Софийска прокуратура съобщи: Ето защо Владо Каролев попадна в ареста, разигравал полицаите от две дирекции

25 март 2020 14:36   7 коментара   12478 прочита


Нарушил подписана собственоръчно декларация и още нарушения в условията на Извънредно положение.

Икономистът Владимир Каролев бе задържан снощи в Разлог, заради нарушаване на карантината в условията на извънредно положение .Това бе първоначалната информация около имения икономист, който бе открит в хотел в Разлог и арестуван, а часове по -рано разпространяваше в социалната мрежа постове, как е пробил блокадата ,описвайки подробно маршрута си от София до Разлог. Късно снощи Каролев бе настанен в поделенията на МВР в Благоевград, а днес закаран в София, където работа с него продължава.

Малко преди да бъде задържан Каролев, очаквайки намесата на полицията, пусна пост в социалната мрежа, в който лично съобщи, че го задържат. По повод засиления интерес към случилото се от софийска районна прокуратура разпространиха официално становище. Ето какво написаха : На 24. 03. 2020 г. Софийска районна прокуратура се е самосезирала по повод публикации в социалната мрежа, от които е видно, че гражданин на столицата е предприел пътуване до друга област, без то да има характера на неотложно такова и явяващо се нарушение на заповед РД-01-143/20. 03. 2020 г. на министъра на здравеопазването.

Тя е издадена във връзка с въведеното с решение на Народното събрание в страната извънредно положение за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция. В тази връзка прокурор от СРП е образувал досъдебно производство и e възложил на Столичната дирекция на вътрешните работи да се установи дали и каква декларация е представило лицето, както и как е обосновало пред полицейските служители от съответния КПП, през който е преминал, необходимостта от излизане от София-град и пребиваването в Благоевградска област. По този повод на 24. 03. 2020 г. е направен опит за призоваване на лицето от известните адреси на територията на гр. София, на които същото не е открито.

Служител на СДВР е осъществил връзка чрез мобилен телефон с лицето, като при проведения разговор е установено, че същото се намира на територията на гр. Разлог и категорично отказва да се яви пред органите на МВР. Това обстоятелство е наложило гражданинът да бъде задържан за срок от 24 часа. В хода на разследването е установено, че лицето собственоръчно е подписало декларация, с която се командирова в хотелски комплекс, находящ се в гр. Разлог, с „цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите“. Установено е, че хотелският комплекс има действащ управител, което изключва хипотезата за неотложност на пътуването, предприето от лицето.

Видно от публикации в социалната мрежа, същото е нарушило собственоръчно декларираните обстоятелства, напуснало е хотелският комплекс и демонстративно е проявило незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест. Деянието е извършено, въпреки че лицето с подписаната от него декларация е било запознато, че носи наказателна отговорност по чл. 355, ал. 2 от НК за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространението на заразна болест.

Софийска районна прокуратура намира за необходимо да обърне внимание, че действията по нарушаване на противоепидемични мерки са осъществени от Вл. К. - публична личност, бивш столичен общински съветник, и като такъв следва да бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото, давайки пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти. Още по-укоримо е обстоятелството, че чрез социалната мрежа Вл. К. целенасочено е предприел действия, за да направи публично достояние начина, по който е напуснал столицата, грубо пренебрегвайки установените правила за предотвратяване разпространението на новия коронавирус COVID-19.

Софийска районна прокуратура декларира готовността си да реагира и занапред на всеки станал ѝ известен случай на извършено престъпление от общ характер, в това число и на зачестилите в последните дни деяния, свързани с безотговорното отношение и явното нежелание на отделни граждани да спазват въведените в страната ограничения и мерки, в условията на извънредното положение, в което страната се намира. Срещу Каролев е образувано досъдебно производство.

П. Попов

7 коментара
25 Март 2020 14:45 | Балък
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Излиза, че блокадата не е особенно ефективна... ако не беше се похвалил нямаше и да резберем.


25 Март 2020 15:02 | Емануел
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Затвор и глоба, както е по закон


25 Март 2020 15:38 | �� ����
Оценка:
10
 (
14
 гласа)

ПРОСТАК И БОКЛУК


25 Март 2020 15:45 | 333
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

Хайде сега и глоба, и затвор, за този палячо.


25 Март 2020 16:22 | 33
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

kakva ehidna usmivka e napravil. Mazniq mu bokluk moge da vi kazva
4e kakvoto i da pravite pak 6te se izmakna
horata vadqt deklaracii da se pribirat o domovete si
a tozi maznik se vozi ot sofiq do razlog kato beii
palq4o
ama ot takiva cel givot horata stradat
za6toto palq4oto i v cirka te


25 Март 2020 18:32 | Big
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Боклук мръсен .На големец се прави. Законите за тъпаците


25 Март 2020 22:54 | krum
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ama nabuta dve momcheta ot razlog v zatvora kak barzo sadbata ti go varna
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар