Служители на "Държавно горско стопанство Брезник" спасиха ранен мишелов

03 юли 2020 13:26   2 коментара   2965 прочита


Ранена птица от вида Обикновен мишелов (Buteo buteo) е намерена днес в землището на брезнишкото село Станьовци, съобщи директорът на териториалното поделение на Югозападното държавно предприятие инж. Петър Савев. Птицата е открита от работници, извършващи дърводобив в района на стопанството, като вероятно е ударена от автомобил в близост до асфалтов път. След проведени разговори с представители на РИОСВ – Перник и Фондация „Дивите животни“, служители на „ДГС Брезник“ транспортираха мишелова за преглед в софийска клиника.

Грижата за биоразнообразието и защитените видове е част от горскостопанската и ловностопанска дейност, извършвана от териториалните поделения на ЮЗДП. В горски територии опазването на мишеловите и другите видове орли се осъществява чрез запазване на стари дървета с гнезда и ограничаване на дърводобива през брачния период.

Отделно стопанствата провеждат политика на информираност и контрол сред ловците с цел недопускане на бракониерски прояви върху защитени видове. Обикновеният мишелов е една от най-често срещаните дневни грабливи птици в България. Гнезди на разнообразни места най-вече по короните на дърветата в гори или мозайка от дървета между селскостопански ниви. Храни се предимно с дребни бозайници, влечуги, земноводни, едри насекоми и друга подобна по размери плячка. 


Още за: гори   Брезник   мишелов   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
03 Юли 2020 23:40 | Обецанова
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Птицата е от раздел Мършояд и е наречена Бойко!


03 Юли 2020 23:44 | Капитан Вишнаров
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Не обиждай птицата с това гадно име!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар