ТЕЛК реши: Преподавателка в ЮЗУ, пострадала в тежка катастрофа получи едва 30% инвалидност

13 февруари 2024 09:51   30 коментара   28728 прочита


Жената е със счупен таз, раздробена подбедрица и куп травми

Недоволство след решение на ТЕЛК. Как жена, пострадала при тежка катастрофа, получава само 30 процента инвалидност, въпреки че е със счупен таз, раздробена подбедрица и още множество травми. Заради решението на ТЕЛК-комисията в Благоевград обаче, тя няма да получава никаква инвалидна пенсия или асистент, въпреки че трудно се движи сама. Жената, която потърси БНТ за съдействие твърди още, че документите и са губени два пъти, а в тях от страната на ТЕЛК-комисията са попълнени грешни данни. 

Любов Иванова работи като преподавател в Югозападния университет Неофит Рилски в Благоевград. През 2022 година заминава да бъде лектор в град Ушак, Турция по програма Еразъм. Там, по време на една от почивките върху нея връхлита лек автомобил. 

 
„Не помня нищо, казаха ми, че съм блъсната с над 150 километра“, разказва Любов Иванова. 

В резултат на удара Любов получава редица травми: хематом на главата, счупен таз, раздробена подбедрена лява кост, счупване на ключицата и раменната кост, както и травма в областта на ребрата. 

 
„Приета съм в реанимация на студентската болница в същия град, където съм прекарала, тъй като аз смътно си спомням, съм прекарала 5 дни, на петия ден, с международен медицински самолет, благодарение на това, че аз имах голяма застраховка, ме транспортираха на летище София, там ме чакаше линейка, изпратена от „Пирогов“ и след това прекарах там 20 и няколко дни, преживях няколко операции“, каза пострадалата. 

Последвала над 8 месечна рехабилитация. В момента жената може да ходи, само с помощта на патерица, често получава силни болки в главата и тялото. Въпреки това решението на ТЕЛК-комисията в Благоевград сочи, че тя е в добро общо състояние, а инвалидността и е оценена на 30 процента. 

 
„Явявайки се на ТЕЛК, след като тя има почти на всички – на подбедрица, на горни крайници, на таз има титаниеви винтове, решиха, че ще и дадат 30 процента по ТЕЛК, аз също съм против това нещо“, посочи доктор Слава Нинова – общопрактикуващ лекар. 

Освен, че не е съгласна с решението Любов Иванова твърди още, че от ТЕЛК-комисията са се отнесли грубо с нея, загубили са документите и два пъти, а в тях има редица несъответствия. 

 
„Сега виждам на решението, че пише че са ми дадени за 2 години 30 процента, в което решение се оказва, че нито датата е вярна, не съм постъпила на 20 юни 2022 година в Пирогов София, след като съм блъсната от кола, аз не съм блъсната от кола в София. Това просто някой е решил нещо да си напише“, категорична е Любов Иванова. 

Потърсихме коментар за тези твърдения от председателя на ТЕЛК-Благоевград, който отказа с мотива, че е много зает. Любов Иванова ще обжалва решението на ТЕЛК, пред НЕЛК, освен това ще заведе и дело срещу ТЕЛК-Благоевград. А за да се избегнат повече подобни инциденти, на мястото на катастрофата в град Ушак в момента е изграден надлез. 

 


Още от: Общество

Принтирай статия
30 коментара
13 Февруари 2024 10:15 | За съжаление
Оценка:
19
 (
23
 гласа)

Така е като не си е платила, това е държавата на държавните служители голями заплати, корупция и безнаказаност.


13 Февруари 2024 10:34 | Съдията
Оценка:
10
 (
14
 гласа)

Образованите - вън, да живеят инфлуенсърките.


13 Февруари 2024 10:35 | Сладкарче от ЮЗУ
Оценка:
-2
 (
10
 гласа)

Кмета да ти даде обяснение :


13 Февруари 2024 10:43 | Хари
Оценка:
15
 (
21
 гласа)

С теб сме ! Обжалвай решението


13 Февруари 2024 11:16 | Марин
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Вземи и командировъчните от Еразъм .
Марин да ти даде по дата и година


13 Февруари 2024 11:16 | Асен
Оценка:
9
 (
15
 гласа)

Е така има хора които взимат ТЕЛК без да и има нещо обърнете внимание не се правете на заспали зимем съм боклуци долни телкаджии


13 Февруари 2024 11:17 | Боковица
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Ами някой взел парите и казал чакай малко ся
Те затова пуснаха нов конкурс за директор на болницата и РЗИ оти нема управия в телк


13 Февруари 2024 11:19 | ...
Оценка:
13
 (
19
 гласа)

Пълни идиоти са в тези комисии. Уреждат здрави хора да лапат обезщетения, а наистина болните да го дух.. Корупция голяма! Дано жената ги осъди.


13 Февруари 2024 12:06 | Тото Котуньо
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Боре Тъпото, да ти съдейства .С протекции е той .


13 Февруари 2024 12:40 | Иванова
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

Срамно е, в същото време хора които са здрави и прави срещу добро заплащане получават телкове


13 Февруари 2024 12:49 | Гражданка
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

Членовете на тези комисии бият всички рекорди по корупция.. Каквито и документи да им се представят други са факторите.. Работещ, с инсулин на хапчета получава 95% инвалидност..


13 Февруари 2024 12:51 | Гражданка
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Мрежата за подпомагане на хора с ограничена трудоспособност е изключително щедра и затова много хора прибягват до решение да си платят на член на комисията и да си гарантират ежемесечно плащане. Аз бих посъветвал да бъдат преразгледани досиетата на, извинявам се, трудостроените от ромската махала. Всеки втори римлянин е или диабетик, или има трайна нетрудоспособност, ...поради мързел.... Всички просяци на запада от този етнос тук са трудоустроени..


13 Февруари 2024 13:01 | Любен
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

При Ники Марин има ли работещи пенсионери.
Боре Тъпото ги докарваше с рейс от Пловдив от София и от майната им.


13 Февруари 2024 14:04 | Пичкар
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

По памперси ли ходат тия даскали бре ?.


13 Февруари 2024 14:53 | запознат
Оценка:
2
 (
10
 гласа)

След като ходи, макар и с бастун няма как ТЕЛК да и даде повече от 30%. Болките в главата и тялото, както е написала не утежняват ТЕЛК. Много хора са с мигрена и доскопатии, които също болят, но не получават % от ТЕЛК .Не е нужно да заплашва ТЕЛК Благоевград със съд, още повече преди да се е произнесъл централния ТЕЛК, който ако потвърди %-та и, което е най-вероятно, никога повече няма да има право да го обжалва. Друг е въпросът, че отношението на лекарите и другия персонал в Благоевградските ТЕЛК е направо унизителен!


13 Февруари 2024 15:03 | !
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Срещнах една бивша акушерка, днес вече пенсионерка, която ми се похвали, че има ТЕЛК 95%, защото зрението и било слабо. Разхождаше се сама. Как така са и дали 95%, след като те означават да е труп на легло с придружител. ТЕЛК отдавна трябваше да преразгледа начина си на работа и критериите за инвалидност. Не е нормално пенсионери да получават ТЕЛК, след като там се отчита % трудоспособност на хора в трудоспособна възраст. Ако някой пенсионер има нужда от допълнителен доход за лекарства заради болест или дори придружител, трябва да получава тези помощи по друга линия, а не чрез ТЕЛК. Затова истинските инвалиди в трудоспособна възраст имат миниатюрни унизителни пенсии по болест


13 Февруари 2024 16:29 | до Любен
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Питай Марин дали е пенсионирал вече Боре Тъпото, който навърши пенсионна възраст още през 2019 година! Или ще го дундурка, както Тъпото правеше с ментора си, доносника “агент Андреев“ от ДС, куция кон...


13 Февруари 2024 18:42 | Нина
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Какъв ТЕЛК, какви пет лева? А ежеседмичните пътувания на госпожата с туристи организирани от нейната фирма? А последвалите след катастрофата нови пътувания по Еразъм? Всички те ли са с асистент или...


13 Февруари 2024 21:03 | Джумалия
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

"вицо"е по инвалидизиран от теб ЛЮБОВ. Има и талон за паркиране на предното стъкло. И още колко такива помии има в този град.


13 Февруари 2024 22:37 | ДО КАШУКЕЕВ ВТОРИ СЪСТАВ
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

КАШУКЕЕВ Е БОЛЕН МОЗЪК ОРТОПЕД КОЙТО Е ШЕФ НА ВТОРИ СЪСТАВ. ТОЗИ БОКЛУК РЕЖЕ БОЛНИТЕ ХОРА НАРЕД


14 Февруари 2024 04:18 | До Нина
Оценка:
-2
 (
4
 гласа)

Да даде Господ и ти в такова състояние да пътуваш. И то да пътуваш знаеш ли накъде? За там, откъдето няма връщане. Поне си напиши името, знам коя си. Като те стигне лошото, си помисли защо те е стигнало. Ще си платиш, няма как


14 Февруари 2024 05:38 | до До Нина
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Явно си въпросната преподавателка в ЮЗУ с въпросния ТЕЛК. Що за човек може да кълне по този просташки начин, още повече с претенции на интелигентен човек, защото не би трябвало простак да е преподавател във ВУЗ! Пък и вестник Стума изобщо не е място да се жалваш от този си проблем. Ако имаще и зачатък на интелект щеше да го разбереш!


14 Февруари 2024 08:28 | Читател
Оценка:
-2
 (
8
 гласа)

Стига простотии и злоба. Любов, да си жива и здрава, а и ти пожелавам да не оставяш нещата така, бори се с корумпираната система. Желая ти, да организираш повече екскурзии, ти си прекрасен екскурзовод.


14 Февруари 2024 10:50 | Така е !
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

КОНСТАНТИНОВА Е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПЪРВИ СЪСТАВ НА ТЕЛК! ДЮЛГЕРОВА СИ БЕШЕ ЦВЕТЕ, ДУШИЧКА ! ПОВЕЧЕ ЗЛОБА ИМА В КОНСТАНТИНОВА!


14 Февруари 2024 11:10 | до До Нина
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Човек трябва да бъде смирен и благодарен, че е жив. А клетвите се връщат към този, който ги е изрекъл. Когато си болен, се молиш за изцеление, не кълнеш по форумите!


14 Февруари 2024 13:56 | Благоевград
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Любов, ти си ублична личност, целият град съпреживя с тебе и със сестра ти случилото се преди две години. Много хора ти помогнаха, много хора направиха и дарения за твоето оздравяване. И всички те виждат, че вече си възстановена, а и много хора пътуват с теб. И всички тези хора в последните дни се чудят защо постъпваш така и какви проценти искаш от ТЕЛК. А изречените от тебе клетви са много грозни!


14 Февруари 2024 13:57 | Благоевград
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Любов, ти си публична личност, целият град съпреживя с тебе и със сестра ти случилото се преди две години. Много хора ти помогнаха, много хора направиха и дарения за твоето оздравяване. И всички те виждат, че вече си възстановена, а и много хора пътуват с теб. И всички тези хора в последните дни се чудят защо постъпваш така и какви проценти искаш от ТЕЛК. А изречените от тебе клетви са много грозни!


14 Февруари 2024 15:58 | Ванчо
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Само кютек на тези с бухалка


17 Февруари 2024 23:49 | Рени
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ленка лесната от картотеката ако я беше потърсили и платила нямаше да имаш проблем. Тя урежда тези които плащат.


17 Февруари 2024 23:51 | Люба
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Корупцията в ТЕЛК докога
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар