Туризмът храни всеки втори в Добринище

29 юни 2022 10:42   1 коментар   2919 прочита


Хората в Добринище знаят, че такава красота само Господ дава - прекрасната Пирин планина и лековитите минерални извори. Защото гората и водата даряват здраве и дълголетие. И не само това. Те са препитание за повечето от трите хиляди жители на града.

Местни жители разказват, че богатите природни дадености са в основата на кръщаването на населеното място, пише "Телеграф". Още в древни времена първите заселници по тези места така били пленени от красотата на района, че не спирали да се оглеждат наоколо, да цъкат с език и да повтарят: "Добри неща, добри неща”.

Промяна

Добринище притежава 17 минерални извора с доказани лечебни качества, 18 литра в секунда е дебитът им. Най-известен е Сребърният извор, който е богат на сребърни йони и на история. Той лекува най-добре болежки в очите. Някога, в древни времена, в него се къпели с часове римляните, които живеели по тези места. Сега лековитата вода привлича хиляди туристи от страната и чужбина. А съчетанието на бани в града със ски в планината е уникално. Затова е и напливът на гости, а жителите на обявения за балнеоложки курорт още през 1979 година не крият, че печелят добре от туризъм.

След промените през 1989 година се наложило на местната общност бързо да се ориентира и да търси начин да осигури препитанието си. Защото започнали съкращенията в заводите в Банско и Разлог, много хора останали без работа. По-смелите и по-младите поели към аерогара София, за да търсят късмета си зад граница. Други пък решили да се ориентират към туризма. Така бивши стругари, механици, общи работници, дърводелци започнали да стягат по 1-2 стаи в къщите си, за да посрещат гости.

И не само това. Наложило им се да отворят и речниците, за да могат да се разбират с туристите. Не на последно място – хванали в ръце и готварските книги и наръчници. Че от мекиците и баниците трябвало да превключат и на „хемендекс” – английска закуска, и още други гозби. А по онова време нямало Гугъл, който да ти казва наготово всичко.

Гости

„Никога няма да забравя как за 20 дни посред зима направи ремонт. Обадиха ми се българи от Австралия, че ще ми гостуват над 10 души за минимум 10 дни и ще посрещнат новата 1995 година. Нямах достатъчно стаи, но на клиенти не се отказва. Изтеглих заем от РПК – 72 000 лева. Посрещнахме гостите, накрая покриха масата с пари, не бях виждал толкова през живота си”, разказва Здравчо, който има къща за гости в Добринище.

В града хората признават, че дължат големия наплив на туристи и заради близостта на населеното място до световноизвестния зимен курорт Банско. Делят ги само 7 километра от Зимната столица на Балканите. Много от нашенците и чужденците идват тук заради минералната вода. Други пък карат ски по дългата 5 километра писта, цената на картата за ден е 30 лева. Има и по-малко трасе, което е за начинаещи и деца. Много хора предпочитат да спят в Добринище, където нощувките са с 20-30% по-евтини, и да пътуват до Банско да карат ски там. По-евтино е и в механите. „Българи и чужденци идват заради минералните извори.

На плажа има топъл басейн. Винаги има хора в него. Най-много са нашенците, но има македонци, сърби, гърци, турци, румънци, англичани, руснаци. Наши инвеститори също се редят на опашка да строят тук, но има свободни само частни терени, а цените са високи. Няма да позволим застрояване. В момента има 3 по-големи хотела, ще се построи още един и спираме”, твърдят жители на Добринище.

Легловата база е за 3000 души, максимумът за населеното място е 5000. Но целта е туризмът да дава хляб на местните хора. Почти 90 са къщите за гости, които са собственост на жителите на курорта. „Заетостта на тукашните бази е много по-добра от тази в големите курорти. Дори лятото е силен сезон, защото много хора се качват за преходи в Пирин планина. Не е случайно, че в герба на града са изобразени минералните извори и планината.

На баня

Обществената баня тук също е с минерална вода. Къпалнята се намира сред прекрасен парк, който бе ремонтиран и открит преди няколко години. Хората идват да лекуват болежки в басейните и ваните. Тук на баня идват чак от Неврокопския край. „За нас това е традиция, ритуал, да отидем на баня. Някога водехме жените си първо на баня, а после на чаша вино в ресторанта в парка”, споделят по-възрастни жители на Добринище.

Градът има нещо, което го няма дори в Банско – минералната вода. Бистра е, без мирис и утайка. Слабо е минерализирана. Лечебните й свойства пък не подлежат на никакъв коментар.

Лекува много болежки  на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, кожни, бъбречни и стомашно-чревни заболявания, невралгии, ишиас, лумбаго, ревматизъм, жлъчка, бъбреци, цистити, кожни заболявания.

„Предлагаме спа процедури с минерална вода, а това води много туристи тук. Посрещаме деца на детски лагери, служители на фирми, които са на тийм билдинг. Имаме и редовни клиенти, което е знак, че обслужването е добро и качествено”, казва управител на хотел в Добринище. А местните хора вярват, че тук ще идват все повече туристи и курортът ще посреща гости през цялата година. Защото знаят как да направят престоя им приятен, а другото им е дала природата - минералната вода и Пирин планина.


Още за: Добринище   хора   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
29 Юни 2022 16:21 | Лесно ви е сега...
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ако Ивана Бонкина не ви беше направила гражданье нищо немаше да сте! А сега се кокорите! Айде стига де! Идете да ѝ целивате ръка!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар