Съветниците от ГЕРБ Благоевград с важни питания до кмета Р. Томов и ОБС председателя Ан. Тодоров! За корекциите, за депото, за подлеза в Грамада и още за проектите ...

30 януари 2020 10:17   8 коментара   13409 прочита


Съветниците от групата на ПП ГЕРБ в Благоевград внесоха питания до кмета на Благоевград Румен Томов и председателя на ОБС Андон Тодоров .Питанията са провокирани от някои изявления на управата, свързани с важни проекти, извършвани на територията на общината, както и важни управленски решения, коментирани на последното заседание на местния парламент.

Ето част от питанията на ПП ГЕРБ:

Уважаеми, господа!

Във връзка с разпоредбите от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, бихме желали да отправим към вас следните питания, на които да получим както писмен, така и устен отговор на предстоящата сесия на ОбС - Благоевград.

Провокирани от изказванията на заместник – кмета по финанси - г-н Ясен Попвасилев по време на пресконференция на 24. 01. 2020 г. и предложените промени в структурата на общината, както и евентуални предстоящи кредити и удължаване на срока на взетия през лятото на 2019 г. кредит за финансиране на проекти в размер на 7, 5 млн. лв., както и съгласно официално изнесената на 23.01.2020 г. информация от Областния информационен център- Благоевград, за това коя община е привлякла и усвоила най-много средства в Област Благоевград, както следва Благоевград - близо 80 млн. лв., Петрич - 51 млн. лв. и Гоце Делчев – малко над 47 млн. лв. Бихме желали да получим отговори на следните въпроси: Отговаря ли на истината изнесеното от г-н Попвасилев, че санкциите по европроектите са в размер на 4, 5 млн? Корекциите които се посочват свързани ли са с реализирането на двата особено важни, не само за територията на Община Благоевград, но и за още четири общини, проекти на стойност от около 48 млн. лв..

Корекцията за кои проекти се отнася и има ли корекции по проектите за „Проектиране и изграждане на допълнителна инфраструктура за развитие на регионалната система на регион Благоевград, включващ общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево“? Какво е мнението на Общинска администрация и на ръководството на общината за финансиране чрез Фонд ФЛАГ, създаден в помощ на общините още през 2007 г.?

Всеки един от проектите може да се финансира чрез този фонд и гарантира ли това на Община Благоевград, че кредитните средства ще се оползотворяват именно по съответните проекти? Има ли общината доказан административен капацитет, за да използва този финансов инструмент за помощ и как смятате ако решите да го ползвате, да отговорите на него с намаляването на състава на дирекция Европейски проекти и програми от 17 на 11 щатни бройки? 

Смятате ли да ползвате външна експертна помощ при писането и ръководенето на проекти чрез консултантски фирми в по-голям обем от досега ползвания в мандата на вашия предшественик, след като намалявате броя на експертите в отдела?

От друга страна предвид бъдещия програмен период – 2021-2027 г. и нуждата от изготвяне на редица стратегически документи по двете основни за града оперативни програми ОПОС и ОПРР, считате ли за целесъобразно да се намалява числеността именно в тази дирекция? Считате ли също така, че е добре дирекцията да се разшири с още едно звено или отдел – примерно „Екология”, като не се увеличава общата численост на администрацията, а се прехвърлят служители от ресор Строителство, тъй като сме на ясно, че в новия програмен период ОПОС ще бъде една от водещите оперативни програми?

И на последно място от тази група въпроси, но не и по значение, през предходния мандат (2017 год.) с решение на ОбС бяха осигурени средства от бюджета на Общината за финансова корекция от около 2 млн. лева за надвзето ДДС, които са наследство от преди 2011 г. Става дума за проект по ОП "Околна среда" 2007-2013, наречен „Реконструкция и модернизация на водоснабдителната и канализационна мрежа в кв. Струмско, Грамада, Баларбаши, както и изграждане на нова и подобряване на съществуващата водопроводна и канализационна мрежа в 4-ти микрорайон на гр. Благоевград, “ като конкретно моето питане е, в какво се състой нередността наложила корекцията, тази сума изплаща ли се и калкулирана ли е в изнесената от зам. -кмета Попвасилев информация?

Можем ли да чуем мнението по темата на г-н Костадин Шумантов? Относно пускането в експлоатация на системата за управление на отпадъците за регион Благоевград и избора на фирма за оператор на съоръжението бихме искали да получим отговор на следните въпроси: Имате ли ясен икономически и юридически анализ на това, какви ще са ползите, негативите и последствията от забавянето в подписването на договора за избор на оператор, можете ли да се защитите с цифрен анализ пред благоевградската общност?

Имайте предвид, че и към момента българските общини и държавата търпят сериозни критики от Европейската комисия във връзка със забавеното изграждане на депата в България и постигане на заложените европейски изисквания в тази област. От друга страна ние имаме изградено и въведено в експлоатация депо, а вие умишлено според нас, отлагате подписването на този договор и ние желаем да знаем защо? Какъв е вашият коментар за спазването на ПМС №804 от 22. 12. 2017 година и къде, без то да бъде нарушено, ще бъдат депонирани отпадъците на общините в благоевградска област. Колко е цената на депониране?

Има ли решение по обжалването пред КЗК за депото, както и каква е готовността на общинска фирма Биострой да поеме експлоатацията му веднага? Колко ще струва на Община Благоевград забавянето поради прекратяването на договора( при отказ на избраната фирма изпълнител и оператор) в лева на месец? Колко са средствата от общинския бюджет за закупуването на механизация ако общинска фирма Биострой бъде определена за оператор, и по какъв ред ще бъде определен доставчика на механизацията, както и отчели ли сте във вашите анализи какъв ще е периода за доставка на необходимата специализирана техника и това ще доведе ли до забава в отпочване на експолатацията на депото? са част от питанията на съветниците.

Припомняме, че на сесията в петък ще бъдат разгледани 37 точки, като 2 от тях са върнати решения на областния управител Бисер Михайлов за общинската структура и закриването на Благоевград фест.

П. Петрова

8 коментара
30 Януари 2020 10:37 | коко
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

На новите управляващи не им до това. Сега задачата е да наместим нашите хора и на тези на които по време на изборите им дадохме обещания.


30 Януари 2020 10:37 | коко
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

На новите управляващи не им до това. Сега задачата е да наместим нашите хора и на тези на които по време на изборите им дадохме обещания.


30 Януари 2020 10:43 | Скоро
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Хайде съветници много скоро Народен Съд. амин дай боже


30 Януари 2020 11:57 | Г
Оценка:
0
 (
18
 гласа)

Струма, колкото повече пишете толкоз повече вдигате рейтинга на новия кмет, защото това е ясен знак, че изтръгнатия кокал от устата на герб води до бяс помиярите, свикнали да глоздят...
Това чака всички подобни на национално ниво!


30 Януари 2020 12:05 | Ха
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)30 Януари 2020 12:39 | Злата
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

Като питат, кой ще им отговори??? та общината е напълно спряла.... Не зная как избраха Томов за кмет, но явно омразата към Камбитов е била толко силна, че хората гласуваха за случаен човек без опит, който се провали още преди да е почнал. Потресена съм, потресена!!!


30 Януари 2020 12:44 | До Злата
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

Както винаги до болка си права Злате, по некомпетентна личност не е била кмет. Тоя не знае какво прави и къде ходи. Всеки обяд го гледам да минава пред магазина и е като замаян. Верно е ужасно положението.


30 Януари 2020 12:46 | Относно Кабинета Томов
Оценка:
7
 (
13
 гласа)

Такива въпроси на Томов, Попвасилев, Тодоров и другите приходящи не се задават, драги!! Във вряко едно изречение, съставящо тези въпроси, има по твърде много нови думички за научаване от гореспоменатите.. не може да очаквате, че те ще ги запомнят, та камо ли и да отговорят! Питайте нещо по-лесно.. например - "Навън ден ли е? ".. Да, някои и на този въпрос ще се затруднят, но пък току виж един от трима отговорил.. на следващото заседание, разбира се.. все пък и за този въпрос би трябвало да се допитат до съветниците си.. нали затова са там !
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар