано, за да може те да завършат колкото се може по-бързо и по третокласния път, който е основна връзка за Рилския манастир, за природните забележителности и туристическите обекти в околността, да се пътува удобно и безопасно. Техническият проект предвижда в 250-метровия участък от км 27+600 до км 27+850 да се изгради укрепителна стоманобетонна /джоб/ стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която да поеме натоварването на част от срутищното тяло и да то бъде подсилено с микропилоти и анкери.

За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската ще бъде положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа, закрепването на която ще се осъществява със стоманени анкери и монтажни скоби. Ще бъде извършен и хидропосев и ще се изгради предпазен отводнителен окоп. Ремонтните дейности предвиждат възстановяване на пътната настилка, както и пълно изграждане на пътната конструкция в дестабилизирания участък.

Той ще бъде с нова ограничителна система /мантинела/ и маркировка. Припомняме, че премиерът Бойко Борисов настоя да се вземат незабавни мерки за опасното свлачище по пътя за Рилския манастир. „40 километра път като слънце сме направили и това свлачище дава възможност да ни коментират, да ни критикуват и много ме ядосва. Другата седмица искам да почне да се прави", каза при едно от посещенията си на Светата обител през юни той.

Г. Георгиев

3 коментара
03 Август 2020 20:57 | Тъпо и безсмислено
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Е, когато правехте тия слънчеви и тесни 40 км, защо не направихте тия подпорни стени? Ето защо са протестите-некадърност и кражби по все по-безпардонен начин!


03 Август 2020 23:25 | Павел
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Наскоро цар тиква мина по този път и каза пред журналистите, че пътя е перфектен, а по това време в много участътци се преминаваше само по едно платно. Или е сляп или луд, май и двете.


04 Август 2020 21:41 | Страхил
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Браво!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар