След пожара на АМ "Струма" край Дупница! Горещ обръч около собственика на "Фенис ресурс", прокуратурата го погна, кметът М. Чимев: Алармирал съм отдавна, че тук ще стане беля

14 август 2019 15:15   5 коментара   11683 прочита


Досъдебно производство е образувано за възникналия пожар в района на фирма "Феникс-Ресурс", непосредствено под автомагистрала "Струма" край Дупница. Огненият ад вчера доведе до опустошаването на хиляди декари ниска растителност и лозя в землищата на няколко села. Заради пожарът, кметът на Дупница инж. Методи Чимев обяви вчера частично бедствено положение, което ще продължи до полунощ днес. Магистралата е все още затворена, като се очакват резултатите, които да дадат отговор дали има нарушение в здравината на носещите колони.

Инж. Чимев даде импровизирана пресконференция днес на мястото на огнения ад. "Проблемът е това, което се случи вчера и защо трябваше да стигаме до тук. Още на 2 април 2018 г. съм алармирал с писмо АПИ, че на територията на общината, фирма реализира отпадъци върху имоти, попадащи под надлез на автомагистрала. Виждате писмото (вижте по-долу), с което ясно казвам, че натрупването на отпадъци е предпоставка за създаване на пожароопасност и да се засегне част от автомагистралата, за което алармирам да вземете необходимите мерки по компетентност. Ето и другото писмо до РИОСВ-Перник от месец юни миналата година за тази "бомба със закъснител" (виж по-долу писмото). Водим дела с ползвателя на имотите, които не са негова собственост, спечелили сме на първа инстанция и момента текат обжалвания. Издали сме му актове, някои обжалва. Сервитутът на автомагистралата е публична държавна собственост. Каквото са ми позволявали правомощията е направено", заяви инж. Чимев.

"Пожарните коли са тук на място и следят за ситуацията. Има на места тлеещи огнища, но няма засега опасност да се разрази отново. Тук са и служители от Община Дупница, техника на Общината и фирми, които продължават работа по овладяването на ситуацията. Има назначена комисия от мен с председател зам. кметът Крум Милев, които започват веднага проверка на щетите", допълни още инж. Чимев.

"В момента няма проблем да бъде отменено бедственото положение. Има резултати от лабораторията на Гражданска защита. Оказа се, че няма проблеми с въздуха. Измервания са правени в село Блажиево и Джерман, както и тук на място. Няма опасност за хората", обясни Милев.

П. Иванов

5 коментара
14 Август 2019 16:07 | i sega
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Оставки в Риосв и Областно пътно заради бездействието и затвор за виновните начело с този на фирмата.


14 Август 2019 16:20 | старогражданин
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Всичко е довеждано до ниво платени глоби. Старото сметище е затворено, а новото ...това е друга тема, неудобна за всички. От там очакването ми за пунта мара. Крантоф и компания ..


14 Август 2019 17:01 | след дъжд кач
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

А ПОЖАРНИКАРИТЕ В ДУПНИЦА ДА ВЪРНАТ ЗАПЛАТИТЕ И ДА СИ ХОДЯТ. ОБИКАЛЯТ ПО МАГАЗИНИ И ДАВАТ ПРЕДПИСАНИЯ А ЗА ТАЗИ КЛАДА СА РАЗБРАЛИ ОТ СТРУМА. КОМ


15 Август 2019 09:04 | Фанта с магории
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

След като теренът е общински, кметът, вместо епистоларни "аларми" е трябвало да прати един полицай с няколко булдозера и фадроми и да изринат боклука под моста! Всичко друго е прехвърляне на топката и нищоправене!


15 Август 2019 09:14 | xxx
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Е, няма такава държава!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар