Широка подкрепа от ЕК за изграждане на граничния пункт „Клепало“ между Струмяни и Берово

18 октомври 2020 16:20   4 коментара   9779 прочита


Проекти на организации от Невестино, Дупница и Благоевград и партньорите им от  Щип и Берово, Република Северна Македония, ще бъдат подкрепени с близо 800 000 евро от  Програмата за трансгранично сътрудничество „България – Северна Македония“ 2014-2020 г. след прехвърляне на свободен ресурс към Приоритетните оси „Туризъм“ и „Околна среда“. Средствата ще бъдат достъпни след успешно приключване на процедурата по изменение на програмата с одобрението на Европейската комисия. Това стана ясно по време на онлайн заседание на Съвместения комитет за наблюдение на трансграничната програма.

 Форумът бе съпредседателстван от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Зоран Димитровски – заместник-министър на местното самоуправление на Република Северна Македония. Участие взе и Клаудия Фойрле от Главна дирекция „Регионална и градска политика“ в Европейската комисия.

„Дългогодишната ни съвместна работа по програмата доказа нейното значение за развитието на трансграничния регион, разкриване на богатото културно, историческо и природно наследство и създаването на близки социално-икономически потенциали“, посочи зам.-министър Николова. Тя съобщи, че от началото на настоящия програмен период между двете държави са финансирани 65 проекта за близо 15,5 млн. евро. 

По думите ѝ успешните резултати до момента дават добра основна за изработване на обща визия за развитие, стабилност, регионална и европейска интеграция и през новия програмен период. „Институциите и организациите от двете страни на границата продължават да търсят и намират ефективни и устойчиви решения на конкретни общи проблеми, да развиват и поддържат партньорства, да изпълняват успешно съвместни проекти и имат съвместни намерения за разширяване на областите на трансгранично сътрудничество“, каза още зам.-министър Николова.

В рамките на заседанието бяха отчетени и резултатите от подготовката на трансграничната програма за новия период 2021-2027 г.,  нейните  цели и приоритети в подкрепа на балансираното развитие на трансграничния регион.

Представителят на ЕК и участниците в Комитета за наблюдение подкрепиха реализирането на стратегическия проект за изграждане на граничния пропускателен пункт „Клепало” между Република България и Република Северна Македония, който ще свърже община Струмяни и Берово. 

Индикативната му стойност е около 4 млн. евро принос от ЕС, който ще бъде допълнен от национално съфинансиране. Със средствата ще бъде изграден липсващият пътен участък до границата, както и съоръженията, необходими за пункта, а от страна на република Северна Македония се предвижда рехабилитация на готовите трасета и модернизация на изградените гранични съоръжения.

През последните няколко години страната ни е обновила повече от 21 км пътища, водещи към пункта, като остава да бъдат изградени още около 8,8 км. Очаква се още през 2021 г. да започне проектирането.

Подкрепа получи и другото стратегическо направление за новия програмен период – за създаването на фонд за малки проекти, който да финансира с евросредства малкия и среден бизнес от двете страни на границата. Той ще подпомага фирмите да модернизират производството си, да го дигитализират, както и да обновят мощностите си, за да достигат до по-големи пазари. 

М. Иванов


Още за: пункт   Струмяни   Клепало   Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
18 Октомври 2020 19:11 | Стефанов не
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

В момента гледам Б. Б. като казва че 40 милиона лева ще има за ГКПП Рудозем" към Ксанти - Гърция. Я вижте - за годините на демокра; ията колко КПП-та направиха за Гърция и колко за братска Македония?. Извода ми е - икономическите интереси са над всичко, а уж братството - само парлама за будалите...


18 Октомври 2020 21:16 | ���. K������� ������
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

ДО ГОРНИЯ ТОМА НЕВЕРНИ. ИЗГРАЖДАТ СЕ И 2 ПРОЕКТА.


18 Октомври 2020 21:23 | до ???
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

А знаете ли от колко време еготова цялата инфрастръктъра и сграден фонд от македонска страна на т. н. ГКПП"Клепало"?


19 Октомври 2020 06:04 | 222
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

poveche ot 20 godini se otvaia tn gkpp klepalo sramota
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар