Тема за размисъл! Писмо от Иван от Санданско до редакцията на Struma.com! Защо е такава България?! Образованите хора остават без реализация, младите се лутат безнадеждно..

13 януари 2020 11:01   29 коментара   15365 прочита


Писмо, пропито с болка получихме тази сутрин в редакцията ни. Писмото е от Иван, един образован млад човек,, който години наред е учил и се е трудил, за да се реализира по избрана от него професия. Но икономическата ситуация у нас, кризата и още куп нередности, водят до липсата на реализация на младите хора, които са принудени да се занимават с неща, които не са по вкуса им..

Ето какво ни написа Иван:

Здравейте! Пише Ви млад мъж, от община Сандански. Казвам се Иван Д., умишлено не съобщавам пълното си име, за да не разсърдя работодателите си и да остана на улицата. Пиша ви с болка, заради познатия на всички факт, че образованите хора в нашия регион остават без реализация. Работя на място, заедно с хора с основно образование ,средно и такива, назначени с много връзки, въпреки, че са по -малко образовни от мен.

Завършил съм Висше икономическо образование, специализация: "Учител по икономика", имам завършени и две магистратури, едната е по "Стопанско управление", а другата по "Финанси и банково дело". Имам завършени и доста квалификации зад гърба си, работил съм и в офиси при некоректни работодатели, които не са ми водили нито ден трудов стаж и осигуровки, изплащаха заплатите през два месеца, от доста години съм принуден да работя в производствено предприятие, там работодателите са коректни, но не работя по професиите ми.

Търся постоянно развитие, но уви кандидатствал съм по доста обяви по различни сайтове, но уви нямам никакво обаждане или покана за интервю. Кандидатствал съм и за учител но там пък са предварително уредени местата, имат си човек.

За съжаление нямам възможността да замина в София, тъй като разходите там са високи не мога да си позволя да плащам наем по 600 лв на месец и да работя само за слава, а отделно, че се грижа за баба си и майка си, които са болни и имат нужда от моите грижи и така се чувствам в задънена улица! От години наред постоянно кандидатствам по обяви, по моите професии, но обаждания никакви, имам чувството, че не ги четат изобщо.

Толкова е болезнено да работиш нещо, само за да не умреш от глад, да се примиряваш, защото без работа е още по-лошо, а имам толкова много да дам по професията си. Знам, че не съм единствен, знам, че много млади хора се лутат като мен, но и знам, че високообразованите кадри в чужбина са много ценени. Защо е такава родината ми, защо?!

Горещо се надявам дано скоро да намеря лоялен работодател, при когото да започна работа., пише Иван. Оставаме без коментар писмото на Иван и му желаем наистина скоро да намери реализацията си, за да бъде удовлетворен от работата си. Но той не е единствен, изправен пред същите проблеми. За съжаление!

П. Костов


Още за: писмо   редакция   мъж   Още от: Общество

Принтирай статия
29 коментара
13 Януари 2020 11:35 | �� ����
Оценка:
20
 (
20
 гласа)

това писмо ме разтърси, пропито с много тъга .дано да го прочетат управляващите. много млади хора като иван, са в същото положение. учителско място ли било, в банка или на друго място за съжаление е заето или от някоя любовница или скъпо платено. затова българия не върви. сигурна съм, че в чужбина, ще те оценят, за съжаление имаш причина. пожелавам ти да бъдеш жив и здрав, и скоро време да бъдеш оценен. ти го заслужаваш.


13 Януари 2020 11:42 | Балък
Оценка:
-8
 (
16
 гласа)

Иване отиваш в бюрото по труда и ставаш овчар или заварчик! Дипломите също не са излишни можеш да се забършеш.


13 Януари 2020 11:45 | �� ������
Оценка:
-6
 (
22
 гласа)

Писмото на т. н. Иван изобщо не ме впечатли. Не е възможно човек с толкова квалификации, магистратури, с едни от най-търсените професии да стои без работа. Омръзна ми от сълзливи истории, които по един или друг начин търсят вината извън субекта. Който иска, намира, който не иска - търси оправдания. В София наемите са високи, но и заплатите са много по-големи. И едва ли е единственият жив роднина, който трябва да се грижи за майка си и баба си.


13 Януари 2020 11:53 | ��� ���� ������
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

НЕ СИ ПРАВ. В ПЕТРИЧКАТА ГИМНАЗИЯ МНОГО ОТДАВНА СЕ ГОВОРЕШЕ ЧЕ СЕГАШНАТА ДИРЕКТОРКА Е ГЛАСЕНА ДА ЗАЕМЕ ПОСТА. БРАТ Й БИЛ ПРИЯТЕЛ С МИНИСТЪРА НА СПОРТА.


13 Януари 2020 12:14 | До????
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Прочетете първо статията. и тогава коментирайте! Никъде не пише че съм безработен!!!


13 Януари 2020 12:16 | До????
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Освен това след като не знаете положението ми не е нужно от вашите съвети, запазете си ги за вас! Не сте видяла заплатите с 1200 лв не се живее в софия, лесно е съвети да давате отстрани!


13 Януари 2020 12:17 | До Балък
Оценка:
11
 (
15
 гласа)

Ами вие защо не отидете овчар или кравар, и без това не сте изучил! Тези професии са за вас№


13 Януари 2020 13:32 | Марчо
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Внтгксндп


13 Януари 2020 14:00 | Синя зона
Оценка:
-1
 (
7
 гласа)

Иване Ами нали ти самия гласува за тези измамници от ГЕРБ, за това те назначиха и в синята зона, като те заплашваха че ако не гласуваш за тях ще те уволнят.


13 Януари 2020 14:00 | ��� ������
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Вярвам на младежа и ще му дам един съвет. В България няма реализация за хора, които не са от водеща партия. Нагласи си психиката да си със партията на власт, защото нито в една партия не се ценят демократичните и човешки ценности. Погледни добре, че всички марионетки, въпреки, че са нискокфалификцирани, нискоморални имат шансове за просперитет и лично облагодетелствене. Тук личността е без значение, а партията е ключовия успех.


13 Януари 2020 14:26 | 000
Оценка:
10
 (
14
 гласа)

В същото положение съм, заради нагласените конкурси на община Сандански с кмет /вече бивш/ к. котев и една голяма "специалистка " РАДОСТИНА ТРАЯНОВА, която манипулира резултатите от конкурсите, които проведе.


13 Януари 2020 15:38 | Говори се
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

Ама аз се чудя защо Мравката още я търпи и не само нея, но се говори че К. Котев му е дал голяма сума пари да не се прави ревизия на стария кмет и да не уволнява назначените от него.


13 Януари 2020 16:04 | Балък
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Адаш майтап си правя не го приемай на сериозно ... всички знаем какво е положението и да се оплакваме все тая! Както каза човека по-горе включи се към някоя партия за да те уредят, пробвай в София или в чужбина. Тук сме малък град нямаме възможности, защото ддс-то първо отива в София, а за нас остават "оборотни". Всички бизнеси са на заеми и тн... т'ва е положението за съжаление.


13 Януари 2020 16:27 | Руалист
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Иване, моето предложение за решение на проблемът ти е: ти си образован, знаещ, можещ, кадърен, имаш идеи за бизнес... направи си фирма, стани и работодател. Открий работни места за такива в твоето положение. И няма да чакаш някой да ти се обади за интервю. Ти ще взимаш решения, отговорностите също ще бъдат твои. Всичко, което изкараш, ще си бъде за теб. Едва досега си се поставял на мястото на работодател, за да видиш колко е "лесно"! Пропуснал си дежурното "Бойко Борисов ми е виновен за всичко". Успех!


13 Януари 2020 17:31 | �� ���� � ��.
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Ела в Благоевград, тук уволняват наред гербаджиите и назначават бесепари и зелени мухоморки.


13 Януари 2020 17:35 | до Иванчо
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Изразявай се по-ясно, бе Иванчо! И явно не си наясно колко големи са заплатите в София. Щом ти харесва да се оплакваш, прави го! Но никой за нищо не ти е длъжен! Човек сам определя живота си.


13 Януари 2020 18:11 | 561
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Ти изобщо ходил ли си в софия? Бил ли си на интервюта, знаеш ли че за банков служител чистата заплата е 750 лв.? А квартирата е 600 лв, ти добре ли си с математиката изобщо? Или тя просто ти куца!


13 Януари 2020 18:13 | 561
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Напълно ви разбирам, но за да направи човек бизнес са му нужни финансови средства, а с една работна заплата как може да се гради бизнес? Ако е могло не бих писал до вестника! Замислете се! А и бизнеса е нож с две остриета, или печелиш или губиш!!! Така че всичко е относително, пазара е залят и конкуренцията е голяма!


13 Януари 2020 18:14 | До Руалист
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Напълно ви разбирам, но за да направи човек бизнес са му нужни финансови средства, а с една работна заплата как може да се гради бизнес? Ако е могло не бих писал до вестника! Замислете се! А и бизнеса е нож с две остриета, или печелиш или губиш!!! Така че всичко е относително, пазара е залят и конкуренцията е голяма!


13 Януари 2020 18:16 | 561
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Тук не е мястото до шеги и майтапи, а темата е сериозна и наболяла за всички млади висшисти и магистри. Не можем да учим да хвърляме финансови средства, огромен труд с ученето и накрая да работим в производствени предприятия, затова че не сме на някои си нещо, и не сме от мафията герб!


13 Януари 2020 18:17 | До Балък
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Тук не е мястото до шеги и майтапи, а темата е сериозна и наболяла за всички млади висшисти и магистри. Не можем да учим да хвърляме финансови средства, огромен труд с ученето и накрая да работим в производствени предприятия, затова че не сме на някои си нещо, и не сме от мафията герб!


13 Януари 2020 18:20 | До Балък
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Ако не е важно образованието тогава да се затворят университетите и да бълват само простаците! След като не се цени образованието в югозападна България! В коя друга държава цари този ужас? В германия ако не работи някои по професията му, държавата му плаща пари докато му се намери работа, а не като тук на никои не му пука за интелектуалците, срам и позор е това! Нали уж сме Европейци? Личи ли ни по нещо?!! Май не!!!


13 Януари 2020 19:33 | Балък
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Не ми се коментират избора на специалността и колко е важно предварителното проучване (и капаните)... ще стане по-дълго от статията. Де факто имаш избор да вземеш заем и да започнеш свой бизнес или да "роботиш" в чужбина. Тук почти всички са на заеми и фалират 24/7. Къде точно отиват 10-15+ милиона на месец и в НАП не знаят... колкото ни отпусне София толкова. Ако оставаш тук ходи за членска карта още утре, изглеждаш интелигентен ще ти намерят нещо по-бързо отколкото ако се опитваш сам. Прав си не е точно Европа все още...


13 Януари 2020 19:46 | ?????????????
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Стига плакахте, а 2011 г кои уволняваха или тогава всички места в общината бяха свободни?????


13 Януари 2020 19:47 | ?????????????
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Стига плакахте, а 2011 г кои уволняваха или тогава всички места в общината бяха свободни?????


13 Януари 2020 23:38 | Мравчо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ти в общината ли искаш бе бастун? Баци на мравчо к.. о и те е назначил! алексей клошаро питай той знае как :)


14 Януари 2020 10:38 | �� �����
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Стига с тази Община. Стига с тия кметовеако мислите че е лесно идете там.


14 Януари 2020 10:38 | �� �����
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Стига с тази Община. Стига с тия кметовеако мислите че е лесно идете там.


14 Януари 2020 23:58 | ДО ?????????
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Какви неграмотни хора, те не могат да пишат правилно, тръгнали са съвети да дават! Засрамете се тъпунгери тъпи! Жалки и смешни сте ми!!!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар