Училищата да коригират план-приема за 2010 г. надолу, осмокласниците са 1997, 129 по-малко завършват VII клас

19 януари 2010 00:18   5513 прочита
Ив. Златанов
Ив. Златанов


Ив. Златанов

Началникът на РИО Ив. Златанов

Всички училища в Пиринско трябва да коригират план-приема си за 2010 г., заяви вчера началникът на Регионалния инспекторат в Благоевград Ивайло Златанов. Това важи в най-голяма сила за гимназиите с прием след 8 клас и особено в общините Благоевград, Банско и Разлог, допълни той. Анализ на заявения от директорите на училища план-прием на ученици за новата учебна 2010/2011 г. сочи, че той е напълно нереалистичен, като се има предвид броят на децата.

В VII клас тази година са 2930 ученици, със 129 по-малко от миналата година, а VIII клас в цялата Благоевградска област ще завършат 1997 ученици, със 180 по-малко от 2009 г. Това значи, че след 7 клас тази година ще се сформират със 7 паралелки по-малко, а след 8 клас - с 11 по-малко от миналата година, но вместо и директорите да съобразят план-приема си и да предложат възможните 107 паралелки, след 8 клас са заявени 145, съобщи Ивайло Златанов. Без да игнорирам колективния орган педагогически съвет, който гласува план-приема за следващата учебна година, имам наблюдения, че не винаги решенията, които взима, са обосновани, затова съм поканил на среща утре /б.р. днес/ директорите на 7 училища с прием след 8 клас в Благоевград да договорим по-реалистичен прием, обясни началникът на РИО и посочи, че след 7 клас реално проблем няма, тази година в областния център основно образование завършват 201, при 281 осмокласници миналата година.

Единствената община, в която броят на заявените паралелки е по-малък от броя на учениците, е Хаджидимово, допълни той. В края на март ще стане ясно какъв е одобреният пран прием за 2010/2011 г.

Директори на някои от училищата са предложили нови професии, но в момента свободни ниши са екология, лаборанти, социални работници, коментира Златанов. Той призна още, че за 16 работни дни, откакто е на началническия пост, е разгледал над 40 жалби, болшинството от които доста жлъчни и както се оказало - неоснователни.


Още за: училище   прием   корекция   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар