Тревожна ситуация в училищата в Пиринско! 3641 ученика под карантина, 38 учители заразени, Гоце Делчев и Разлог с най-много болни, след областния център

13 януари 2022 10:02   10 коментара   21753 прочита


 

Новата вълна на Ковид 19 е във вихъра си.  Новогодишните тържества, маскарадните игри, празничната еуфория дадоха плачевен резултат. Вирусът засегна най-сериозно училищата в област Благоевград, разбра Struma.com. Увеличи се значително броят на заразените и карантинирани ученици и учители. Към вчерашна дата броят на карантинираните ученици е 3 641, 148 паралелки са изолирани и прехвърлени на онлайн обучение, 38 учители са извън строя, поставени под карантина .

В Благоевград са карантинирани 1212 ученика и 9 учители. Второто място за брой на карантинирани ученици е за община Гоце Делчев,, там броят непрекъснато расте и до вчера достигна 731 ученика, от които 654 са в града. 7 от учителите в общината също са под карантина, заради заболяване. 513 са карантинираните ученици в Разлог, 7 са учителите.

В община Петрич под карантина са 328 ученици и 5 учители. Справката сочи, че 268 от учениците в Сандански са под карантина, има и 1 болен учител.

В община Банско броят на карантинираните ученици е 167, има и 2-ма болни учители. 148 са децата от детските градини в Благоевград под карантина, 10 са детските учителки заразени с вируса.

Така общият брой на карантинираните стигна 3641, цифра, която буди тревога заради липсата на каквито и да е било конкретни мерки и указания от страна на здравното министерство в момента. Ще се затварят ли училищата отново е въпрос, който чака отговор всеки момент, но тревожното е, че вирусът се разпространява много бързо, заразява незабавно, болничните заведения вече усещат натиск.

Причината за този взрив на Ковид 19 е неглижирането на мерките покрай Новогодишните празници. Струпването на много хора и по време на маскарадните игри в Разлог например, е сред основните причини за бума. Официално нямаше фестивали, но кукерите се представяха по отделни квартали и махали и резултатът е налице. Ситуацията се усложнява, така че спазвайте противоепидемичните мерки и карантината.

Бъдете отговорни към близките си и околните, особено ако се вярва на прогнозите, че пикът тепърва предстои. 

Петя Колева 

 


Още от: Общество

Принтирай статия
10 коментара
13 Януари 2022 10:14 | До аматьорчетата
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Стършел, до кога?


13 Януари 2022 10:17 | Наша гордост
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Доживяхме Благоевград да е на ПЪРВО МЯСТО по заболеваемост от Ковид-19 в страната! Даже сме пред София! Редно е да отменим всички мерки, защото тоя народ още диша! Калоянов и Златанов чакат някой да им нареди да затворят ли училищата или не. Кого чакат? Или ги е страх от смяна на постовете им?


13 Януари 2022 12:43 | До РЗИ
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Тези тъпунгери от РЗИ какво чакат та не затворят училищата. Децата ми ходят за по 2 часа, колкото да събират бацили. Половината учители са болни!!! Оставка на цялото ръководство на РЗИ! Защо никой директор не реагира??? Лизо... ци!


13 Януари 2022 12:47 | Бивш учител
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Оставка и на Златанов.


13 Януари 2022 13:32 | Спасова
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Голяма част от учениците са в дистанционно обучение още от октомври, като молбите на родителите се увеличават. Много ученици са под карантина, защото са болни или контактни. В класните стаи не малка част са със сезонните вирусни заболявания и заразяват околните. И заради една негласна заповед, че срокът трябва да приключи присъствено, което обаче не се случва, рискуваме здраве и животи.


13 Януари 2022 16:30 | Петьо Петков
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Всички експерти казват че дистанционното обучение се е изчерпали само учителите искат да си стоят вкъщи а децата да се скиторят по кафета и градинки. Децата въобще не влизат в онлайн часове и на никой не му е на заплатата....


13 Януари 2022 16:49 | писна ни
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

И моето дете е под "карантина", здраво, право и кипящо от енергия, която няма къде да изразходва. При това е тийнейджър с бурен пубертет. Така са и останалите 24 ученика от класа ни. Айде стига сте плашили хората и сте изкривявали истината. Това че болни мозъци затварят здрави хора, не значи че те са болни или заразени. Но за статистиката минават за такива и айде висок брой карантинирани и заразени.


14 Януари 2022 08:59 | До Петьо Петков
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Господине, в нашето училище 10 от общо 60 колегите са под карантина с Ковид ( всички с ваксина). Заповядайте да ни заместват всички, тогава ми говорете кое е нормално и кое не. И няма учител които да преподчита да бъде онлайн. Заповядайте и да видите как се готви урок онлайн - двойна работа. Предпочитаме онлайн в монета, защото ситуацията е тежка и няма кой да преподава. След като децата ви не са могли да бъдат оформени с по- восока оценка, тогава пак ще ревете по форумите колко сме некадърни. Оставете си координатите да те свържа с Вас, ще Ви поканя да прекарвате един ден с "мързелив учител" да видите как се готви урок онлай. И пак Ви приканвам - заповядайте да замествате всички "некадърни, мързеливи и мрънкащи" колеги.


14 Януари 2022 09:03 | О. Т.
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Повечето родители не полагат никакви усилия да възпита у децата си чувство за отговорност. В училище не спазват никакви мерки, превърнали сме се в шерифи, които следят за нарушения. За това че децата не седят вкъщи, а по кафета та, пак ли ние сме виновни???? Когато в семейството има нисък морал, няма как да има високи постижения.


14 Януари 2022 16:22 | Петьо Петков
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Работя като таксиметров шофьор, работя по 12-14 часа боря се с живота и не се оплаквам, не съм нарекъл никой мързелив, а споделих моите наблюдения. Возя деца, учители и родители .Наблюденията са от моята работа и от това, което виждам когато детето ми е онлайн. От написаното се вижда, че сте учител но не сте си написали месторабота. За да дойде някой желаещ да ви смени. Всички споделят, че сега са ви оправили заплатите и не вярвам да няма желаещи, а аз ще продължа да си въртя геврека за 1000 лв и ще се моля да сте присъствено зада мога да си изкарам скромната заплата.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар