Строят първата черква в благоевградското с. Церово, иконостасът от Киев

17 ноември 2020 11:57   3 коментара   4491 прочита


Благоевградското село Церово вдигна с много вяра първата си черква, която ще носи името на свети Пантелймон.

Това е първият храм в историята на населеното място, който вече е изцяло построен. 22 години продължи сагата на строежа на ечтания православен храм. С камбанарията и кръста върху нея църквата ще е висока над 14 метра и ще се вижда от Благоевград.

Предстои мащабна кампания за набиране на още финансови средства, защото трябва да се изографиса. Предвижда се изографисването да започне през месец март догодина. Вече са водени разговори с най-добрите зографи в България, които да се заемат с тази важна задача. Иконостасът пък ще бъде направен в украинската столица Киев. В неделя майстори от Украйна взеха точните мерки, за да изградят един от най-красивите иконостаси за църквата на Церово.   

Повече от 90% от над 700-те жители на Церово са християни. Преди 9 години - на 11 септември 2011 г., бе направена първата копка на бъдещата църква от тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил, пише kmeta.bg. Това пък се случи цели 13 г. след създаването и регистрирането на църковното настоятелство /1998 година/. Младите ентусиасти от селището сами изкопаха основите на строежа, но всичко приключи дотам. Сега обаче строежът на храма е готов.

Този строеж на молитвения дом обедини местните жители. Всеки помогна с каквото може, за да имат храм, в която да се молят и да палят свещи. А не да ходят до Благоевград на църква. Построиха я с много вяра и подкрепата на дарители.

„Гордеем се с този наш първи храм. Моите две деца са вече големи, но не съм ги кръстил, защото искам тук, в нашата черква, да ги кръстя. И вярвам, че това ще се случи. Село, в което има толкова много деца, толкова много вяра, а скоро и действащ храм, няма как да няма бъдеще”, твърди един от строителите на молитвения дом.


Още за: черква   село   Церово   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
17 Ноември 2020 13:49 | Патриоти Петрич
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Поздравления ! Бог да пази България !!


17 Ноември 2020 15:02 | Чоко2
Оценка:
-5
 (
5
 гласа)

ПОМАЦИТЕ от Церово станали"християни"... ай стига де...?!


17 Ноември 2020 15:16 | 681 - Ꝏ
Оценка:
-5
 (
5
 гласа)

Но си остават Помаци
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар