Събирането на средства за спасяването на средновековния храм „Св.Спас” край с.Червен брег върви бавно и трудно

20 август 2013 17:01   2 коментара   12044 прочита


Трудно върви кампанията за спасяването на стенописите в средновековната църква „Св. Спас” край дупнишкото село Червен брег и уникалните й стенописи от XII-XIV в. Старинните фрески се намират в изключително лошо състояние и оцеляването им е застрашено. Черквата е била изградена през Средновековието върху основите на по-ранен християнски храм, вероятно ранновизантийски от IV-VI в. От направеното археологическо теренно проучване през есента на 2012 г. се е установило, че първата църква е била част от цял манастирски комплекс. В близост до него е имало селище, съществувало от късната античност до късното Средновековие или в продължение на близо 15 века. Навсякъде из околността се среща изобилие от културни останки. Цялата вътрешност на средновековната църква е била покрита с прекрасни стенописи, които според мнението на специалисти са от периода XII-XIV в. За съжаление, от тях днес е останало съвсем малко, тъй като дълго прониквалата влага е унищожила голяма част от тях. Стенописите продължават да се увреждат и намаляват с всеки изминал ден.

Именно поради тази причина е крайно належащо провеждането на аварийни консервационни дейности за спасяването им. Дупничанинът Георги Чараклиев започна инициативата чрез основаната от него фондация „Свята България” още в началото на месец юни тази година, но досега не са събрани много пари. Той сподели пред Struma.com, че се надява още повече хора да се включат в кампанията, след като разберат за нея.

Фондацията е изготвила концепция за спасяването на старинния храм. Направен е проект за аварийни консервационни дейности по стенописната украса. Планувано е едновременно с това да се извърши и дренаж за отводняване на терена около църквата с цел спиране проникването на влагата във вътрешността. Необходимата сума за осъществяването на консервацията възлиза на 8432 лв.

„Събирането на средствата върви трудно. Засега е събрана едва около една четвърт от необходимата сума. Нужните пари за консервацията са 8432 лв., но заедно с дренажа стават близо 20 000 лв. Това е първата инициатива на Фондация „Свята България”, специално за възстановяването на културен християнски паметник. Разчитаме много на това миряните да се отзоват и да помогнат, но засега събирането на средствата става много бавно”, каза пред Struma.com Георги Чараклиев.

На своя сайт svetimesta.com той е публикувал дарителската сметка, на която всеки желаещ може да помогне, с колкото може. Там е поместена и по-голяма информация относно проекта за спасение на средновековния храм „Св.Спас” край с. Червен брег.

Димитър Икономов

 

2 коментара
20 Август 2013 22:21 | :)
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Концепцията няма да свърши работа, защото хората са резервирани към фондациите. Направете проект, съгласувайте го с енорийския си свещеник и настоятелството и можете да кандидатствате пред Митрополията, Дирекция по вероизповеданията или по мерките на европейски програми. Не предприемайте нищо сами без местната църковна власт. Успех и само напред


21 Август 2013 16:38 | Фондация Свята България
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Благодарим Ви че ни подсетихте да изложим информация, която сме пропуснали да споменем.
На този етап Фондация "Свята България" изготвя проект за цялостна реставрация на средновековната църква "Св. Спас". Проектът се съгласува с църковното настоятелство в с. Червен брег, уведомена е и Софийска митрополия. След като проектът бъде готов и одобрен от НИНКН и МК, ще кандидатстваме пред Дирекция "Вероизповедания". Паралелно с очакването за отпускане на средства от институции, ние събираме и средства от физически и юридическа лица, чиято помощ е от изключително значение за достигане на крайната цел.
Призоваваме всеки, загрижен за съхраняването на българската историческа и родова памет, да даде своята лепта за спасяването на този уникален паметник. В сайта "Свети места" (www. svetimesta. com) Вие ще можете да проследявате как върви кампанията и къде отива всяка стотинка дерена от Вас.
Благодарим Ви!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар