Стотици жители и гости на Община Симитли се поклониха пред паметника на загиналите герои на връх Кръста, край село Ракитна

03 март 2024 17:36   1 коментар   3651 прочита


Днес, когато отбелязваме 146 годишнината от Освобождението на България, стотици жители и гости на Община Симитли се поклониха пред паметника на загиналите герои на връх Кръста, край село Ракитна.

И днес, както от години, традицията в Община Симитли се спази и стотици родолюбци поеха по пътя към връх Кръста с развети трибагреници в ръка. От години традицията повелява Националният празник на България да бъде отбелязан там горе, на върха, където преди 146 години е бил побит кръст с думите на войската: „Ето тук е границата на България”. 

С „Честит празник!“ се поздравяваха всички, за които не се оказа пречка да се изкачат по стръмния път до връх "Кръста". Изключително красива бе гледката днес, наблюдавайки стотиците българи, които се изкачваха към върха, с вдигнати знамена и голяма част от тях облечени с красиви български носии, народни мотиви и елементи.

Общинският кмет - Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет – Вилимир Александров, поднесоха венец на признателност и заедно с всички признателни българи, които присъстваха отдадоха почит в памет на героите-освободители. Венци и цветя бяха поднесени и от народния представител Стефан Апостолов и директорът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли г-жа Таня Янкова.
 
На мероприятието поднесоха цветя и кметовете по населени места, общински съветници, общинска администрация, общественици, деца с техните родители, жители и гости на община Симитли.

Почит към загиналите за Освобождението на България отдаде и победителя в петият сезон на най-мащабното, най-атрактивното и най-екстремното реалити в българския телевизионен ефир "Игри на волята” – Иван Рълев.

По повод честването на годишнината от Освобождението на България бе поднесен венец в знак на признателност от Национално Хайдушко Движение, които бяха гости на днешния празник и отдадоха почит към загиналите герои.

Ученици от СУ «Св. Св Кирил и Методий» - град Симитли, представиха кратка програма, която включваше песни и рецитали по повод празника. Поздрав към всички присъстващи, отправи Христо Ковачки, който изпя красиви български песни.

В подножието на връх "Кръста" и изграден параклиса "Свети Александър Невски", където родолюбци запалиха свещ за здраве.

В края на празничната програма, българския трибагреник се развя и в небето над връх Кръста от парапланеристи, които посещават редовно любимото им планинско село Ракитна.

Празничната програма днес, ще продължи с шествие на жители и гости на Община Симитли, което ще тръгне от Общинска администрация в 18:00 часа. То ще бъде предвождано от духов оркестър и Мажоретния състав към читалище „Св. Климент Охридски“, с ръководител Калина Марянска.

По повод празника, ученици от Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Симитли са подготвили специална програма. 

Тържеството ще се проведе на площад "Септември". За финал на празника – красива заря ще озари небето над Симитли.

В село Крупник тържествата по повод 146-та годишнина от освобождението на България ще започнат в 18:30 часа на площада в селото.


Още за: герои   празник   Симитли   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
04 Март 2024 00:40 | мна
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ако са оранци, те всеки ден се прекланят пред нещо. Повод да има.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар