Шест нови електробуса тръгват в Благоевград /Снимки/

04 септември 2023 15:31   12 коментара   7777 прочита


Кметът Илко Стоянов по време на представянето на новите шест електробуса: Днес Благоевград отправя поглед към бъдещето, към по-зелена и чиста България. За церемонията в областния център пристигна и зам.-министър Ангелина Бонева

Кметът на Благоевград Илко Стоянов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева официално презентираха новите шест електробуса, които ще обслужват новосъздадената линия №12 от градския транспорт в Благоевград.

По време на официалната церемония на пл. „Георги Измирлиев, бе отслужен водосвет за здраве на жителите и безаварийна експлоатация на превозните средства.

„Радвам се, че поставяме началото на нещо много хубаво и нещо много различно за нашия град. Днес Благоевград отправя поглед към бъдещето, към по-чиста и по-зелена България. Въпреки перипетиите, само за една година успяхме да доведем тези нови превозни средства тук. Благодаря за положените усилия на екипа, зная колко много ни костваше, за да финализираме нещата успешно“, заяви кметът Илко Стоянов.

Той благодари на Ангелина Бонева, зам.-министър на МРРБ и ръководител на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж 2014 – 2020“ за оказаната подкрепа.

„Този екологичен, чист транспорт ще помогне на жителите да усетят, че живеят в един европейски град“, заяви от своя страна зам.-министър Бонева.

На представянето присъстваха още Александър Мацурев - зам.-областен управител, Радослав Тасков - председател на ОбС, Арда Атеш - представител на фирмата производител, Николай Недялков - представител на фирмата вносител, Мария Петрова – заместник кмет по икономика, финанси и европейски проекти, Мирослав Кюпов - управител на „Благоевград еко транспорт“ ЕООД, екипът по проекта и жители на Благоевград.

Непосредствено след официалната церемония бе направена и демонстрационна обиколка с превозните средства, които ще обслужват линията, обхващаща кв. „Грамада“, автогарата и гарата, бул. „Джеймс Баучер“ и „Плажа“.

Електробусите са закупени по проект, в рамките на който са изградени и три двойни зарядни станции.

Превозните средства са с изключително модерна визия и предлагат всички удобства за пътниците и водачите. Електробусите са нископодови, с двойна врата, монтирана вдясно от движението, за осигуряване на максимален комфорт за пътниците в неравностойно положение, както и за родители с колички. Автобусите разполагат с рампа, след пускането на която автобусът не може да потегли. При това положение автоматично се включват аварийните светлини, които да ориентират останалите участници в движението.

Електробусите са оборудвани с таблети, които дават пълна техническа информация, в това число за нивото на батерията на електромобила, оставащия пробег и т.н.

Чрез таблетите може да бъде управлявана и температурата в купето за максимален комфорт на пътниците.

Електробусите са оборудвани и с камери, три от тях са монтирани в самия автобус, а другата позволява на шофьора да се информира за движението при заден ход. Имат и специални бутони, чрез които пътниците могат да сигнализират за намерението си да спрат на определена спирка. Снабдени са и вградени USB портове за зареждане на телефони, таблети и т.н.

В превозните средства има и обособени места за трудноподвижни хора и майки с колички.

Размерите на автобусите са съобразени така че да могат да обслужват по-малки улици от второстепенна улична мрежа.

Новата придобивка е предоставена за управление на общинското дружество „Благоевград еко транспорт“ ЕООД.

Електробусите са закупени по проект BG16RFOP001-1.008-0010-С01 „Интегриран градски транспорт на град Благоевград”, финансиран по ОПРР 2014-2020г, в рамките на който са доставени и монтирани и 3 двойни зарядни станции.

Основната цел на проекта е повишаване качеството на живот на гражданите и намаляване на негативните въздействия върху околната среда чрез подобряване на условията и повишаване на привлекателността на масовия обществен градски транспорт на територията на Благоевград.

Проектът е с бюджет от 5 621 412,82 лева, от които 4 343 025,05 лева са безвъзмездна финансова помощ и 1 278 387,77 лева са собствен принос на Община Благоевград.

12 коментара
04 Септември 2023 16:18 | ime
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

А каква е необходимостта да се представят на плочките?


04 Септември 2023 16:56 | 333
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Егати електробусите..... та тия коли са като някогашните маршрутки и сигурно побират едва-едва 20-ина човека. Висяха на плочките.... всички общински смешници се изредиха да се снимат в тях и после ги разпратиха да обикалят из града..... и караха толкова бавно, че на всички кръстовища се образуваха опашки. Ама важното е, че се ".... усвоиха едни пари"!!!!


04 Септември 2023 17:21 | в изгнание
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Защо в София купуват по 720к лв., а тук са по 936к лв.?
Може би в София разстоянията са по малки, и за това ползват с по нисък пробег?


04 Септември 2023 17:24 | гро
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Това са микробуси маршрутки. И защо надписа Благоевград е на латиница?


04 Септември 2023 17:30 | Доналд Дък
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

То улици няма, той автобуси пуска…
Илко, обозначете с боя “легналите полицаи” на Баучер.
Боядисайте пак пешеходните пътеки между Стамболийски и Баучер на кръговото.
Боядисахте ги с тебешир наскоро, всичко пак се изтри!!!!!
Не ви ли е срам, нещастници с нещастници?!?!?
Няма да си кмет, Илко!
Може би жалко, но няма да си пак ти.


04 Септември 2023 17:36 | караваната на Кончето
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Оно спирки нема он некви минимикробусчета купува. 5 човека вътре и тея китайски ментета не могат да тръгнат.


04 Септември 2023 17:51 | Гошо
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

То хора няма в града вечер и кучета нема по улиците всичко фалирало останаха само цигани и помаци той взима тия бусчета къде ако дигне 80 ще му изпаднат гумите


04 Септември 2023 17:56 | в изгнание
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

До Насо, нямаме пеещ фонтан (като в Барселона), но имаме пеещи плочки (като в Джумаята)!!!


04 Септември 2023 18:09 | vigo
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

страхотни тротинетки!!!!!


05 Септември 2023 07:35 | Илко Стоянов
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

пак краднах


05 Септември 2023 12:03 | караваната на Кончето
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

грешка маде ин Бурса са били не китайски


06 Септември 2023 12:10 | Илия
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Личното ми мнение е, че по-добре Илко отколкото крадците насо и хиха и придворните им. ГЕРБ носят отговорност за разрухата на града. Насо понеже е като черна каса пробита част от най приближените си на Илко, ГЕРБ му пробита другите барабани с доста помаци.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар