Ученици в шести и четвърти клас живеят насред полето, в къща без покрив, без ток и вода

05 декември 2011 00:03   23 коментара   22029 прочита
Къщата без покрив и ток, в която живеят Росен и Виктория Миленови
Къщата без покрив и ток, в която живеят Росен и Виктория Миленови


Къщата без покрив и ток, в която живеят Росен и Виктория Миленови

Съседите на Росен и Виктория Миленови: Децата са изключително добри, ходят редовно на училище

Четвъртокласникът Росен Миленов и сестра му Виктория, шестокласничка в Пето СОУ - Благоевград, живеят в къща без покрив, втора година са без елосветление и вода. Къщата се намира насред полето на благоевградския квартал “Струмско”, районът е известен като Животинския пазар. За децата луксът /ток и вода/ е непознат, защото баща им Асен от година и половина е без работа, след като се разболял, а майка им Руска е безработна от 2003 година.

Живеем в една стая, в нея готвя, спим и се къпем, сподели с мъка майката Руска Миленова и поясни: Срамувам се да разкажа за нашия живот заради децата. 47-годишна съм и вече нищо не ме учудва. Отблъскват ни отвсякъде, в Социални грижи вече не ходя, защото знам, че няма да ми помогнат с обяснението, че не съм жител на Благоевград. Но нали тези две деца са българчета и в цялата ни държава има еднакви закони? Храним се с парите, които изкарва мъжът ми, и това, което съм произвела в зеленчуковата градина - боб и картофи. Озовахме се в това трудно положение преди 7-8 години, през 2003 година останах без работа, съкратиха ме от шивашка фирма. Имам завършено средно образование в Текстилното училище в Кюстендил по специалност “Дамско облекло”. Всяка сутрин ходя с количката за вода, няма зима, няма лете... заключава Руска.

Майстор-гатерист съм, бичех трупи във Велинград, но пристигнах тук и започнах работа първо в свинефермата на Иван Андонов в Старо Струмско, после се преместих в строителството, но от година съм зле с краката и останах без работа, разказа бащата Асен. За лятото няма проблем, помагам на съседите и те ми дават пари, не отказват помощта си. Трудно е сега през зимата, в една стая няма къде да се разминем. Страшното не е за нас, а за децата ни.

Не разчитаме на държавата, тя се е отказала от нас, а на помощта на съседите си от квартал “Струмско”. 3 кубика дърва за огрев ми даде познат, дрехи и храна също ни дават доброволно хора от квартала. Чакам някой познат да ми даде 2 лв., за да купя 2 хляба. Не съм си извадил и лична карта, знаете ли защо, защото нямам пари. А всеки документ струва пари, как когато нямам работа... разказва с насълзени очи бащата.

Съседи на семейството споделиха, че децата и родителите живеят в полусрутената къща, която не е тяхна собственост, а на местния жител Санде, който им я предоставил за ползване, същият наскоро починал.

Тези деца живеят в пълна мизерия, не знаят какво е телевизор, да не говорим за компютри и други технологии, които безспорно са им нужни по време на учебните занимания, каза съседката им Василка Костадинова.

Децата ходят редовно на училище, придвижват се с ученически автобус до V СОУ в центъра на града. Съседите недоумяват как успяват да напишат домашните си и да научат уроците си в една стая. Познават семейството като кротки и възпитани хора.

Дали държавата е абдикирала от тези две деца, имат ли шанса да живеят нормално, както другите деца, ще “събудим” ли институциите, ще стане известно до дни.


Още за: Р. Миленов   къща   работа   Още от: Общество

Принтирай статия
23 коментара
05 Декември 2011 07:51 | един от нас
Оценка:
47
 (
49
 гласа)

Хей политици, къде сте, вие незнаете как живеят хората. Защо давате помощи на богати и партиини ваши люде и не погледните тези деца. Те утре ще плащат и вашите пенсии. Помислете поне малко за тези хорица. Дайте работа на тази жена и една служба за пазач на този баща да могат достойно да изгледат дечицата си.
СЪБУДИ СЕ КМЕТЕ И ВИЕ ОТ БЕЗДЕЙСТВАЩАТА СОЦИАЛНА СЛУЖБА !!!!!


05 Декември 2011 08:47 | гражданин
Оценка:
35
 (
35
 гласа)

Сега ще познаем що за социален кмет си избрахме. Г-н Камбитов, помогнете на това българско семейство и на невръсните им деца не за друго, а ДА ОЦЕЛЕЯТ и то в 21 век.


05 Декември 2011 09:12 | Анди
Оценка:
26
 (
26
 гласа)

Как може всички да си затварят очите, защото така е най-лесно, нали? Да се отминават проблемите и всеки да си гледа за него, особено политиците? Камбитов не се бий в гърдите, а направи нещо за тези хора?


05 Декември 2011 09:40 | Г-ЖА ОТ ДУПНИЦА
Оценка:
28
 (
28
 гласа)

що за къща е това и как така на сред полето. И това наистина ли е българско семейство? Няма ли кой да даде на тия родители 50 лв да си извадят лични карти. Ако кмета смята да трупа активи/не матерялни/ тук и сега му е времето. Да не говорим колко богати хора живеят във вашия град, за бога хора, това са българчета които въпреки мизерията ходят на училище и сигурно са добри ученици. И накрая към добрите и обикновени хорица живеещи наблизо които явно и сега им помагат-помагайте им добри хора, това не е циганската сган която има привилегии и работят по незнам какви проекти. Тези хора са забравени понеже нямат лични карти и не са гласоподаватели. Тези дечица незаслужават това детство, но по коледа стават и чудеса. Да са живи и здрави!


05 Декември 2011 09:46 | майка
Оценка:
24
 (
24
 гласа)

Направо настръхнах! Как може такова безобразие от страна на социални, община, Кмет и т. н. Значи може да раздавате жилища на ненуждаещисе, а това севмейство найстина нуждаещо се неможе. А сега да видим Кмете дали и ти си като предишните управляващи...?


05 Декември 2011 10:47 | oт гражданин
Оценка:
18
 (
18
 гласа)

познавам хора от цигарена фабрика, които живеят в общински жилища, разбира под друго име е уж нуждаещия се. моля, общинари, не си стойте само на топло, а си отворете очите


05 Декември 2011 10:49 | ...
Оценка:
15
 (
17
 гласа)

а червен кръст да обяви акция за събиране на помощи за това семейство и не само


05 Декември 2011 11:18 | ВЯРА КЪМ 4вора
Оценка:
17
 (
17
 гласа)

ЧЕТА И СЪЛЗИТЕ МИ НЕ СПИРАТ! ТАКАВА БОЛКА ИЗПИТВАМ! .....СТРУМА, ПОЕМЕТЕ И ВИЕ ТАЗИ ИНИЦИАТИВА И ПОМОГНЕТЕ! НЕ МИ ПИШЕТЕ ЗА ГАНГСТЕРИТЕ И МУТРИТЕ, БАРАБАР С КМЕТ КАМБИТОВ И ПРЕДИШНИЯ МАЗНИК-ПАСКАЛЕВ! ПИШЕТЕ ЗА ЧОВЕШКИТЕ СЪДБИ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА, ЧЕ ТО КАКТО Е ТРЪГНАЛО - ВСИЧКИ СЕ ОКАЗВАМЕ ПОТЕНЦИАЛНИ КАНДИДАТИ КАТО СЪДБАТА НА ТЕЗИ ХОРА!


05 Декември 2011 11:38 | -------------------------
Оценка:
21
 (
21
 гласа)

Тези хора ги познавам от 10 год. Живеят все така, какво работят господата в соц. служби.
Шефа им да си подаде оставката.


05 Декември 2011 13:49 | ОКО
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Виж мизерията-ВИДЕО
http://news. bgnes. com/view/969872


05 Декември 2011 14:05 | 4вора
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

много и други семейства живеят по този на4ин, какво се 4удите и какво о4аквате от скапана дьржава като тази.....????? Политиците гледад колкото може пове4е да откраднат или изльжат, а не на кой да помогнат или каква работа да свьршат?????
Единствено решение и изход от кризата е :-вси4ки комунисти на площада и набити на кол>,


05 Декември 2011 14:07 | 5 декември 2011 г
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Това истина ли е? Защо живеем тогава, като не сме им помогнали до сега. Социалните работници къде са?


05 Декември 2011 16:48 | 123
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

http://www.struma.com/hailaif/s-burno-parti-jeni-gerb-otpraznuvaha-treti-rojden-den_22836/


05 Декември 2011 17:29 | Емигрант в Германия
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

България за българите е мащеха, а за циганите майка! Това е реалноста в Бг. Сигурен съм, че има много такива семейства! И как после тези деца, като пораснат ще са горди да се нарекът българи? Съмнявам се!


05 Декември 2011 18:04 | холандиа
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Господи Боже !Каде е управата в този град? А в у4или6те никои ли не знае как живеят тези деца ????До такава степен сам разстроена 4е немога да спра, пла4а като дете, с много болка в сарцето ми Молйа ви хора които познавте това семеиство идете в об6тината или в у4или6тето на децата, за да се направи не6то което да облек4и малко поне това мизерно са6тествуване Как е да няма6 пари за ли4на карта, ако беха цигани отдавна да ги бяха настанили в някои блок, Срамота, срам ми е 4е сам живяла 22 г я Бг


05 Декември 2011 18:22 | майка
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Много сте прав/а ''холандиа'' тези хора, ако бяха цигани отдавна да им бяха дали дом, но уви както в по горните коментари някой бе писал, че България е мащеха за българите. Боже в кой свят живеем.... Трябва ние обикновенните хора да се организираме и да им помогнем, че ако чакаме някой от управниците да им помогне ще има да взимаме. Дано е вярно, че по Коледа стават чудеса!


05 Декември 2011 18:47 | :-(
Оценка:
-7
 (
13
 гласа)

И аз се срамувам от много неща, например, колко неграмотно пише '' холандиа"
и много други коментатори.


05 Декември 2011 19:57 | германиа
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

до този които обижда холандиа
ние на запад нямаме българска азбука, така 4е не е възможно без гре6ки, наблегнете на темата а не кои какви гре6ки прави


05 Декември 2011 22:34 | :-(
Оценка:
-5
 (
5
 гласа)

И ние сме на запад.


05 Декември 2011 22:34 | гермаия холандия
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

я се намира Q


05 Декември 2011 23:55 | възмутен
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Аллоо, вие-забегналите с последните 2 коментара за правописа. Това ли бе смотаняци тъпи решихте да коментирате за тази статия? За правописа?? Аман от"учени", заминали нанякъде, изживяващи се незнайно защо още българи. Като нямате да споделите мнение свързано с написаното, останете мълчаливи поне. Камък да е ще се пукне, а те за правопис тръгнали да говорят, говедата! Страшно е това, което прочетох. Страшно е да разбереш, че бедността се оказва в БГ порок, болест. Държавата е сляпа за тези, които се нуждаят точно от нейна подкрепа. Питам аз кой и кога ще плати за греховете си тези хора да страдат така? Безхаберието на всички обвързани за поста си с обещания. Тези хора са обречени, а за примирението че са збаравени, че не съществуват, трябва да има наказани. Общинари, кметове, плъхове във офиси..., всички. Излиза, че тези хора живеят от милостинята на други бедни хора, а предателите алчни на "всичко българско и родно"много удобно се скътават и получават заплати-за какво? Линч за всеки, к


06 Декември 2011 00:20 | възмутен
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Линч, за всеки, който е допуснал това да се случи. Бедността не е порок, не е болест, а човешкият Грях да отминеш такива деца, с такава съдба! Апел към радкционната колегия на в-к "Струма". Моля да отразите последиците на тази история. Не я оставяйте да"потъне" в забрава заедно с тези деца! Нека този репортаж с ваша помощ помогне на тези хора и върне надеждата им! Бъдете смели до успешният край за тези човешки съдби. Нека тази статия роди нещо добро за всички в беда, а не е поредният написан лист с цел"сензация"! Дали новоизбраният кмет чете регионалният весник на общината, за която е избран да се грижи? И ако все пак попрочита тук-таме по нещо, дали спи спокойно, а сутрин изпращайки децата си на училище сега вече си мисли и за други едни деца, без вина -виновни, че са бедни, но гладни и много подтиснати са всеки ден на у-ще, точно както неговите? А всички знаем-греховете се плащат, напред във времето, господа "управници", нали така?


07 Декември 2011 23:22 | :-(
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Каквото правителсто-такива са и хората.... Вие си ги избирате, вие самите сте такива!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар