Ще отвори ли утре кооперативния пазар в Благоевград или не?

07 април 2020 12:08   6 коментара   5957 прочита


След заповедта на здравния министър Красимир Ананиев за работата на кооперативните и фермерските пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производството на фуражи, кооперативния пазар в Благоевград няма възможност да отвори врати още утре. От общината чакат предписанията на Регионалната здравна инспекция - Благоевград, които разбира се трябва да бъдат изпълнение, за да може да заработи пазара.

Днес на среща между кмета Румен Томов и управителя на Пазари ООД Юлий Воев бяха обсъдени възможностите за покриване на всички изисквания, като отстояние между масите, на които търговците редят земеделската продукция, както и да няма струпване на много хора на едно място. Според заповедта всяка община трябва да създаде организация за функционирането на кооперативните и фермерски пазари, като се отчете конкретната специфика като разположение, капацитет и брой на участващи производители за директни доставки на малки количества суровини и храни до краен потребител.

С цел опазване на всички участници във веригата от продавач до купувач се препоръчва да бъде разширена площта на фермерските пазари и да бъдат поставени информационни табели за спазване на мерките; Сред другите препоръки са да се въведат заграждания, с цел предотвратяване струпването на хора и определяне на задължително еднопосочно движение в рамките на пазара; да се осигури персонал, който да предоставя и осигурява контролиран достъп на клиенти; да се предпазват храните от вторично замърсяване при предлагането им. Минимум 2 метра трябва да е дистанцията между продавачите, предлагащи продукция и между клиентите.

Продавачите и потребителите трябва да използват предпазни средства, да спазват лична хигиена и извършват дезинфекция. Със сигурност реорганизация на тържището няма да стане за ден, два, което предполага че пазара ще бъде отворен най- рано в събота. От своя страна управителя Юрий Воев заяви, че неговите служители са платен годишен отпуск, от началото на извънредното положение, което налага прекратяване на отпуските, за да се върнат на работа.

Воев е категоричен, че ако трябва кооперативния пазар да работи в услуга на земеделските производители, търговците и клиентите, то има вариант пазара да работи всеки ден от началото на следващата седмица. Воев обаче е се съмнява, че много от търговците ще заемат масите на пазара, тъй като опасенията от разпространението на корона вируса са големи. Припомняме, че на 17 март кметът Румен Томов издаде заповед и затвори пазара в Благоевград, като това се случи часове след като градоначалникът получи спешно предписание от РЗИ.

П. Иванов

6 коментара
07 Април 2020 12:20 | Ставри
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

Пазара трябва да се отвори при спазване на дистанция и изискванията на РЗИ.
Но задължително трябва да се премахне шпалира от цигани при входа до моста.
Такава цигания няма никъде.


07 Април 2020 13:21 | гражданин
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Този шпалир от цигани ще бъде на първа линия при всички случаи. Няма оттърваване от тия


07 Април 2020 13:26 | Горчев
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

Махайте мангузтите около пазара


07 Април 2020 21:58 | ДОНЧО
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Юри Воев, курвооо и ти заварте палачинката май аа??? А колко години и ти и ЖЕНА ти го ухажвахте КАМБИТОВ помии еиии..


08 Април 2020 14:25 | toto
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Отворете пазара


08 Април 2020 14:26 | тото
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Отвороте пазара.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар