Ще влязат ли багерите?! Лош изход на делото по казуса "Зашев" за инвеститора-съветник Ан. Тодоров: АС-Благоевград отмени строителното разрешение и одобрените проекти за спорна сграда на ул. "Иван Михайлов"! Незаконосъобразни са!

15 август 2019 10:12   6 коментара   25116 прочита


Какво погази ексглавният архитект В. Тинчев, къде сбърка вещото лице арх. Ан. Костадинова - въпроси, осветлени в хода на дело с висок обществен интерес!

Скандално строителство, с незаконосъобразни строителни актове и множество неточности, в представена пред съда експертиза на вещото лице арх. Анушка Костадинова, касаеща изграждането на многоетажна жилищна сграда на ул. "Иван Михайлов", с инвеститор фирма на съветника от ОБС Благоевград, Андон Тодоров. Това установи съдебна проверка в хода на дело, заведено от благоевградчанина Райко Зашев. Констатациите мотивираха и решението на Административен съд Благоевград.

с което се ОТМЕНЯ

СТРОИТЕЛНОТО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СГРАДАТА, ИЗДАДЕНО ОТ БИВШИЯ ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ВАСИЛ ТИНЧЕВ

ЗАПОВЕД НА КМЕТА ПО СТРОИТЕЛСТВОТО, КАКТО И

ОДОБРЕНИТЕ ИНВЕСТИЦИОННИ ПРОЕКТИ, КАТО ЧАСТ ОТ КОМПЛЕКСЕН ПРОЕКТ ЗА ИНВЕСТИЦИОННА ИНИЦИАТИВА.

Тези актове по отношение на спорната жилищна сграда бяха отхвърлени от съда като незаконосъобразни. Съдебното решение поставя под угроза от събаряне сградата, построена с куп нарушения, констатирани от съда, а преди това и от проверка на общински експерти. Установените МНОЖЕСТВО нарушения. костваха "главата" на главния архитект на община Благоевград Васил Тинчев, уволнен дисциплинарно от кмета Атанас Камбитов.

Делото бе образувано по жалба на Райко Зашев, които оспори строителното разрешение на архитекта, след като с месеци Тинчев не допускаше Зашев, като заинтересована страна, да се запознае с документацията по строежа. Зашев сезира общинския кмет, който разпореди незабавна проверка на строителните книжа И ДЕЙСТВИЯТА НА СЛУЖИТЕЛЯ В ОБЩИНАТА АРХИТЕКТ ТИНЧЕВ. Констатациите на проверката извадиха на светло действията на приятелския тандем -Тодоров - Тинчев и топлата връзка между предприемач-общински съветник и държавен служител на заплата в общинска администрация.

- От представените пред съда доказателства за строежа на Тодоров, безспорно е установено, че сградата на ул. Иван Михайлов / в района на Кончето / е построена с неправомерно завишаване на разгънатата строителна площ, а инвестиционните проекти за нея са одобрени преди одобряването на Подробния устройствен план и на строителното разрешение. т.. е Инвестиционните проекти за сградата на Тодоров са одобрени предварително, без наличие на градоустройство.

Значителното увеличаването на площта на застрояване навежда на мисълта, че се цели незаконосъобразно увеличаване печалбата за инвеститора, каза в мотивите си за уволнение на архитекта, кметът Камбитов, когато проверката на общината по случая приключи.

Категорично се установи и друг безспорен факт: Архитект Тинчев е имал личен интерес към строителството на сградата, тъй като той е собственик на апартамент в нея. Топлата връзка между инвеститора Тодоров и държавния служител Васил Тинчев даде основание на кмета на Благоевград, Атанас Камбитов, след като уволни архитекта дисциплинарно, да поиска разследване на прокуратурата за цялостната работа на главния архитект на общината, поради възникналите основателни съмнения за действия с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на инвеститора Андон Тодоров.

Още интересни факти белязаха случая. В хода на делото по казуса "Зашев" се стигна и до прецедент. Второ вещо лице изготви експертиза около строителството на сградата. Втората експертиза бе поискана, тъй като общината оспори констатациите на експерта архитект Анушка Костадинова, изразявайки съмнения, че в нея се съдържат множество неточности и нарушения.. Така съдът назначи архитект Баханова, като втори експерт.

На последното заседание на съда Баханова представи коренно различна от тази на Костадинова, експертиза, оборвайки голяма част от нейните заключения. Съдът кредитира експертизата на Баханова, а кметът Камбитов вкара в прокуратурата архитект Анушка Костадинова заради изготвеното от нея заключение.

Скандалният казус "Зашев" ангажира в разглеждането му множество институции, които потвърждават сериозните нарушения при строителството на жилищната сграда, в която вече са построени апартаменти на наследници на имота. Строителството бе спряно, а какви ще бъдат последствията за инвеститора Тодоров, от отмяната на строителното разрешение и актовете около строежа, престои да видим. Решението на Административен съд може да бъде обжалвано в законовия 14 дневен срок пред ВАС.

П. Костадинов

6 коментара
15 Август 2019 11:56 | Роджър
Оценка:
36
 (
40
 гласа)

Тези си правят парите, а народа нека работи по фермите в Англия и София, после защо Благоевград е пак в класацията на последно място по заплата. В Благоевград няма бизнес, има само интереси на банда костюмирани мутри. Всичко е навързано, прави се легално и не можеш да им кажеш гък. Ако някой сгафи чак тогава достигат до новините записи и клевети иначе бедният народ нищо не знае какво му кроят над главата, седи си, работи си за 450-500лв и ходи да си гласува с надеждата за по-добро бъдеще, същата надежда с която търка билетчета за милиони от Лафка ...


15 Август 2019 11:58 | питанка
Оценка:
18
 (
24
 гласа)

КОЛКО ЛИ ДРУГИ ПРОЕКТИ И СТРОИТЕЛНИ КНИЖА РАБОТЕНИ И ВНЕСЕНИ ОТ ОБЩ. СЪВЕТНИЦИ СА НА ТОЗИ ХАЛ, АМА СА МИНАЛИ И ЗАМИНАЛИ..... КОЛКО ЛИ ДР. СГРАДИ И ПУПОВЕ СА БИЛИ ПУСКАНИ ПО ТОЗИ НАЧИН И ВСЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ, ТУК ПРОСТО БАЛИТО ИЗТЕГЛИ КЪСАТА КЛЕЧКА, КАКВО ЛИ ИМ СТОРИ КМЕТА ТА ТЕКА И ТОЙ И Г-ЖА РИЗОВА ГО КРИТИКУВАТ И ОТ ПЪРВ ПРИЯТЕЛИ СЕГА СА ВЪРЛИ ВРАГОВЕ... МНОГО ВЪПРОСИ НА КОИТО ОТГОВОРИТЕ ЩЕ СС РАЗБЕРАТ ПО-КЪСНО... НО НИЩО НЕ ОСТАВА СКРИТО ПОКРИТО...


15 Август 2019 12:01 | МАМА КАЖА
Оценка:
17
 (
23
 гласа)

а защо сме общински съветници, това не е ли ясно..... и пак ще требе да сме..... щото иначе ---лошо.....


15 Август 2019 13:56 | Ппа
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

Та нали затова си плащаме да сме общински съветници - да има пара... просто инвестиция


15 Август 2019 14:25 | Да
Оценка:
23
 (
29
 гласа)

Кучката, как изнудва за апартаменти, защо не пишете за това? Кога НАП и ДАНС ще разследват собствениците в новите кооперации и да видим, кой си е купил и кой е подарък????? Че Кучката и насо апашо така работят!!!!


15 Август 2019 23:38 | 1
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

след като разследват Тинчев да разследват и останалите гл. архитекти. Примерно на Кресна и новия Гл. арх на Благоевград, както и на други градове в югозапада. Който стане Гл архитект и създава монопол, забравяйки че до вчера е бил пълен посредственяк .Пълен контрол с благословията на съответния КМЕТ.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар