Скръбна вест! Почина Жорж Ганчев

19 август 2019 09:54   4 коментара   15425 прочита


След кратко боледуване на 80-годишна възраст ни напусна една от най-ярките фигури от новата история на България

Починал е българският политик, многократно кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок Жорж Ганчев. Това пише в писмо до медиите режисьорът Живко Ботев. "С голямо прискърбие ви съобщаваме, че днес в 6:30 часа спря да тупти едно голямо българско сърце.

След кратко боледуване на 80 годишна възраст ни напусна една от най-ярките фигури от новата история на България Жорж Ганчев. Той остави трайна диря със своето родолюбие, непримиримост, отдаденост и силна любов към хората и Отечеството.

През богатия си жизнен път освен с политика като водач на партии и коалиции в няколко български парламента, се занимаваше активно и със спорт, телевизия, бизнес, музика и литература. Познат в почти всички краища на света той допринесе за много ключови партньорства в международната политика и някои важни икономически връзки на България през последните 30 години. Неговото семейство и близки благодарят на всички българи за любовта и доверието през годините. "

"Днес този свят напусна моят кръстник Жорж Ганчев! Ренесансова, космополитна личност с невероятна култура и енциклопедични познания. В България осмиван и подиграван от секви идиоти, комплексари и продажници (като лицето Славуца), например, Жорж оставя своя ярък подпис в най-новата ни история и незабравими спомени в сърцата на близките си хора. Ще го изпратим в петък в Света София! ", написа в социалните мрежи и кръщелникът на Жорж Ганчев Стоян Бончев, видя Блиц.

Роденият през 1939 година политик и общественик е роден под името Георги Ганчев Петрушев. През младостта си се изявява като спортист - шампион на България по фехтовка, играе баскетбол в „Академик“, София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Магяр (Модьор). Между 77-88-а година се изявява като режисьор и сценарист, досри продужент в киното и театъра в Англия и САЩ.

След 90-та година става един от учредителите на СДС. Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4 от гласовете, за да бъде представена в парламента. Автор, продуцент и водещ на предаването „Жорж в действие“ по „ТВ 2000“ през 2005 г., автор на стихосбирки и мемоари.

Президент на Българската баскетболна асоциация (1995 – 1997). Почетен гражданин на щата Оклахома, САЩ. На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.. В рамките на кампанията има съмнения, че се е опитал да скрие резултати за минало си на сътрудник на Държавна сигурност при търсене в интернет като е използвал механизъма „Правото да бъдеш забравен“.

4 коментара
19 Август 2019 10:30 | Лони
Оценка:
25
 (
25
 гласа)

Много жалко


19 Август 2019 10:32 | 7
Оценка:
24
 (
26
 гласа)

Мир и светлина на душата му!


19 Август 2019 13:55 | БАЧО МОНЕ.
Оценка:
18
 (
18
 гласа)

БОГ ДА ГО ПРОСТИ,


19 Август 2019 19:19 | None
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Не ме гледай умно, българино! Почивай в мир!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар