Тема, която Struma.com следи: Скандални заключения на проверка в петричката гимназия "Пейо Яворов"!

01 декември 2019 14:38   15 коментара   25284 прочита


Фалшифицирани подписи в отворено писмо на директора Таня Георгиева срещу училители ... и още

Фалшифицирани подписи на граждани под отворено писмо на директора на петричката ПГ " Пейо Яворов " Таня Георгиева срещу учители.Това констатира проверка на експерти от РУО – Благоевград, извършена в периода 19.11. – 22.11.2019 г. Те обобщават в констативен протокол поредица несъответствия с твърденията на директора на ПГ „Пейо Яворов“ Таня Георгиева, които тя по-рано адресира до Министерски съвет в отворено писмо.

Проверката в петричката гимназия е извършена в присъствието на вр.и.д. директор Севдалина Младенова, докато титулярът ползва болничен, след отпуск преди това. Експертите провеждат разговори, както с г-жа Младенова и членове на педагогическия екип, така и с 11 родители, чиито имена фигурират в списък за подкрепа на Таня Георгиева.

Тези родители са заявили желание за среща с проверяващите от РУО. Относно твърдението на Таня Георгиева, че 22-ма учители, подкрепят неин сигнал до МОН за тенденциозни проверки в училището и репресии от РУО към тях, подписалите се заявяват писмено при проверката, че подписите им са използвани за други цели и се разграничават от всички сигнали и жалби, към които са приложени от Георгиева без тяхно знание. Идентична е ситуацията и с подписите на родители и граждани в подкрепа на отворено писмо на Таня Георгиева срещу учителите в гимназия „Пейо Яворов“, изпратено до МС.

Пред експертите на РУО-Благоевград същите тези граждани депозират писмени заявления, чрез които се разграничават от начина, по който са използвани подписите им и заявяват уважението си към работата на учителите.

Оказва се, че двама от фигуриращите в подкрепа на писмото на Георгиева,  не са се подписвали и ще търсят по съдебен път правата си, защото имената и подписите им са в списъка на директорката. Другите, които са положили подписи твърдят, че са имали доверие на директорката и тя ги е заблудила относно естеството на писмото, което е било насочено срещу учителите в гимназията, а не в нейна подкрепа, както първоначално е твърдяла.

Родителите са казали, че са били издирвани по телефона и посещавани на работните места за полагането на подписи уж в подкрепя на Георгиева, а не срещу учителите. Поведението на директора Таня Георгиева след спечелване на конкурса води до конфликтна ситуация и напрежение сред учителите, включително заради използването на обидни квалификации от нея към колегите, констатират още проверяващите. За три години в гимназия „Пейо Яворов“ са извършени 35 проверки, от които по сигнали и жалби 18 броя, останалите са текущи и по национални програми. Изготвени са предписания на директора Георгиева, част от които тя не е изпълнила в указания срок.

Една от последните проверки на РУО е във връзка с отворено писмо на учители от гимназията, адресирано и до други институции, в което педагозите твърдят, че Георгиева няма необходимите управленски качества, както и умения за взимане на ефективни решения . Проверени след писмото са документи в гимназията, при което се установява, че Георгиева не е наследила никакви 20 000 лв дългове при встъпването си на длъжност и не е реализирала най-мащабния проект за енергийна ефективност на училището, тъй като същият се изпълнява от Община Петрич.

Проверяващите изискват всички документи и около изпълнението на бюджета на училището за 2018 г. и 2019 г., като сезират Прокуратурата за подписа под тях от името на председателя на училищното настоятелство. Освен това се установява, че Таня Георгиева е отчела за себе си повече лекторски часове, включително за дни, в които е отсъствала от работа. Георгиева е възпрепятствала работата на вр.и.д. директор Младенова след излизане в отпуск, като не е предоставила електронния подпис на училището, с което е блокирала административната работа в училището.

Нарушения в работата на директора Таня Георгиева са констатирани и при проверка на Инспекцията по труда – при срочните трудови договори, липса на специална книга за извънредния труд и не заплащане на същия в увеличен размер, съгласно КТ. Сред другите нарушения, констатирани при проверката на работата на директора е възлагането на дейности от нея за основен ремонт на електрическата инсталация на училището при нарушения на ЗУТ, липсата на основни документи и др.

За целта има изготвен одитен доклад от Община Петрич. Не са провеждани също търгове за отдаване на недвижими имоти на гимназията, събиран е наем при изтекли договори на наемателите, няма книга за отчитане на постъпилите дарения за училището. Обобщението на проверяващите е, че Таня Георгиева като директор на ПГ „Пейо Яворов“ не познава задълженията и отговорностите си като второстепенен разпоредител с бюджетни средства.  ,се казва в доклада на проверяващите . Припомняме,че Struma.com следи скандалите в петричката гимназия от самото им начало.

Те започнаха с протест на родителите ,последваха срещи в училището с инспектората ,учителите скочиха с искане директорката да бъде сменена ,заради лош микроклимат в гимназията.

Тя от своя страна се брани с отворени писма, с доклади до РУО и общината в Петрич ,обвинявайки ги в тенденциозно рушене на имиджа на елитната гимназия.

Серията проверки обаче установиха, че директорката е вършила нарушения ,които са достатъчно основание тя да бъде наказана. Това не се случи до момента ,тъй като Георгиева или бе в отпуск ,или в болничен. След този доклад обаче мерки ще бъдат взети. Очаквайте утре коментара на директора на РУО Ивайло Златанов.

П. Петров

 


Още от: Общество

Принтирай статия
15 коментара
01 Декември 2019 19:04 | Знаещ
Оценка:
9
 (
15
 гласа)

До вестник Струма онлайн . В нарушение на всички норми на човешките права вие продължавате да изтривате коментари на граждани включително и моя коментар но за ваше знание аз съм емигрирал от много години и ще побликувам след като преведа на английски в световни медии какво се случва в България и по точно в Пиринските на ушким свободни медии.


01 Декември 2019 20:28 | Туземец
Оценка:
-8
 (
10
 гласа)

Аман от ”емигранти”


01 Декември 2019 23:03 | Марков
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Разписах се някъде но със сигурност не е срещу учителите от гимназията. Струма ще публикувате ли този списък?


02 Декември 2019 02:01 | До туземеца
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Теле си се родил вол ще си отидеш


02 Декември 2019 09:07 | Туземеца
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Да си останеш вечен емигрант "измекяр", безроднико


02 Декември 2019 10:05 | КМЕТА
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Стига с тези политически, поръчкови статии . Много удобно публикува корумпираната медия struma. com всичко, каквото й каже кмета Бръ и госпожа лизни задници НинаПопова, заедно с Ивайло Златанов-РУО и измисленото депутатче Динев. Оплюхте всичко хубаво каквото се случваше в това училище и го съсипахте. Престанете да манипулирате хората и да ги заплашвате. Престанете с тези политически совалки да ги разигравате в училищата в града. Сменихте всички, които не ви бяха удобни.


02 Декември 2019 10:36 | КМЕТА
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Защо не публикувахте проверките на Цонко Манчев, когато решихте да го махнете кмете Бръ? Или там го замазахте и за награда си го прибрахте на топло в общината. да може да си прикриете злоупотребите с неговия ремонт.


02 Декември 2019 11:09 | Гладиатор
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

След като улицата ще определя Директорите издържали конкурсите, смятам че се връща славното време на ВОЖДА ИВАН КОСТОВ/следва закриване на училието/


02 Декември 2019 12:34 | До туземеца
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

От туземец акъл .


02 Декември 2019 12:41 | Янка
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Престанете сас тия долни лъжи. Ако този госпожа Главчева беше достойна за директорския пост щеше да го спечели на конкурса а не да ближе задника на кмета БРЬ и на измисления депутат Динев само за да застане на това място. Но правдата рано или късно ще възтържествува. Бадете малко по добри.....


02 Декември 2019 13:14 | Нина П.
Оценка:
-5
 (
11
 гласа)

Ами то за тая Главчева нема що да се говори. Скъса се от ходене по мистерствата с Ильо Левков да плаче и да се моли и да лиже задници по магистралата. То в тая гиминазия са събрани едни сервитьорки и готвачки като почнеш от тая с напуканите пети дето върви като булдог Карамачева от къде и е това самочувствие на тая текезесарка. Ами оная с неизмитата коса дето ходи като парцал Стойка Янкова и клошарката Шошева. Абе тия директори с конкурс ли са ги ссъбирали тия учители? Какво е това ниво на това училище? Да вземат да го затворат накрая . Не вземат да си преместят децата тия родители. Нито часовете си взимат. Ама що е лошотия.


02 Декември 2019 13:44 | Янка
Оценка:
-4
 (
8
 гласа)

Що се отнася за тая Главчева човек който е способен сас цената на всичко да се майче да застане на директорския пост няма какво да се говори. Сас такъв човек гимназията отива пак на дъното.


02 Декември 2019 20:33 | Владо
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Не ми барайте моята директорка танчето оти ке ви апне змия


03 Декември 2019 18:39 | петричанец
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

Гимназията по добре да се затвори. С това име .....то това не е училище.


03 Декември 2019 19:16 | Някой
Оценка:
-6
 (
8
 гласа)

Продължава напрежението в Петрич, по-точно в Гимназията, а защо, нужно ли е да се създава изкуствен натиск върху директорката, която си върши работата! Жаждата за власт на някои учители от колектива е толкова силна, че са способни да стигнат до крайности, с цел да се доберат до заветното място! Стига вече! Успокойте се, взимайте си часовете, дайте всичко от себе си в час, грижете се за учениците, радвайте се, че сте живи и здрави! Животът е кратък, днес сте тук, утре ви няма! Кой го интересува, кой е директор на Гимназията, остават само интригите, разправиите, лошите погледи, кой какво казал, как, защо?...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар