Спасиха алпинист в Рила с помощта на хеликоптери от Словакия

26 януари 2020 12:42   2 коментара   4151 прочита


Планински спасители от Дупница и два словашки хеликоптера спасиха пострадал алпинист в района на водопада Рилска Скакавица, съобщи  Божидар Джокин от Планинската спасителна служба.

Инцидентът е станал след 13 часа, в района на водопада, където са се изчаквали група алпинисти. Единият от тях е паднал и получил сериозни наранявания, предаде БНР. След подадения сигнал, петима спасители от Дупница отишли на място с моторни шейни от района на хижа "Седемте езера", за да окажат помощ. В акцията са се включили и два хеликоптера от Словакия, които са били ангажирани с участие в състезанието за Световната купа в Банско.

Пострадалият мъж е с множество фрактури. Той е от София и е изпратен за лечение в болница "Св. Анна".


Още за: турист   Рила   хеликоптер   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
26 Януари 2020 21:34 | azz
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Напишете в google "петиция хеликоптер" и попълнете формата за да може по-бързо да се саберът гласове за закупуването на хеликоптер.
Петиция за закупуване на медицински хеликоптери
До Президента на Република България - Румен Радев
До Министър-председателя на Република България - Бойко Борисов
До Председателя на Народното събрание на Р България- Цвета Караянчева
До всички политици и партии в Република България
До Омбудсмана на Република България
До всички медии в България
До цялата Българска общественост
Скъпи съграждани,
Това е Петиция с искане за възстановяване на възможността да се превозват пострадали хора с хеликоптери. За това настояваме поетапно да бъдат закупени поне 4 хеликоптера за медицински нужди и транспортиране на пострадали от всяка точка на България и света. А дотогава да се проведат разговори с частни собственици на такива летателни машини, за да може максимално бързо тази услуга отново да стане достъпна.


26 Януари 2020 21:34 | azz
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Всички заинтересовани да има такъв вид помощ искаме да бъдат осигурени и ремонтирани съществуващите площадки, на които кацат медицинските хеликоптери. 1575193882. png
Хронологията:
От юли 2019 г. у нас вече няма медицински хеликоптер. Тогава фирмата-собственик го е продала в Грузия. И така България остана единствената държава в Европейския съюз без въздушен медицински транспорт.
Нуждата:
Всяка година такава техника се е използвала, предимно от ПСС, в 5-6 акции, които са налагали употребата на хеликоптер. Необходимостта със сигурност е по-голяма, но заради високата й цена, тя е недостъпна и рядко използвана, нещо което трябва да се промени и да бъде включенавъв всички видове туристически застраховки, както и при закупуването на билет или карта за лифт и при заплащането на шезлонг на плажа.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар