Стотици се помолиха за здраве в първия ден на Богородичния пост в Рилския манастир

02 август 2020 11:02   1 коментар   5957 прочита


Стотици вярващи посетиха вчера Рилския манастир, за да се помолят за здраве и да станат част от светата литургия и водосвета, посветени на началото на Богородичния пост. От днес православната църква се подготвя за големите празници Преображение Господне и Успение на пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август. Коленичили и със сведени глави, миряните станаха част от светата литургия, водена от висшите духовници на Рилската света обител, а по-късно - пред входа на храма бе извършен и водосветът, посветен на поста в чест на Божията майка.

Богородичният пост води началото си от дълбока древност, а в първия ден от поста в храмовете се прави водосвет. Това е един от четирите многодневни периода на въздържание в православния календар , през които миряните се стремят към смирение и добротворство. Свързан с надеждата, почитта и любовта към Божията майка, Богородичният пост има строг характер, подобно на Великия пост. Постът продължава до 14 август включително. Днес църквата чества празника Изнасяне на Светия кръст. Освен на първи август, православните християни извършват поклонение пред Кръста Господен още три пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Разпети петък и на 14-ти септември.

П. Пенева

1 коментар
02 Август 2020 20:53 | Черноризец Храбър
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Този паметник на човечеството е превърнат в доходоносна касичка. Освен това са станали много агресивни спрямо облеклото (на 40 градуса), а също така и при опит за снимки вътре. Имат чувството, че им е бащиния. Скоро не бих се върнал.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар