Туристка от Кюстендил оцеля 30 часа при -20 в Рила

20 януари 2021 12:21   2 коментара   6804 прочита


42-годишната жена е спасена от ПСС в Дупница, открита е при връх Харамията

Туристка оцеля при жестоко време в Рила - повече от 30 часа при минус 20 градуса, преди да бъде спасена от планинските спасители от Дупница. За това съобщи Кирил Чолаков от ПСС. Пострадалата е на 42 години и е от Кюстендил, предаде БТА. Вчера 42-годишната жена вдигнала по тревога дупнишките спасители.

Имала е късмет заради забравения си багаж и съобразителността на катерачите от отряда, които дори не са били на дежурство по това време. В понеделник жената пристигнала в новата хижа на Рилските езера. Казала, че отива към старата хижа и оставила багажа си. Когато спасителите се качили в новата хижа вчера, видели, че чантите стоели непокътнати пред входа. Това ги усъмнило и те разпитали хората в хижата и разбрали, че багажът е на дошла предишния ден туристка, която не е нощувала при тях.

От съседни хижи също не могли да помогнат. Двама от спасителите, които били на поход, намерили чанта с храна и вода и договор с мобилен оператор с данните на изгубилата се жена. Благодарение на това успели да се свържат с нея. Тя обяснила, че се намира на хълм и не си чувства краката от кръста надолу. Въпреки погрешно подадените данни за местонахождението й, жената била открита жива около 14 часа следобед вчера, в основата на връх Харамията. Пострадалата е със сериозни измръзвания, дано да има късмет да се отърве леко, коментира Чолаков.

Спасителите уточниха, че са открили жената на 2300 метра надморска височина, при минус 20 градуса, лошо време и гъста мъгла. След свалянето й от височините, туристката е откарана в "Пирогов", заради измръзванията на краката си. Спасителите са категорични, че жената е имала голям късмет да оцелее при тези условия и с лоша екипировка./Lupa.bg


Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
20 Януари 2021 13:57 | Кн
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Тази не е ТКП.
Тя е ТКС, т. е. тъпа кюстендилска слива.


20 Януари 2021 14:13 | 123
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Терала е макя и там.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар