След 30 години експлоатация, разрухата е факт! Мостът в парк "Бачиново" над Благоевград започна да се руши! Нужен е спешен ремонт 

22 май 2022 22:59   27 коментара   20713 прочита


Мостът над р. Бистрица в парк Бачиново започна да се руши, читатели и благоевградчани сигнализират, че са забелязали напукване в конструкцията, нещо което може да се окаже изключително опасно. За проблема е сезирана и общинска управа.

Съоръжението служи на благоевградчани и гостите на града повече от 30 години и е нормално да започне да се пропуква, коментираха от строителния отдел на общината, които припомниха за пореден път, че именно подобни проблеми в парка и открития басейн в града са наложили изработването на проект за реновирането им. Парк Бачиново е истинско бижу за благоевградчани, единствената и най-посещавана зелена зона в близост до града.

Облагородяването му и превръщането му в притегателен център за туристи и жители на града не е само необходимост, но и задължение на всеки управник, който милее за града си.

" Този град трябва да се развива, крайно време е ! Благоевград трябва да използва максимално природните си дадености, за да привлича туристи и гости, погледнете сигналите, които получаваме, мостът в Бачиново се пропука, откритият басейн с години се руши пред очите ни, и вместо да ни радва, е превърнат в един зловещ паметник на разрухата. Такъв ли искаме да е родният ни град?! 

Така градоначалникът Илко Стоянов мотивира предложението си за изпълнение на проект SCAPTO THERME AquaPark Bachinovo, за който са необходими 17 милиона лева, финансиране, което от общината са намерили. Проектът и предложението за поемане на дълг, ще бъдат обсъждани на сесията на ОБС Благоевград на 27 май. Припомняме, че проектът планира обновяване на спа комплекса на плаж Бачиново за целогодишно ползване на минералната вода в открита и закрита площ. 

Плувният комплекс е възстановен като общинска собственост. Разположен в рамките на парк Бачиново, в края на града и по поречието на река Бистрица, той се намира в непосредствена близост до серия спортни и рекреационни обекти. 

Намеренията на община Благоевград целят възстановяването и преустройството на Аквапарка в модерна открита и закрита термална СПА зона, като за зоната се осигурят и необходимите паркоместа. Търси се възможност за целогодишно ползване на комплекса, като освен разширяване на функциите се предвижда и качествена връзка между покритите и открити водни площи.

Цели се намеса, която да позволи ресурсът от минерални води в Благоевград да се използва ефективно и да е достъпен за жителите и гостите на общината, казват специалистите, работили по проекта.

Според кмета Илко Стоянов, проектът ще се реализира в изключително правилен момент, когато пазарната среда не само го позволява, но и изисква. И ако днес са необходими 17 милиона лева, на фона на галопиращите цени, то съвсем скоро ще са нужни 50 милиона за изпълнението му. 
Предложението на кмета поляризира общинските съветници, част от тях упорито се обявяват срещу проекта и поемането на дълг. За съжаление нито един от противниците на проекта не се мотивира убедително защо са против нещо, което наистина е необходимо да се направи за развитието на Благоевград.

Нали както е тръгнало да се руши все някога ще трябва да се ремонтира, моментът е сега, тъй като по-късно, на фона на галопиращата инфлация, за целта ще са нужни три пъти повече средства.

Много от добре развитите градове у нас -Пловдив, Стара Загора, Русе, Велико Търново, София, работят по начина, по който предлага кметът Стоянов, а именно с финансиране от Фонда за устойчиво развитие на градовете, което да е с 20 годишен период на погасяване.

Друг начин в момента няма, категорични са от управата. Дългът ще бъде обезпечен от всички вземания на общината, която пък е убедена, че възвращаемост на инвестицията ще има от заложените в проекта дейности с добавена стойност.

Единствено в Благоевград се стигна до ожесточени сблъсъци и поляризация на мненията- искат или не искат Благоевград да се развива?! Последните 2 години, при предишната градска управа, в областния център нищо не се случи, грандиозният проект за Бачиново и Аквапарка е важна стъпка към излизане от застоя и разрухата, в които се намираме в момента.

Кметът предлага, съветниците ще понесат отговорността си от решението, което ще вземат " за " или "против " - Благоевград. Очакваме с интерес заседанието на ОБС. 
Петър Костадинов 

27 коментара
22 Май 2022 23:05 | ГРОБАРИЯ
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

иначе пък е добре боядисан .но е жалко че се руши.


22 Май 2022 23:10 | ������� РЕАЛИСТ
Оценка:
5
 (
9
 гласа)

томов поне се е постарал да го боядисват очевидец съм в момета като го боядисваха. и ако е бил така по негово време бъдете сигурни че ще го заздравише не забавно.


22 Май 2022 23:11 | Джумбата
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Нищо му няма бе тоя мост е вековище секи ден минавам от там с симсонката


22 Май 2022 23:21 | Ай сиктир
Оценка:
21
 (
23
 гласа)

Стига промивахте мозъка на хората за тоя кредит, как пък всичко стана опасно изведнъж само и само да се вземат 17 милиона кредит дето ще го връщаме всички, а некой ще го присвоят.


22 Май 2022 23:43 | ДО; БОЙКО РАШКОВ
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

ОЧАКВАЙТЕ: СЕКТОРНИЯ НА КРИМИНАЛНА БЛАГОЕВГРАД ВАСИЛ ДЖИЗОВ ПИЯДЕТО ИЗДАЛ ЗАПОВЕД ДА ХВЪРЛЯТ ЗАЛОВЕН КАНАБИС В РАЗЛОГ В ДЕРЕТО И ДА СКРИЕ ДОКАЗАТЕЛСТВАТА СРЕЩУ НЕГОВ ЧОВЕК


23 Май 2022 05:56 | Калин
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

На Бачиново над или под езерото е тоя мост? Упътвайте ни.


23 Май 2022 06:42 | Илко-ИТН
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Два километра за нищо ги нямат преписвачите.


23 Май 2022 07:03 | Зорба
Оценка:
16
 (
16
 гласа)

Значи, ако не се изтегли кредит, ще ни полазят жаби, кокошките ще спрат да снасят, ще ни излезат гъбички под ноктите. А бе, само да не го изтеглим тоя кредит, какви бели ще ни се стоварят върху главите…


23 Май 2022 07:38 | ОбС
Оценка:
-5
 (
11
 гласа)

Затова трябва да се направи нещо с този парк


23 Май 2022 07:39 | Рангел
Оценка:
-12
 (
12
 гласа)

Предлагам да качим на моста всичко, които са против развитието на Бачиново


23 Май 2022 08:06 | ТРАЧИ ЛАЖИ КАЖА
Оценка:
7
 (
9
 гласа)

Струна на хранилка в общината


23 Май 2022 08:54 | Номер 1
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Спешен ремонт няма нищо общо с проекти за десетки милиони. Спешен ремонт се прави в рамките на месец-два, ако чакаме милионите, ще стане след около две години.


23 Май 2022 09:10 | Терзиев
Оценка:
-5
 (
9
 гласа)

И ремонт си трябва и Бачиново да го направят трябва и плажа да направят трябва


23 Май 2022 09:34 | Дге
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Не зимайте само заеми че са много големи финансисти тука в тоя град


23 Май 2022 09:47 | 1
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

томов трябваше да го оправи след сигнала, но само го боядиса, а трошанков се направи на луд


23 Май 2022 11:52 | haha
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

С този милионен заем ще си имаме не мост, ами цял Бистрица Голдън гейт и Сан Франциско ще се пукне от яд.


23 Май 2022 12:13 | Лале
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Спрете да манипулирате хората и да ги притискате да си траят за този ЗАЕМ! Търчи лажи се поболя, танцува като в абстинентна криза, много нервен и защо ли - идват нови избори, а той за предишните не се е изплатил.


23 Май 2022 12:18 | Ая
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

В близко време, търчи лажи ще пътува към Бонов дол


23 Май 2022 12:30 | Плажо баражо
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Struma, това е срещу плажо, не е на Бачиново.


23 Май 2022 12:49 | DAAA
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Да срещу плажа е ама тез дето пишат всички са преоданци те така къде плаж там, бачиново. и хижа Македония.....


23 Май 2022 13:17 | Миро до ЛАЛЕ
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

Смени прахчетата цвете ненагледно


23 Май 2022 13:18 | ЛАЛЕ
Оценка:
-9
 (
9
 гласа)

Да се взимата този дълг, че да се оправят и моста и плажа и Бачиново


23 Май 2022 14:35 | asddas
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Списавщият боклук от Струма, не те ли е срам, мършо


23 Май 2022 15:19 | The Joshua Tree
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Струма се опитва отново да манипулира общественото мнение. За проблемите на този мост имаше нарочен репортаж по БНТ още миналата година и досега нищо не се прави!
Ако утре в някой падне от съоръжението Кой ще носи отговорност?


23 Май 2022 15:20 | Бубата палахано
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

Благодарение на този заем, ние старите джумалии, издигнали почтения гражданин Илко Стоянов, ще реализираме една идея за светло бъдеще на умиращ с бързи темпове Благоевград!
Като няма пари, да ядат пасти!
Все пак му платихме двете кампании и сме на минус за сега, защото постоянно селяни ни спират работата! А така не се избиват пари с чиновническа заплата!


23 Май 2022 15:35 | Благоевград
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Стършел, всички знаем, че сте пришълци в нашия град, но попитайте някой ДЖУМАЛИЯ къде се намира този мост и колко далече е от парк "Бачиново".


23 Май 2022 17:53 | гражданин
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Кмета е тръгнал като строителен надзор да изрови повече строежи и ремонти, за да ни убеди да изплащаме заеми с години . Вместо все да четем какво се руши, нека започне с ремонтите. Има начин да се правят поетапно, като се започне с неотложните ремонти. Не е нужно този мост да се прави изцяло нов, а да се укрепи. Нека се изчисти терена на открития басейн, да се изчистят и ремонтират басейните, за да може да се ползват това лято срещу заплащане. Останалите обекти около басейните могат да се ремонтират поетапно. И по -евтино ще е общината да си назначи строители, отколкото да ползва фирми!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар