След инцидента в м. Бодрост над Благоевград: Фрийрайдъри настояват за затваряне на ски зона Картала

20 януари 2021 11:49   25 коментара   28256 прочита


Изключителна популярност доби инцидентът от преди няколко дни в местността Бодрост над Благоевград, за което първо съобщи struma.com.

Тогава 24-годишният Георги Захариев счупи подбедрица, карайки ски на забранено място и бе транспортиран с линейка първо до благоевградската болница "Пулс", а след това - преместен в столицата.

Вчера ПСС излезе със становище по въпроса, за което също информирахме своевременно. Днес публикуваме без редакторска намеса и "правото на отговор", автор на което е Иван Тотев - приятел на Георги, който също участва в неговото спасяване.

"Понеже видях много коментари относно това Георги дали има застраховка, дали според Вас, един човек, който 90 процента от времето си прекарва в планината няма да има? Георги е със ЗАСТРАХОВКА!!!

Споделям с Вас моята гледна точка като действащо лице по спасяването на пострадалия ми приятел.

Отиваме на Картала, любимо място за извън пистово каране, както и пистово. Дълга писта, има много каране.

Пристигаме, купуваме си карти, и се качваме на лифта. Аз, Георги Захариев, Александра Александрова и Маргарита Георгиева.

Тръгваме надолу по новата писта и малко по-надолу решаваме, аз и Георги, да влезем в зоната за извънпистово каране. Малко след това, губя Георги в гората. Излизам на пистата и продължавам надолу.

След малко ми звъни викащ от болка. Беше се размазал близо до лифта. За части от секундата помислих, че ме базика, но затваряйки телефона 112 беше набран веднага. Отговор дали ще ми пратят спасителна служба - не получих. Казано ми бе, че там ПСС НЯМА! От курорта трябвало да пратят. Реално се оказва, че СКИ-ПАРК КАРТАЛA НЕ РАЗПОЛАГА СЪС СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА НЕ РАЗПОЛАГА С ДОЛЕКАРСКИ ЕКИП! НЕ РАЗПОЛАГА СЪС СПАСИТЕЛНИ ШЕЙНИ! НЕ РАЗПОЛАГАТ С НИЩО, което може да ни бъде от полза за пълноценното евакуиране на Бат ви Гошо.

В крайна сметка, приятел уреди момчетата каращи ратрака да вземат мигновенното решение да тръгнат към предполагаемата позиция на пострадалия.

Качвам се на лифта заедно с един познат, и заедно, след слизане от кабинковия лифт тръгваме по най-бързия и безопасен начин към Георги.

Возейки се в лифта гледката не беше за всеки. Той лежеше до дървото, свил се и викащ от болка. Не е гледка лесна. Достигаме го. Момчетата от снегоутъпкващата машина бяха пристигнали и оказваха съдействие на Георги. Моментално взехме решение, че трябва да го шинираме. Получи леко болкоуспокояващо “Нимезил” и акцията продължава с пълна сила. Гледката не е за всеки, но нямаме избор.

Идват още хора да помагат. Вече извадена, аптечката влиза в пълна сила, след като коланът от грейката вече беше стегнат около импровизираната шина. Никой не се оплака. Беше около минус десет, а работехме с голи ръце. Никой не каза студено ми е. Всички процедури по затопляне на пострадалия, които можехме да предприемем бяха предприети. Валеше, но никой не забеляза.

След като шинирахме Гошо чрез щека и дръжка от лопата, трябваше да предприемем действия по пренасянето му върху сноуборд, визуализиращ шейна. Машината за сняг нямаше как да достигне точното местонахождение на инцидента, и бяха трудни 50 метра спускане, в които всеки даде най-доброто от себе си.

Все още, спасителен екип- НЯМА!!! НЯМА ЧЕРВЕНО ЯКЕ!! (Червено яке- планинските спасители са с червени якета). Сами сме. Близо 7 човека, може да се бъркам. Хора, нямащи нищо общо един с друг, но с една обща и единствена цел - спасителната акция да бъде успешна.

Трудно беше да свалим Георги до машината, но се справихме. Беше болезнено, но успешно. (Малко хумор да вмъкна, благодаря на момчето което ми вдигаше всеки път грейката, все пак колана беше на шината.)

Машината не е пригодена да вози пострадал. Няма легло, няма и стълба. Качихме го отвън и трима души го придържахме докато машината вървеше бавно и внимателно по пистата. Разбира се трябваше да пълня главата на Гошо с глупости, за да не заспива. Продължаваше и да му е студено. Но поне отговаряше, не с най-приличните думи, но отговаряше.

Долу ни чакаше линейка. Прехвърлихме го на носилката (не знам точното наименование на жълтата пластмасова платформа). И заедно с медиците го качихме в линейката. Маги тръгна с тях, аз и Алекс - с баничарката “Банищайн”.

В болница “Пулс”, му бе оказано съдействие: снимка, шина и пътуваме към София - център Пирогов. След няколко часа обикаляне по кабинети е приет за операция.

Разказах Ви почти най-подробно историята за инцидента. Сега ще Ви кажа, това което е дори по-важно. Трябва ски зоната да бъде ЗАТВОРЕНА, СЛЕД КОЕТО БЪДАТ НАПРАВЕНИ ПЪЛНИ ПРОВЕРКИ ОТ ОРГАНИТЕ НА РЕДА ЗА ТЕЗИ ЦЕЛИ!

Защо трябва да бъде затворен ски центърът?

-НИКАКВА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА КУРОРТЪТ НЯМА НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ. Концесионерът, И. Ризов, няма нужда да дава пари за спасителна служба. За какво му е?

Курортът работи без достатъчно наличен сняг. Долната част на пистата, нямаше НИКАКЪВ СНЯГ! НИКАКЪВ! Как си позволява собственикът, да пусне лифта, да отвори ски зоната, а пистата да е в камъни!? Реално един човек, който е отишъл да кара ски, просто да кара ски и да се забавлява, и види какво го чака в долната част на пистата, не знам дали би се зарадвал да ходи 10 минути по камъни, след като е платил 33 лв за лифт карта!!!!

Ако лифтът е в района на курорта, то тогава спасителният екип който охранява ски зоната, трябва да се отзове. Ако лифтът е извън зоната, то тогава ПСС СА ДЛЪЖНИ ДА ОКАЖАТ СЪДЕЙСТВИЕ. Разбирам, че ПСС не охраняват зоната, а пък ски зоната няма собствена спасителна служба. Да разбирам, че ми е отказано съдействие от ПСС ИЛИ?

112 НЕ МИ ДАВАТ ИНФОРМАЦИЯ, КЪМ МЕН ИДВА ЛИ СПАСИТЕЛЕН ЕКИП ИЛИ НЕ! Това нормално ли еПистите в района, не са обозначени правилно и при падане на мъгла, което е често срещано явление и човек може да се загуби. След като се загуби и евентуално излезе от обузначените писти, коя спасилна служба има право да се отзове?

Тази на курорта или Планинска спасилна служба!? Ски зоната не е осигурила правилна маркировка! Не ме разбирайте погрешно, мястото е уникално. Но когато няма сняг, и ти отовриш един курорт, и пуснеш хората да карат ски, по писта, по която няма сняг си е незаконно! Още повече, че отваряш ски зона и нямаш ДОРИ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА!!!!!

Това е моята позиция като гражданин на Република България, и тя остава такава ИСКАМ ДА БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО ОКАЗАХА СЪДЕЙСТВИЕ ПО СПАСЯВАНЕТО НА ГЕОРГИ. РЕСПЕКТ МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА.

Вие бяхте част от един велик екип, който в синхрон и страхотна работа, помогнахме на нашия фрирайдър Георги Захариев, благополучно!

БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ!!!

СКИ ЗОНА КАРТАЛА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАТВОРЕНА!

ТОЗИ СЛУЧЕЙ НЯМА ДА БЪДЕ ПОТУЛЕН!!!

Ризов трябва да си получи заслуженото!!!"

П. Пенева

 

25 коментара
20 Януари 2021 12:01 | Нострадамус
Оценка:
16
 (
20
 гласа)

Чий сте го търсили извън пистата. Човекът не е пострадал на самата писта, за да пищите, като линейки.
Отиваш, преценяваш, да ли е подходящ терена за каране и тогава караш.


20 Януари 2021 12:23 | ПСС
Оценка:
17
 (
17
 гласа)

НЕ МОЖЕ ВСЕКИ ДА СИ КАРА СКИ КЪДЕТО СИ ПОИСКА, ДА СЕ РАЗКАРВА В ЛОШИ МЕТОРОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ, ДА ПОДЦЕНЯВА ПЛАНИНАТА И ПРИРОДАТА, И ПОСЛЕ ДА ПЛАЧЕ, ЧЕ НЕ МУ Е УКАЗАНА ПОМОЩ. СПАСИТЕЛИТЕ, МЕДИЦИТЕ, 112 СА ХОРА И НЕ МОГАТ ДА ЛИТНАТ ЗАРАДИ БЕЗРАЗСЪДНИ ТУРИСТИ НЕ ЗНАЕЩИ КАКВО ПРАВЯТ И ИСКАТ


20 Януари 2021 12:33 | ВЪЗМУТЕН
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Как може новият собственик да разчита на Ризов и компания. Май е или страшно богат или страшно ТЪП да се довери на тия некадърници.


20 Януари 2021 12:36 | малиии
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

Много рев бе човече, защо карате извън пистите ааа. Ами кой ви е задължен после да ви спасява, имал застраховка, платил 12 лева а за да го спасяват държавата и ние данъкоплатците ще платим стотици левове за да си правят кеф някякви малоумници.


20 Януари 2021 13:23 | Тцтц
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Каква изповед само ... щом имат излишни по 33 лв за лифт и прекарват 90% от времето си в планината не са за жалене... Мястото не е подходящо за туристи. Никога не е било и никога няма да бъде.


20 Януари 2021 13:26 | !
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Прав е Иван Тотев! Алчните собственици- концесионери не може само да печелят без да стопанисват както трябва и да осигуряват навременна помощ при инциденти!
До по - горните: ако ви се случи на вас или най- милото друга песен ще завиете! И как можете да сте на страната на алчни капиталисти, които ви дерат кожите ?


20 Януари 2021 13:27 | Бубата
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Алооо Пенева, лесно е да се зове за затваряне когато се наакаш. Научете се да преценявате а не да се надценявате. Пък можехте да попитате, става ли за каране или не. Даже е икономически неизгодно да работи лифта, но хората се опитват правят нещо добро.


20 Януари 2021 13:28 | Бубата
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Алооо Пенева, лесно е да се зове за затваряне когато се наакаш. Научете се да преценявате а не да се надценявате. Пък можехте да попитате, става ли за каране или не. Даже е икономически неизгодно да работи лифта, но хората се опитват правят нещо добро.


20 Януари 2021 13:36 | гражданин
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Карате по забранени участъци, пък после ревете. Е, кой Ви е виновен за самонадеяността и небрежността? Сами преценявате, че карате извън пистата. Знаете, че е разрешено да се кара само по пистата. А сега за глупостта Ви друг е виновен.


20 Януари 2021 13:37 | Пухи
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Аз съм доволен, че лифтът работи. Подходящ е за разходки. Ако някой иска да кара ски, да си намери по - подходящо място.


20 Януари 2021 13:46 | SSS67
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Правилата са за да се спазват. Който ги нарушава трябва, трябва да може да си понесе последствията, а не да плаче и да търси вината в друг! Относно пистата Картала: Мнго жалко, че Благоевградчани не оценяват какво богатство имат до себеси и колко ползи могатда извлекат за града и за себе си вместо да гледат в
"чинията" на другия!


20 Януари 2021 15:00 | Коко
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Независимо от това че са карали на място което не е регулирано, планинска бърза помощ ТРЯБВА да има и да е налице когато стават такива работи. Просто, хора, много сте жестоки, това не е по времето на османското робство че да реагирате така.... Вярно, карали са извън пистата, случилото се е случило, и това няма нищо общо с факта че е нямало навременна Бърза помощ, която да е специализирана. Моля ви, ако беше в модерна страна, щяха, без да задават въпроси, да извикат медицински хеликоптер. А тука - с примитивни средства са се справяли. Прочете и разпространявайте, дори и по западните медии, за да се знае, че в туристически места в България е опасно да попадне турист, особено човек който няма приятели и не знае Български. Предполагам че тези които са отговорни за спасителните служби трябва да си вземат поука. А това че младите са направили грешка - природата вече ги е ПОУЧИЛА.


20 Януари 2021 15:55 | Иван Иванов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Защо се кара извън пистите обозначени за каране? Мислят се за безсмъртни после тоя и оня бил виновен. Малоумна работа.


20 Януари 2021 15:59 | Стан
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Абе каквото и да пишете и говоритее и обиждате, всеки зимен курорк цадължителво трябва да има договор с ПСС ама задължително, дори със засон да е постановено.... това е апсурд .....всички знаем обаче че резов е мърльо и стипца така че нормално за него.... а затова къде са карали келешите.... да не е мястото там но винаги ще има и такива като тях


20 Януари 2021 18:13 | 555
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Моето дете щеше да се пребие лошо на пистата същият ден, добре че не се случи. Както на плажовете има спасители и медицинско лице, така и за пистите трябва.


20 Януари 2021 20:33 | Ку
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Тоя мамин син бил ли е У казармата?


20 Януари 2021 20:35 | АСКА
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Пистите са обозначени много добре.
Извън пистата е гората, там всеки ходи по собствена воля, така че не ревете, че не са Ви помогнали.


21 Януари 2021 00:25 | Боклуци от селата живеят
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

На Тия фрирайдъри първата им работа е да смукнат по една бира!
За целия ден ако не са на по 5-6 бири, главата си режа.
Искам Ризовите да свалят записи на камерите, как и колко бири пият тия лайна!!!!!


21 Януари 2021 08:18 | Гост
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Фрийрайдъри..... абе вие нямате ли български думички за да пишете новини....!!!!!
Да питам:..... що в английския език не ползват българска терминология?????


21 Януари 2021 08:24 | Спасител
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Относно думите че ПСС е "длъжно" да Ви кажа няколко приказки: хората в ПСС са доброволци- т. е. имат си различни професии и са на работа. При получен сигнал се организират- който може излиза от работа и отива на акция подчертавам -безплатно! Те не взимат пари за тази дейност правят го защото искат. Следващия път като обяснявате кой на кого е длъжен да го имате в предвид!


21 Януари 2021 13:22 | Гледна точка
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Не е трудно да затвориш нещо. Трудно е да отвориш. Вместо тоя "приятелски огън" по нашата писта, Струма. ком да бяха апелирали БЧК и ПСС да разкрият щат за планински спасители. А фрирайдерите да се научат да се пазят. Много добре знаят къде е опасно, но е по-лесно да викат "Помощ", отколкото да не допускат инцидент. Вижда се, че не са неуязвими.


21 Януари 2021 13:25 | четири лапи
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Както беше топло, ако го е набарал някой буден мечок... ласки, ласки, ласки... Всяка зима ще идва да кара на "Бодрост"!


21 Януари 2021 14:03 | аз
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ама кой е длъжен да ви ходи по гъза бе, цървули смазани.... ще карате там, където трябва... правят се на мъжкари, после реват...


21 Януари 2021 17:15 | Неграмотни
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Освен, че интервюто е крайно КРАЙНО, статията е написана крайно неграмотно. Пенева да си припомни пунктуационните правила от 3-4 клас.


21 Януари 2021 19:48 | Кок
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Разглезени софиянци
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар