След смъртоносен скок от 4-тия етаж! Фаталният полет на 61-г. Катя от благоевградския кв. "Еленово" извади на показ сериозен проблем "замитан под килима"!

19 август 2019 12:10   10 коментара   66966 прочита


Жената, която се самоуби със скок от 4-тия етаж на блок в благоевградския квартал "Еленово" е била сериозно болна и живеела със сина си, който също бил психично болен. Тази сутрин Катя се качила със стълба на прозорец на четвъртия етаж на блока и скочила. Издъхна на място. Смъртта и извади на показ един сериозен проблем, за който многократно алармираме.

Грижата на държавата и службите за психично болните е крайно неглижирана, тези хора са оставени на произвола, докато оцелеят. Оказа се, че Катя и синът и не са ползвали никакви услуги, не са картотекирани нито за социален помощник, нито по програма да осигуряване на топъл обяд, не са били включени в нито една от социалните програми. Сякаш двамата мъченици не съществуват.

Проверка на struma.com установи, че миналата година, с прокурорско постановление, синът и е бил настаняван за лечение в клиника. Престоял известно време и е освободен за домашно лечение, в обстановка, която е покъртителна - болна майка, безпаричие и нищета.

Преди месец Катя е подала молба за отопление в агенцията за социално подпомагане. Това знаят от социалните служби за нея. Катя има и друг син, който не живее с роднините си. Но и той не е депозирал молба в социалните служби да се грижат за брат му и майка му. И така изоставени от света, Катя и нейният син едва оцелявали. Днес тя реши проблемите си. Самоуби се. Той обаче остава - болен и сам. Кой ще поеме грижите за него?!

Случаят е трагичен, но и повдига един изклчително сериозен проблем, засягащ не малка част от хората в Благоевград. Броят на хората с психични проблеми се увеличава, местата в отделенията за лечението им са ограничени. Лекуват ги по клинични пътеки и когато те свършват тези пациенти биват освобождавани от лечебните заведение да се лекуват сами..

Хора с всякакви душевни страдания са по улиците - някой от тях опасни за здравите, други опасни за себе си и няма изход години наред. Има множество програми, по които държавата би трябвало да полага грижи за тези хора, как обаче те се прилагат е неясно. Как се прави статистиката в общината и социалните служби за броя на хората, които имат нужда от помощ, това ще проверим.

Завчера писахме, че в момента се набират документи от хора, които имат нужда от социален асистент и за месец бяха постъпили 33 молби за помощ. Кампанията продължава. Подават семействата, които имат нужда. Интересно е, че за Катя и синът и никой не е помислил и не е потърсил помощ.

Припомняме трагичен инцидент с майка и дъщеря инвалиди от Благоевград, които изгоряха в дома си. Случаят тогава потресе обществеността, гневът се изсипа върху социалните служби, но се оказа, че ден преди трагедията социален работник е посетил двете жени, които се водели в картотеката им.

Според тях всички, за които имат информация се обгрижват, но има и такива, за които никой не знае, както за Катя и нейният син. Какво ще се случи с него оттук нататък като сам не е в състояние да полага адекватни грижи за себе си, е пълна мъгла. И той не е единствен! Ще попитаме отговорните институции, кой ще поеме грижата за сина на Катя и в какво ще се изразява тя?! Очаквайте подробности.

П. Костадинов


Още за: жена   квартал   блок   клиника   Още от: Общество

Принтирай статия
10 коментара
19 Август 2019 12:24 | Бисер
Оценка:
15
 (
25
 гласа)

Струма, защо не попитате Неделчо за калинките, които е назначил при него, защо не са си свършили работата?


19 Август 2019 12:36 | да
Оценка:
10
 (
24
 гласа)

Трябва да се попитат лекарите как ще се озаптят болните, които страдат от Обсесивно компулсивно разстройство и са обсебени от кмета на Благоевград Атанас Камбитов, както и от струма ком . Обсесиите се изразяват в непрекъснати коментари, свързани с лицето Камбитов и системно преписване на новините на струма ком, които в последствие ритуално се "обработват " !С тях как ще се справят е неясно ..


19 Август 2019 12:52 | Гица
Оценка:
-4
 (
10
 гласа)

Сега не разбрах психично болният ли е скочил то 4-ти етаж?


19 Август 2019 13:08 | З.Р.
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

Покъртително! Респект за начина, по който е написано!


19 Август 2019 13:11 | Иван
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Общинските калинки днес са на работа и се почва тролване в работно време


19 Август 2019 13:14 | монката
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Гицо научи се да четеш ма, Жената, която се самоуби така започва .. дее егати народа


19 Август 2019 13:25 | Петърчо
Оценка:
-3
 (
9
 гласа)

Иван написа: Иван

А ти чия калинка си


19 Август 2019 13:48 | Моне
Оценка:
11
 (
19
 гласа)

Браво струмаком! Лъч надежда, че не сте само рекламна агенция ! Дано успеете да раздвижите клеясалата машина на администрацията и социалната дейност от бюро и само по документи!


19 Август 2019 23:02 | Антон Миленков
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Момко Костадинов, сбъркал си мястото за писане.
Тоз сит (сайт де) не е за грамотници и мислещи...


20 Август 2019 09:09 | Манева
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Трябва във всеки район да има представител на социалните служби. Тези хора да обикалят района си както едно време мед. сестри и тогава ще разберат къде има бедстващи хора. Стига с тези бюра, сраснаха им задните части.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар