Среща на общинското ръководство в Благоевград с Неврокопския митрополит Серафим , ето къде ще бъде постраен нов храм

06 август 2020 08:47   1 коментар   3927 прочита


Само неколцина общински съветници присъстваха на срещата, организирана от кмета Благоевград Румен Томов с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Председателят на ОБС Андон Тодоров обясни отсъствието на съветниците с ангажименти, които било невъзможно да бъдат отложени, тъй като поканата, отправена от кмета към ОБС била изпратена само ден по рано. 

Срещата се състоя в зала „22 септември“. Темата бе построяването на православен храм в района на Кооперативния пазар. На срещата присъстваха и заместник-кметовете инж. Евгени Терзиев, Ясен Попвасилев, секретарят на община Благоевград Мария Стойнева, председателят на Общински съвет Андон Тодоров и представители на медии. 

 Инж. Евгени Терзиев, представи чертежа и запозна всички с обособеното и предвидено място за православен храм- съгласувано с Българската православна църква. Инж. Терзиев даде разяснения по устройствения план, измененията по него, регулацията, комуникативността на мястото и готовността за обособяване на паркоместа.

След това бе дадена думата на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, който благодари за поканата и дадената възможност. „ Дълги години възникват и мъчат въпроси, относно православния храм и построяването му. Преди 15 години се стигна до решение, което беше радушно и спокойно прието, това място, да бъде отредено за православен храм и бе благословено. Посветено е на Св. Великомъченик Мина и има поставен иконостас там. Изненадващото за нас бе, че през 2014 година, Община Благоевград промени насоката на мислене по отношение на строителството на този храм.

Тогава беше предложено друго място, бившия имот на казармите, което отне доста време, но така и не се стигна до уреждане на такъв, въпреки че положихме доста усилия за проектиране, проучване на терена и всичко, което беше необходимо за обработка на документите. Съвсем естествено и спокойно приехме идеята за първоначално отреденото място, понеже то вече е благословено и трудно би изникнало нещо друго освен храм там, особено като е известно житието на Св. великомъченик Мина. За нас решението е обмислено и стабилно и би удовлетворило нуждите за един нов храм в по-централната зона на града.

Не би трябвало да е само един, нужни е да се изградят още, но за сега държа да се разреши въпроса за този, за който толкова време се водят разговори и подготовки и все не се стига до едно спокойно започване на работа. Така че нашето виждане, което споделят голяма част от православните християни в Благоевград, е православният храм да бъде точно на това място.

Готов съм и на последващи срещи, за своевременно решение, ако има нужда, но честно казано не намирам обяснение, един въпрос, който трябва да бъде израз на нашето единение, като православни християни, преди всичко, като граждани на Благоевград, защо толкова време намира опозиция и противодействие и не успява да се стигне до едно спокойно решение, за да се започне работа. “, заяви митрополит Серафим.

Според него, няма проблем, че ще бъде изграден до пазар и добави, че: „Това не е в разрез с християнския морал, производителите предлагат това, което с труда си са произвели. “ Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим апелира за обединение и сътворяването на нещо свято и бе категоричен, че това не трябва да води до разногласия и разделения. „Не желаем храма да става повод за вражда и противоречия.

Имаме нужда от храмове и влагането на различни убеждения освен вяра, не бива да се влагат. Това пространство е „Посветено Богом и обещано на Св. Мина. Това не е едноличен акт, това е израз на едно съгласие, до което стигнахме заедно с обществеността в Благоевград. ”, завърши митрополит Серафим. 
От срещата стана ясно, че всички са обединени около идеята и нуждата за построяване на нови храмове. 
Лили Вълова  
 

1 коментар
06 Август 2020 14:09 | 073
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

А на новите гробища кога? О, извинете, там няма да има далавера, така че за какво да правим там!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар