Студентите от ЮЗУ с фалшивите оценки ще се явяват пак на изпити

04 март 2024 13:11   12 коментара   11239 прочита


Комисия на Югозападния университет „Неофит Рилски“ да преразгледа заявленията за признаване на периоди за обучаване на всички действащи студенти по специалност „Право“.

Студентите с неправомерно признати изпити да изпълнят всички държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността и професионална квалификация „юрист“ и да положат съответните изпити. Това е разпоредил образователният министър Галин Цоков, след като проверка на министерството установи над 130 нарушения в университета, в това число издадени фиктивни дипломи. Това се разбира от писмен отговор на министъра на депутатски въпрос, пише „Дневник“.

Коригирани текстове с коректор, липса на оценки от изпити в главната книга, но въпреки това издадени дипломи за висше образование. Оценки от изпити без подпис или такива, под които се е подписал не преподавателят, който води учебната дисциплина.

Това са част от нарушенията в Правно-историческия факултет на Югозападния университет, констатира проверка на ведомството през януари, след подаден сигнал на преподавателя Стефан Дечев.

 

Министерството съобщи, че иска писмено становище от ректора Николай Марин за нарушенията. Той трябва да вземе писмени обяснения от отговорните за всички неподписани оценки, да спазва разпоредбите за дисциплинарни уволнения на преподаватели, да приведе документацията според изискванията.

Депутатът от „Възраждане“ Цвета Рангелова, която е възпитаник на Правно-историческия факултет, пише във въпроса си до Цоков, че е силно обезпокоена от изнесената информация от образователното министерство за нарушенията във висшето училище. Тя иска от министъра да ѝ бъде предоставена информация за проверката – кога се е провела, какви са нарушенията, предписанията и санкциите.

„В разговор с декана (всъщност е ректор – бел. ред.) на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, проф. Марин разбрах, че учебното заведение не разполага с протокол или доклад от цитираната от Вашия пресцентър проверка, което поставя в изключително неблагоприятно положение преподавателите, студентите и обществеността на Благоевград, чиято емблема е ЮЗУ „Неофит Рилски“, пише Рангелова.

В отговора си Цоков съобщава, че след проверката на място в университета ректорът е предоставил документи, които не са били представени пред комисията преди това. В просветното министерство е получено писмо от Марин, в което моли срокът за отстраняване на нарушенията да бъде удължен. В резултат срокът е променен от 15 март до 15 април.

По време на проверката комисията е установила 80 случая на нарушение на Закона за висшето образование и на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, съобщи образователното министерство през януари.

Към вече обявените препоръки на министерството към ръководството на университета, от отговора на Цоков се разбира, че университетът трябва да изготви механизъм за спазване на Правилника за образователните дейности за изпитните процедури, вписването на оценките в изпитните протоколи, в главната книга и в дипломата. „Да се предвиди степенен контрол (поетапен) за верифициране на оценката по всяка дисциплина“, пише министърът.

Комисията от министерството препоръчва още ръководството строго да спазва Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“.


Още за: студенти   оценки   ЮЗУ   Още от: Общество

Принтирай статия
12 коментара
04 Март 2024 15:42 | истина
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Вижте и в Софийския университет как влизат медицина и тогава говорете.


04 Март 2024 17:06 | Косовар
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Много важно. Те и без това не са доктори, а списвачи на рецепти. Всички са на хонорар на аптеките.


04 Март 2024 17:23 | Тримата му с китари
Оценка:
16
 (
18
 гласа)

Шиши трябва да е първи на изпит, след него в опашка Шкембе войводата, Каскета и т. н...


04 Март 2024 17:37 | !
Оценка:
14
 (
16
 гласа)

И Делян Пеевски е с купена диплома от този ПУЦ ЮЗУ


04 Март 2024 18:44 | Време е
Оценка:
4
 (
10
 гласа)

Закривай, всички завършили този корумпиран университет да се явят отново на държавен изпит в други университети.


04 Март 2024 18:44 | Кажете докрай
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Напишете имената на служителите допуснали да се случи всичко това и срещу каква цена. Или и те са калинки, назначени незнайно как.


04 Март 2024 18:51 | До !
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Делян не купува! Той продава! А на него му подаряват!


04 Март 2024 21:32 | Прасето Пеевски
Оценка:
4
 (
4
 гласа)04 Март 2024 21:32 | Кога?
Оценка:
2
 (
2
 гласа)04 Март 2024 22:02 | Някой си
Оценка:
9
 (
11
 гласа)

Пропадането на ВПИ/ЮЗУ започна, когато ректорската власт се завзе с купени избори преди четвърт век от математическата шайка, начело с Чимев, който се сдуши с Чората и Божковкато първи зам. ректор, а неговият ТПФ стана държава в държавата с отделни закони, сметки и правила от останалите. Последва предаване на ректората с “избори“ на наследниците на Чимев - Гюдженов, който замени Чората с Ал. Воденичаров и ПИФ замести ТПФ като привилегирован факултет, отново с отделни управление, закони и правила. После Гюдженката предаде щафетата на Мирчев, а последният съответно дундуркаше наследника си Боре “Тъпото“ Юруков от асистент в “д-р“ по педагогика, доцент, декан, зам. ректор, та го добута до ректор с надеждата, че ще го оставят да командва в сянка като “президент“. Но тук настъпи мотиката, защото Тъпото се сдуши с “агент Андреев“ от ДС и го натири като мръсно коте. Сега е турен аватара на Тъпото - Марин, с надеждата Юруков да продължи да лапа до живот, а ЮЗУ потъва!


05 Март 2024 08:19 | kkk,
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

v sandanski ima pone 15/20 kupeni diplomi ot iuzoto


05 Март 2024 11:00 | Чукундур
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Навремето като отвори врати това (учебно?) заведение хората го кръстиха шеговито и с умиление "Хаджи Генчовото училище", че много-много- не се връзваше с нивата на тогавашните ВУЗ-ове с дългогодишни традиции, ама айде - почна се и да е хаирлия!. Сега старите ВУЗ-ове са на нивото на Хаджи Генчовото, а пък ЮЗУ-то е бетѐр килийно училище!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар