Слепи и неграмотни вече с достъп до съдебните актове в Благоевград

24 януари 2012 00:02   1 коментар   7599 прочита
Към презентацията имаше голям интерес
Към презентацията имаше голям интерес


Към презентацията имаше голям интерес

Слепи и неграмотни хора вече ще имат свободен достъп до съдебните актове на Съдебната палата в Благоевград. Магистратите от Пиринско въведоха софтуер за синтезирана реч, дарен на Районния и Окръжния съд от фондация "Америка за България". Председателките на двете съдилища Екатерина Николова и Катя Бельова вчера презентираха софтуера пред граждани с увредено зрение, слепи и представители на ромската общност в Благоевград. Чрез него всеки от тях ще може да се запознава с текстовете на съдебните актове, като чрез електронен четец въпросният текст електронно се трансформира в естествена реч. Слепите и неграмотните ще имат достъп до софтуера от всички служби, където има комуникация с граждани - регистратура, деловодство и архив, както и в съдебните зали.

Служителите на съда са обучени да подпомагат на уязвимите граждани при желание от тяхна страна да ползват софтуера, обясниха Е. Николова и К. Бельова.

На презентацията дойдоха и адвокати, прокурори, представители на администрации, пробационната служба и други институции в града. Председателите на районните съдилища в Сандански и Петрич, Димитър Узунов и Мая Банчева-Кобурова също проявиха интерес към нововъведението.


Още за: Е. Николова   достъп   актове   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
24 Януари 2012 13:28 | хубава инициатива
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Това е хубава инициатива на съдилищата. Браво! Редно е всички граждани да имат равна възможност за достъп до делата. Посоката на работа е правилната!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар