След крайния срок за подаване документи! Няма кандидати за директор в 5 от 21 училища в Пиринско, в 7 кандидатите са само по един!

10 август 2022 14:14   15 коментара   26856 прочита


Част от кандидатите участват в директорския конкурс за повече от 1 училище

Изтече крайният срок за подаване на документи за участие в конкурси за директори на общо 21 училища в Пиринско, който обяви в началото на юли Регионалното управление по образование в Благоевград. Конкурсите бяха за училища, чиито досегашни ръководители са били временно изпълняващи длъжността и/или отговарят на условията за пенсиониране. Въпреки достатъчно дългият срок в някой от училищата с овакантени директорски места, кандидати няма.

Такива са ОУ "Св. Климент Охридски" в гоцеделчевското село Борово, ОУ" Неофит Рилски" в разложкото село Горно Драглище, СУ "П. Хилендарски" в Кресна, ОУ" Братя Миладинови" с. Склаве, ОУ "Братя Миладинови" -с. Годешево и ОбУ " Св. Паисий Хилендарски -с. Д. Осеново. Силно редуциран е броя на желаещите да станат директори на училища и по други места в областта. Най-много кандидати -трима   са за ПЛТГ " Никола Вапцаров " в Банско. За поста там ще се борят: Мариета Везьова, Иван Кадев и Ел. Хаджипопова.

Тримата са и за ПГ "Пейо Яворов " в Петрич. Там ще мерят сили и знания: Христо Йорданов, Кристина Касабова и Таня Георгиева. Двама са кандидатите в гимназия "Асен Златаров " в Петрич- София Рускова и Димитрина Андонова, по двама ще се състезават и за директорските места в училището в селата Плетена, Брезница и Копривлен.

В останалите училища има само по един кандидат. В НХГ Благоевград документи за участие в конкурса е подала Светлана Солачка, зам. директор на гимназията и бивш експерт в РУО. Има кандидати като Галина Адамова и Христо Йорданов, които кандидастват в няколко училища. Адамова е единствен кандадат за училище " Алеко Константинов " в Банско и в конкурнция с Росица Тумбева за СУ " Братя Каназиреви " в Разлог. 

Прави впечатление, че броят на желаещите да заемат директорски постове е силно намалял в сравнение с други години. Според запознати, причината е в новата наредба на Министерството на образованието, летния период, избран за провеждане на конкурси, и цялостната ситуация в страната. Безспорно, най-важният факт, отразил се върху броя на кандидатите за директори, е финансовият стимул. Заплатите на директори и учители почти се изравниха, а отговорностите пред директорите са много повече, както и техните задължения. 
П. Петров 

15 коментара
10 Август 2022 15:12 | Бг
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

Какви конкурси, бе смешници! Още ли не сте разбрали как се назначават хора в училищата? Пълна порнография... Навсякъде само свои хора, които в повечето случаи са пълни некадърници... Поне не пишете да не дразните хората.


10 Август 2022 16:56 | Златанов
Оценка:
-2
 (
10
 гласа)

Какви конкурси? Нали знаете, че аз ги назначавам и казвам #Кой ще бъде директор на определено училище. За НХГ Светлана Солачка, за СУ "Братя Каназиреви" Разлог- Росица Тумбева. За гимназията в Петрич моята любимка Кристина Касабова. За останалите училище все още не сме се разбрали с кметовете. Ще видите, че си държа на думата.


10 Август 2022 17:21 | ВЛАХОВА
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Опорочиха конкурсите още в зародиш, за да оставят пенсионираните Директори!!!


10 Август 2022 17:24 | Експерт от МОН
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Златанов, ти погледна ли дипломата на твоята любимка с колко е завършила ЮЗУ? А известно ли ти е, че не може и гладко да чете, ти директорка ще я правиш... За 3 години, когато беше ВрИД, не направи нищо за това училище! Няма и помен от някогашната "елитна" гимназия. На почит са простотията и посредствеността!!! На това училище е необходим ерудиран, образован и интелигентен човек, доказал се педагог с авторитет. Тези качества липсват в Златановата "любимка".


10 Август 2022 17:46 | Ласкарево
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Единствен Христо Йорданов може да въведе ред в петричката гимназия.


10 Август 2022 18:16 | Иван Василев
Оценка:
-1
 (
9
 гласа)

До "Златанов" и "експерта от МОН"
Таня, не се пъни! Пий си хапчетата и остави хората да те забравят!
Теб в селото не те искат, ти на кмета в къщата искаш да влезеш!!!
Гледай си здравето и се лекувай!
И е хубаво да спреш с анонимките!
От Иван Василев - името, което ползваш да пишеш "сигнали"!


10 Август 2022 19:44 | Див поглед
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

На Таня Г. явно толкова й е акъла щом отново драпа за директор. Никой да не те иска, а ти пак да се буташ там, където си се пос. ал до уши? Този път с камъни ли да я причакат родители, ученици и колегите й, които тя мрази и наричаше некадърни! Хапченцата да си пие редовно и да се лекува женицата! Тази кукурииигу не става за учителя, камо ли за директор!


10 Август 2022 20:42 | Не
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Солачка не е подходяща за директор на хуманитарна гимназия!


10 Август 2022 23:09 | Подкрепям
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Подкрепям горния коментар. Няма ли кой да оправи нещата в това НХГ? Ставате за смях вече няколко години. Падна реномето, много падна. Не заради Солачка, а заради слабото ръководство и деленето на "наши хора" и всички останали. Не само сред учителите, но и сред родителите и учениците.


10 Август 2022 23:13 | Баньо Галкански
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Цитат: Заплатите на директори и учители почти се изравниха, а отговорностите пред директорите са много повече, както и техните задължения.
Отговор: Ама има много кражба, това е далаверата


11 Август 2022 08:57 | Тя си знае
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Във всяко едно училище трябва да влезе външен човек, а не вече навлязъл в сплетните и обграден от "калинки". Отчайвам се, като гледам какво става. Една програма за учениците не можете да направите, какво остава цяло училище да въртите? Първи, втори и трети час - физическо, рисуване, музика... това нормален зам. директор няма да го позволи.


11 Август 2022 09:45 | артисти
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

В Петрич се надяваха да са само по един кандидат но уви не се получават нещата така както искат от общината.


11 Август 2022 15:08 | 111
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

В сайта на РУО-Блг няма никава информация за допуснатите кандидати, а и от къде струма знае кой за къде е кандидат. Истински професионализъм на служителите на сайта. Такива хора са нужни на полицията и детективските агенции. После ще познаят и кой къде ще спечели. Благодаря Ви Струма, че ви има


12 Август 2022 16:33 | Софтов
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Всичко е предварително нагласено, знае се кой къде ше е директор. ГЕРБ си останаха непотъкнати по всички институции и сега нагласиха свойте хора още преди конкурсите.


12 Август 2022 23:41 | Важно
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Няма как да е истина. Тая жена обиколи доста лечебни заведения да я освидетелстват, а по-късно съди ТЕЛК, НЕЛК, видиш ли не било точно така. Това си е чисто раздвояване на личността, което си е диагноза. Хем я боли, хем я сърби. Здравословното ѝ състояние застрашава живота и здравето на учениците и на всички около нея.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар