След 31 години: КС се произнесе: Безделничеството, проституцията и просията вече не са престъпления

27 септември 2022 14:54   7 коментара   9300 прочита


31 години след като полагането на труд беше обявено от Конституцията за право, а не за задължение на гражданите, от Наказателния кодекс (НК) беше „премахната“ разпоредбата, която обявява за престъпници безделниците, проститутките и просяците. 

Конституционният съд (КС) днес „отмени“ чл. 329 НК, който предвижда: 

ал. 1 Пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация. 

ал. 2 Който системно се занимава с просия, се наказва с пробация за срок до две години. 

Решението за на ал. 1 е прието единодушно от десетимата конституционни съдии, но по отношение на ал. 2 Янаки Стоилов го е подписал с особено мнение. 

Разпоредбата е в Наказателния кодекс от 1968 г., когато Конституцията (и тази от 1947 г., и последвалата я от 1971 г.) въздига полагането на общественополезен труд в задължение на гражданите на социалистическа България. Демократичната Конституция от 1991 г. обаче изостави разбирането за труда като задължение и предвиди в чл. 48, ал. 1: „Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право“. 

Въпреки това, чл. 329 НК продължи да бъде действащо право. Съгласно практиката на Върховния съд (тълкувателно решение №29/1984 г.) за неморални се приемат доходите, придобити чрез проституция, сводничество и просия. А под ударите на наказателния закон попадат тези, които не упражняват общественополезен труд най-малко четири месеца в годината. 

След 1991 г. нормата се прилага противоречиво от съдиите. Някои постановяват осъдителни присъди за проститутки и просяци, опирайки се на тълкуването на Върховния съд, а други оправдателни – изтъквайки, че деянието е несъставомерно, а чл. 329 НК -противоконституционен. 

Така през май 2022 г. главният прокурор Иван Гешев атакува чл. 329 НК в КС и поиска разпоредбата да бъде обявена за противоконституционна. Той изтъкна, че тя не само противоречи на разбирането, че трудът е право на гражданите, но и под ударите ѝ попадат най-уязвимите. „Често посредством тяхното преследване и наказване реално се облекчава наказателната репресия спрямо лицата, ангажирани с експлоатацията“, посочи Гешев и заяви: „Гражданите имат конституционно гарантирана от законите свобода да си набавят средства за препитание по всякакви правомерни начини, трудови и нетрудови, дори когато те могат да бъдат оценени като безнравствени“ 


Още от: Общество

Принтирай статия
7 коментара
27 Септември 2022 16:05 | и
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Сутениорите няма да ги съдят или за тях ще има втора наредба да са защитени ха-ха и по градо ги има още


27 Септември 2022 16:23 | Благоевград
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Преди 1989 г. си беше по- добре.


27 Септември 2022 16:30 | Анти Сорос
Оценка:
13
 (
13
 гласа)

Благодарение на еврогейските права идващи от Сащ светът все повече заприличва на клозет от джендъри и всякакви други престъпници, които не само че няма да бъдат съдени, а и дори ще са защитени от всякакъв тип репресия срещу тях щом вече тези дейности са разрешени. Сводниците ще могат да принуждават да работиш или просиш за тях щом това не е подсъдно, така че престъпленията само привидно ще намалеят за обществото. Щом и сводничеството няма да се наказва вече ще очакваме че и продавачите на наркотици ще бъдат свободни граждани в близкото бъдеще ако не продават на лица под 18 години? В някои страни педофилията също е легализирана под скрита форма.


27 Септември 2022 19:31 | Дани Дългата
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Вече спокойно ще си работя . Всички загорели да ми пишат и звънат . 80 лв на час, ПРОМОЦИЯ


27 Септември 2022 22:02 | До Дани Дългата
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Вече си дърта, мога да ти се прежаля безплатно, от мен да мине!


28 Септември 2022 00:33 | $
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

В много държави проституцията е легална и упражняващите тая професия се водят на трудов договор и плащат осигуровки на държавата. В България колко сайта като адамиева има пълни с обяви? Крайно време е държавата да вземе в ръце тоя проблем


28 Септември 2022 08:31 | Дани Дългата
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Не съм много дърта, ама само как работя ??
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар