След спешно заседание на кризисния щаб! Нови строги противоепидемични мерки на територията на област Благоевград

28 януари 2022 13:07   12 коментара   32113 прочита


Учениците от 1-ви до 4-ти клас с маски в училище, вечерен час за непълнолетните до 20 часа и още

След извънредно заседание на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса, свикано от Областния управител Валери Сарандев, беше взето решение да бъдат въведени следните допълнителни противоепидемични мерки на територията на област Благоевград считано от 31.01.2022 г. до 13.02.2022 г. (включително):

1. Да се преустанови организирането и провеждането на екскурзии и групови туристически пътувания в страната.

2. Областните кръгове на националните олимпиади и/или състезания да се провеждат при спазване на следните условия:
- присъственото провеждане на националните олимпиади на областно ниво и състезания се допуска само при провеждане на място на изследване за наличието на Ковид – 19 с бързи антигенни тестове на учениците и на педагогическия персонал, участващи в провеждането на олимпиадата или състезанието, с изключение на тези, които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или направено изследване;
- осигурена физическа дистанция от най-малко 1,5 метра в залата;
- носене на защитна маска за лице от всички участници, по време на целия престой в училището.

3. Да се преустановят присъствените групови занятия с деца в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.

4. Провеждането на спортни състезания да се допуска без публика.

5. Да се забранят посещенията на непълнолетни лица в търговските центрове тип МОЛ, кина, ресторанти, кафенета и други, без придружител – родител, настойник или друго лице, полагащо грижи за непълнолетния, след 20:00 ч.

6. Да бъде препоръчано учениците от първи до четвърти клас да носят защитна маска по време на престоя и обучението им в училищата.

7. Да се преустанови дейността на пенсионерските клубове в областта.

8. Да се ограничи до 50 % в капацитет/работна площ/брой лица в игрални зали, казина, дискотеки, кина, театри, заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, при спазване на подхода със „Зелен сертификат“ и задължително отстояние от най-малко 1,5 м. между посетителите.

9. Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

10. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице, покриващи носа и устата.

11. Да се преустанови провеждането на музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер.

12. На пазари и тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв.м. и носене на защитна маска от работещите и посетителите.

13. Да се засили контрола по спазването на горепосочените противоепидемични мерки от всички компетентни институции.


Още от: Общество

Принтирай статия
12 коментара
28 Януари 2022 13:38 | МАЛЕ МАЛЕ
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

в грамада в магазините зад блоковете никой не носи маски, даже магазинерите.....


28 Януари 2022 13:45 | Омикрон Прайм
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Очиларката на фотото Оти е без маска?


28 Януари 2022 13:46 | Филип
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Идете утре на Пазара и ще видите пълна пародия на мерки.


28 Януари 2022 13:49 | ...
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

То това сборище си е пародия на Пазар.
Но за Бачиново ще хвърлим 29 млн сева.


28 Януари 2022 15:19 | Кирил
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Защо заведенията в областта не са с ограничено работно време при етап 3


28 Януари 2022 15:26 | Ресторант Волга
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Защото.... така.


28 Януари 2022 15:52 | Дон Балон
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Пълни абсурди и парадиини решения …. значи цел свет облекчава вчера например Ирландия са махнали всички кромид ограничения щото видеха че народа се нерви вече и му писта на кура с тея измищльотини наке умници сега ще затягат сега ще ограничавана ами мани мани и да всичко ограничено обаче огнищата на зараза барчета и ресторантчета си бачка всеки вътре без маска и те така цирка продължава


28 Януари 2022 16:42 | СЕКСЪТ И ГРАДЪТ
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

РЕСТОРАНТИТЕ И БАРЧЕТАТА СА НАЙ БЕЗОПАСНИ ВЕЧЕ ЗАЩОТО НЕ СА ПО ДЖОБА НА ХОРАТА


28 Януари 2022 17:06 | Срам
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Засрамете се! Пак ли децата? Новозаразенуте спадат вие сега се сетихте...


28 Януари 2022 17:44 | Дарвин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

За какво са мерки за народа който вместо да се ваксинира срещу Ковид 19, пие белина и псува ваксинационния сертификат? Естествен подбор, кой оцелее тази година, ще страда и догодина! Страданието е в генезиса на еволюцията!


28 Януари 2022 17:57 | До горния
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Ти, всички ваксинирани и 99 процента от населението на Израел защо се разболявате и има смъртни случаи? Като трябва да акаш във форума, поне мисли с тая тиква над раменете ти.


29 Януари 2022 10:46 | Дарвин
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Абе, пий си белината и не се занимавай с мене!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар