Шерифът от Кюстендил К. Васев, охранявал встъпването в длъжност на Байдън

25 януари 2021 19:54   3 коментара   5947 прочита


През седмицата Джо Байдън встъпи в длъжност като 46-ия президент на САЩ. Това беше най-охраняваната инаугурация на американски президент в историята – над 30 000 военни, полицаи и шерифи от десетки служби. Сред тях имаше и няколко българи.

От 5 години Кирил Васев работи в шерифството на предградие на столицата Вашингтон.

За родения в Кюстендил българин тази работа е наследствена – дядо му също е бил полицай.

„През 80-те, 90-те години, когато съм израснал, в тийнейджърските ми години, винаги съм гледал американските филми, било ми е интересно тези организации как работят, с какво се занимават. Затова може би образованието, към което се насочих, беше криминология“, споделя Кирил Васев, пише Bg-voice.com.

Той е един от 30 офицери от тяхното шерифство, избрани да участват в охраната на встъпването в длъжност на Джо Байдън заедно с военни от Националната гвардия, агенти на ФБР, Сикрет Сървиз и хиляди полицаи.

На 6 януари тълпа от привърженици на Доналд Тръмп нахлуха и превзеха сградата на американския Конгрес. В резултат – мерките за сигурност за клетвата на Джо Байдън бяха безпрецедентни.

„През цялото време човек трябва да очаква неочакваното, въпреки че по време на инаугурация не се случи абсолютно нищо“, казва Кирил Васев.

Според него службите се свършили страхотна работа.

„Моята агенция бяхме един ден преди инаугурацията да направим генерална репетиция, за да знаем нашите постове къде се намират, какво точно трябва да правим, определени кодове и комуникации, които обменяме с другите агенции. При проучването на района имахме 9-10 часа работен ден“, разказва той.

В ежедневната си работа Кирил Васев патрулира по улиците, работи в затвора, разследва гангстерски групи, банкови обири и сигнали за бомби.

„Разбира се, че има страх. Но самият страх те държи нащрек и мотивиран, по този начин те пази по-сигурен да си вършиш работата“, казва той.

Кирил Васев е един от около 40-те членове на създадената преди година българо-американска полицейска асоциация. Тя обединява наши сънародници, работещи в силите на реда в цяла Северна Америка.

„Участваме в различни благотворителни фондове. Помагаме на училища, детски градини, болници, обменяме информация между самите нас“, обяснява той.

„Ние сме продукт на Майка България и се гродеем с това. А един ден може да се върнем и да работи в системата в България“, казва Васев.


Още за: шериф   Байдън   Кюстендил   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
25 Януари 2021 20:10 | Тончо
Оценка:
-1
 (
11
 гласа)

Селчо бачкай и охранявай тея болни мозъци американците. Ако си истински българин ще седиш тук и ще работиш. Най лесно е да бягаш от родината. Бягат слабите! Ти сигурно отдавна си минал на левия бряг и за това си избягал да търсиш на баницата мекото, като китката ти!!!! Смях смях


25 Януари 2021 21:38 | До горния
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Абе тончо ли къв си, викаш кисело гроздето а?


26 Януари 2021 13:23 | Съвет
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Като си продукт на майка България, ела да служиш на цар Боко, да те видя как ще станеш полицай без да имаш връзки, стой си в Америка и си трай, и благодари на Господ че не си в Бокова България
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар