Трети случай на дете с хепатит А в Благоевград

12 декември 2019 11:43   2 коментара   12863 прочита


След двете деца с хепатит А от III ОУ "Димитър Талев" в Благоевград е открит още един заболял ученик, този път от СУИЧЕ "Св. Климен Охридски". Детето е ученик в първи клас на училището за изучаване на чужди езици и вече е настанено в инфекциозно отделение на МБАЛ Благоевград.

Другите две деца от 2- ри и 3- ти клас на трето училище вече са изписани от отделението. Според д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните заболявания“ в РЗИ – Благоевград няма опасност от епидемия, но вече са взети мерки за ограничаване на заболяването.

От РЗИ са направили предписания до директорите на всички училища за наблюдение на останалите контактни с болните деца, проверени са и семействата им и е разпоредена засилена дезинфекция в учебната сграда. Започнали са проверки във всички училища за наличие на сапун и топла вода в тоалетните.

До края на седмицата се очакват данни и за цялата област, като в момента има регистриран едни случай на дете с хепатит А в Разлог. Заболяването се нарича още „болест на мръсните ръце“. Основният механизъм на предаване на заболяването е фекално-орален, като роля играят замърсените ръце, хранителни продукти, вода, мухи и др.

Д-р Мончева заяви, че има ваксини, но поради фактът че имунизирането не е задължително, голяма част от родителите на предприемат тази превантивна мярка срещу заболяването. 

Марти Иванов


Още за: хепатит   деца   Благоевград   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
12 Декември 2019 16:05 | !
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

При проверка да не пропуснат тоалетните в Езикова/ПМГ гимназия! Със сигурност ще има много предписания към директорите.


14 Декември 2019 08:46 | родител�����������
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

В училищата само се мете на обяд и влиза втората смяна Чиновете не се мият Подовете също Хигиената е напълно формална Гледат горе долу тоалетните
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар