Символите на Разлог оживяха в уникална скулпторна композиция

09 август 2020 13:20   2 коментара   2933 прочита


 

Внушителна скулптурна композиция пред храма „Свето Благовещение“ в Разлог създаде скулпторът Асен Ботев, който вплете в мраморни късове символите на любимия му Разлог - нежен еделвайс, снежинка и чауш (кукер). 

На единия от мраморните късове е изобразен еделвайсът - един от символите на Разлог, бялото злато на Пирин. Това нежно цвете расте в най-високите и непристъпни части на планината и се е превърнало в символ на свободния дух и величието на природата. 

На другия къс е изобразен чаушът, обичан символ на Разлог от древността - до днес. Символ, който обединява любовта на хиляди на Старчевата, когато се посреща Новата година в Разлог – цветно, пъстро и атрактивно, когато цял град и хиляди създават уникален празник, заради когото Разлог заслужено получи награда като град – пазител на традициите. Само тук маскираните кукери се наричат чауше. Разложкият чауш и как той трябва да изглежда е официално патентован и се е превърнал в символ на една традиция, жива и до днес. 

На третата скулптура- снежинката, грее соларната розета - със своя християнски подтекст и носител на дълбоко нравствени послания. 

Скалният ансамбъл е изграден по идея на община Разлог и превръща Разлог в привлекателно място за жителите и гостите на града. 
Ансамбълът обогатява значително идеята на историци, художници и ръководството на община Разлог за създаването на МУЗЕЙ НА ОТКРИТО. 

Искрено благодаря на скулптора Асен Ботев за патриотизма и прекрасно изпълнената скулптурна композиция,каза кметът на града Красимир Герчев 

П. Иванов 

2 коментара
10 Август 2020 03:24 | КОКО
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Браво! Чудесна инициатива. Също е хубаво да се знае и разпространяват идеите на малките Български градове и селца и да участват повече художници и скулптори нато Асен Ботев. И да има изяви и инициативи на изграждащи се млади майстори които не са много известни. Успех.


10 Август 2020 10:27 | DYGATA MAALA
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Г-Н ГЕРЧЕВ ТВОИТЕ СОЛУТАШАЦИ ЦАПАТА КУКУВИЯ И СИЕ РАСИПАХА СТАРЧЕВАТА
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар