Учениците от Разлог отиват на обучение в Израел след спечелен конкурс

11 март 2016 12:25   1 коментар   6003 прочита


Иван Влахов от СОУ „Братя Каназиреви“ и Елена Чокалова от ПГТХТ „Никола Стойчев“ спечелиха конкурса за есе върху книгата на Михаел Бар-Зоар „Героичното спасение на българските евреи. Извън хватката на Хитлер“. Пред цялата аудитория в Многофункционалната зала на НЧ „15.09.1903-1909“ в Разлог, учениците прочетоха своите есета, свързани с ролята на цар Борис III за спасяване на евреите от България по време на нацисткия режим. Като награда двамата ще пътуват до Йерусалим с цел обучение, което ще се осъществи с подкрепата на Община Разлог.

Награждаването на младежите се състоя по време на интегриран урок по история и философия на тема „Паметта говори… за толерантност…“. Урокът бе подготвен от старши учител Соня Крънчева от СОУ „Братя Каназиреви“ и Анета Тумбева от ПГТХТ „Никола Стойчев“. Учениците от двете училища представиха книгата „Извън хватката на Хитлер“ на проф. Михаел Бар-Зоар, анализираха стихове, посветени на пасивността и липсата на интерес в заобикалящото ни общество. Под формата на интерактивни занимания, те успяха да подредят пирамида на омразата и пирамида на толерантността, както и да разсъждават по темата за предразсъдъците.

Специален гост бе г-н Яков Джераси, председател на Израело-български институт, който обяви победителите от проведения конкурс.

На интегрирания урок присъстваха още директорите на двете училища – Мариана Попадийна и Галина Адамова, старши експерт по Обществени науки и гражданско образование към РИО на МОН БлагоевградЕкатерина Текерска, учители от двете училища и ученици.


Още за: младежи   книга   аудитория   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
12 Март 2016 17:09 | ...
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

трябва много да се внимава с тия "обучения" точно в израел.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар