Тежък случай в гинекология на МБАЛ Благоевград! Битка за живота на 28-годишната Зори след инфекция, довела до спонтанен аборт в 5-ти месец

26 юни 2022 10:38   3 коментара   65499 прочита


След като овладели тежката ситуация в местното отделение, младата жена е транспортирана в Майчин дом, където има всичко необходимо за спасяване на живота и. 

Тежък случай в гинекология на МБАЛ Благоевград изправи на нокти местните лекари. 28 -годишна бременна жена от Благоевград направи спонтанен аборт в 5 месец с последвал масиран кръвоизлив, след което развила тежък синдром, при който кръвта и спряла да се съсирва. За броени часове около Зори Г. се събрали всякакви специалисти, които буквално спасили живота и. След като овладели тежката ситуация, подготвили младата майка на 2- годишно дете за транспортиране в Майчин дом, където имат всичко необходимо, за да я извадят от ситуацията, в която попадна.

Дни наред от Майчин дом търсят кръв за Зори, за да стабилизират състоянието и. Вълна  от хора с рядката група АВ+, които се впуснаха да даряват кръв, за да помогнат, заля мрежата. И днес акцията продължава. Благоевградчани се питат какво се е случило с младата майка, за да се стигне до тежката и критична за живота и ситуация. Затова репортер на Struma. com се свърза с гинеколога и управител на МБАЛ Благоевград д-р Огнян Митев, участвал в екипа, борил се за Зори.

Ето какво разказа по случая д-р Митев: Преди два дни при нас постъпи млада, бременна в 5-ти месец, жена с болки в корема. Колежка я приела и малко по-късно жената изхвърила плода, след което започнала да кърви. Извикаха ме спешно, събра се екип от всякакви специалисти и започнахме да се борим да спрем обилното кървене. Направихме всичко възможно да спрем кървенето, беше истински героизъм от страна на колегите, реакциите бяха изключително бързи и професионални,  осигурихме скъпо животоспасяващо лекарство, с което болницата не разполагаше в този момент. Възможностите на провинциалните болници в подобни случаи са ограничени. 

Преливахме кръв непрекъснато. Жената разви така наречения ДИК синдром/Синдром на дисиминирана интравазална коагулация / т. е кръвта не се съсирваше, което още повече усложни ситуацията. ДИК синдромът е вторичен и се появава при подобни септични аборти. Не можех да оперирам, тъй като беше невъзможно в този момент. Успяхме обаче да я стабилизираме, тя се посъвзе и я подготвихме за транспорт в Майчин дом, където имат по-модерна реанимация, снабдена с всичко, от което се нуждае пациентката.

Колегите я посрещнаха и оставиха в централна реанимация на Майчин дом, където е оперирана, каза д-р Митев, който определи действията на екипа в гинекология на МБАЛ Благоевград като крайно професионални. бързи и адекватни. И днес акцията по кръводаряване за спасяване живота на Зори продължава. 
П. Попов 


 

3 коментара
26 Юни 2022 10:54 | Близка
Оценка:
20
 (
20
 гласа)

Златни ви ръце .Поклон


26 Юни 2022 19:23 | браво
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Скоро и в Пловдив имаше такъв случай. Слава на Бога и там спасиха младата майка. ДИК синдромът е рядко, но много опасно за живота състояние с висок % смъртност.


27 Юни 2022 09:18 | Лекар
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

Само лекар може да оцени емоционалния стрес, който изживява лекар в такива моменти. Бориш се за живот, даваш целия си потенциал, забравяш за себе си. Не е за клетвата, коята си дал, а за онази човечност, която се е настанила в теб още когато си решил да ставаш лекар.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар