Шишков: Колчетата в Кресненското дефиле имат ефект, но са там, защото нямаме магистрали

29 септември 2022 12:57   2 коментара   5765 прочита


Колчетата в Кресненското дефиле имат изключителен ефект за безопасността на движението, но те са там, защото нямаме магистрали, а нямаме, защото никой не ги е проектирал.

Това заяви в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той отбеляза, че до момента в България са построени едва около 870 км магистрали. До 2000 г., когато движението е било много по-малко натоварено отсега, са изградени около 324 км. Последните 10-12 години са построени 405 км или 19% от необходимите. Според арх. Шишков основният проблем за бавното строителство е липсата на проекти.

„За съжаление дори да имаме средства, като нямаме проекти, няма какво да построим. В последните 5-6 години проектирането е толкова изостанало, че дори държавата да иска да инвестира в магистрали, няма къде“, коментира министърът.

Той бе категоричен, че държавата трябва да направи ударно възлагане за проектиране, защото ако продължим да градим с това темпо, ще са необходими повече от 30 години, за да завършим необходимите магистрали

Министър Шишков коментира, че множеството ремонти по пътищата показват лошото строителство в последните години. По думите му 400-те км магистрали, строени в последните 10 години, вече се нуждаят от сериозен ремонт, като отсечката от „Тракия“ между Стара Загора и Ямбол. Друг проблем са малките и тесни аутобани, които водят до сериозно натоварване.

За пример министърът посочи АМ „Тракия“, по която се движи потокът от София към Бургас и Варна, а до разклона за АМ „Марица“ и този към Турция, което реално означава, че има автомобили за две магистрали. „Затова тя е тясна, двете ленти са недостатъчни. За съжаление никой нито е предвидил това, нито е взел мерки за разширяване на трасето“, обърна внимание арх. Шишков.

Той припомни, че докато е правен ремонт на виадуктите не е помислено за тяхното разширяване. „Това е разходване на средства.

Ако сега започне уширение на магистралата, виадуктите пак ще се затворят, а можеше да се случи преди това“, каза арх. Шишков. Ето защо изрази мнение, че средствата за ремонти трябва да се отпускат само след сериозно проектиране, защото в противен случай се получава хаос. „Имаме нагледен пример с АМ „Хемус“- строителната илюзия в предишното управление. Проектирана е до Велико Търново, но се строи само до разклона с пътя Плевен - Ловеч“, каза арх. Шишков.

Той информира, че е възложил на Агенция „Пътна инфраструктура“ спешно да завърши проектирането на магистралата от Велико Търново до Буховци, за да може да се строи. Такова трябва да се направи и за най-важната пътна връзка по оста север - юг – линията Русе - Велико Търново - Маказа с пресичане на Стара планина чрез малък тунел в Прохода на републиката. Освен, че връзката е важна за развитието на страната ни, тя ще поеме и голяма част от транзитния трафик. „Вече обявихме за национален обект магистралата от Русе до Велико Търново, имаме разгледан и одобрен устройствен план за трасето от Русе до Бяла и обходния път на Бяла.

Тези дни ще одобрим подробния устройствен план и ще започнем отчуждаване на нужните терени. До 3-4 месеца ще се извърши отчуждаване, ще се изготви технически проект, за да се разреши строителството на това важно направление, за което преди това никой не говореше“, обясни министър Шишков. Той подчерта, че всичко зависи от волята на държавата и управляващите партии, които трябва да имат концепция за развитие на магистралите, защото важните проекти се правят само на парче.

Министърът информира, че утре се очаква да бъде пуснато движението по 3-километрова отсечка от АМ „Струма“ между разклона за Банско и тунел „Железница“. Тя ще облекчи трафика. Другата седмица ще бъде пусната в експлоатация и 15-км отсечка от АМ „Хемус“ между Белокопитово и Буховци. „Отсечките ще бъдат пуснати за движение с Акт 16, защото работим отговорно и законно, а не за пи ар акции“, отбеляза арх. Шишков.

Регионалният министър бе категоричен, че държавата няма да остане без поддръжка за пътищата през зимата. „Завършваме конкурсите, имаме избрани изпълнители, другата седмица подписваме договори. Така ще имаме и пътно поддържане, и зимно почистване.


Още за: колчета   Кресна   дефиле   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
29 Септември 2022 14:37 | За Блг
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Протестът остава!
В петък, 30-ти септември, от 9:00 часа сутринта.
Място - площад "Георги Измирлиев", пред зала "22-ри септември".
Времето ще е хубаво, ще събираме подписи за референдума, ще си говорим за заема за 17 млн. лв. и ще покажем недоволството си от очевидните опити на шепа хора да диктуват бъдещето на цял един град.


29 Септември 2022 19:44 | радио Жум@я
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Групово недоверие за всички Общински съветници и кмета на най хубавия и нещастен град в България! ПРЕДСРОЧНИ ОБЩИНСКИ ИЗБОРИ!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар