Шефът на Медицински център - Благоевград д-р Т. Даскалов, нападнат от глутница кучета в Самоковско, все още чака отзвук от жалбата си пред полицията

15 юли 2019 15:41   3 коментара   12674 прочита


Оказало се, че кучетата, пазачи на стадо, са собственост на полицай от ПУ на МВР в Самоков! Въпросът е: Умишлено ли бавят отговор на жалбата?!

Специалистът УНГ, д-р Тони Даскалов, управител на Медицински център в Благоевград бе нападнат от глутница кучета в самоковското село Говедарци преди дни. Само късмет и умения да пази хладнокръвие в такива ситуации, спасили д-р Даскалов от сериозни последици след срещата с озверелите псета. След инцидента д-р Даскалов незабавно депозирал жалба до местната полиция, но до момента вече 10 дни от ПУ на МВР в Самоков няма никаква реакция и отговор.

Ето какво разказа д-р Даскалов: На 5 юли с приятел решихме да посетим известния параклис „Св. Илия“ покрайнините на село Говедарци. Изведнъж от някъде се появиха глутница кучета, които ни обкръжиха и лаеха срещу нас. По това време ни се видяха 10, но бяха 7 овчарски кучета. Изпитахме истински ужас. Измъкнахме се на косъм от глутницата, които разбрахме, че пазят територията си, тъй като са пазачи на стада в съседство. Добре, че имахме храна и опит в поведението с кучета, в противен случай нямаше да си говорим сега. Но това сме ние, големи хора, ако бяха деца…“, разказва спомените си от злощастния ден д-р Даскалов и е категоричен, че там, в гората-няма кой да помогне.

“Чиста случайност беше, че успяхме да се измъкнем“, допълва д-р Даскалов. Още сънувам кучета. Веднага предприели действия и позвънили на телефон 112 да докладват за опасния случай, който чудо преминал без жертви. „След това веднага се отправихме към местното полицейско управление в Самоков, за да подадем жалба срещу стопанина на животните, които утре могат да убият човек на това място и кой ще бъде виновен“?!, пита д-р Даскалов.

С изненада той разбрал на място, че кучетата са собственост на полицейски служител. „Обадих се във вторник в полицейското управление, за да проверя какво се случва с жалбата, докъде е стигнала и какви мерки ще се предприемат по нея, но ми отговориха, че все още не е заведена“, нещо което сериозно ме озадачи. "Целта ми е утре, някой друг да не пострада от озверелите овчарски кучета. Говорихме с местни жители и те ни обясниха, че кучетата са нападали и разкъсвали сърни. Те си пазят стадото, но в опит да го опазят, могат да нападнат отново невинни и неподозиращи хора. Нека децата да са предпазливи, родителите също, които са решили да посетят параклиса „Св. Илия“.

Възниква въпросът има ли отношение дежурният в Самоков към факта, че жалбата не е заведена ден по-късно, ако е заведена, то докъде са стигнали действията на полицейските служители, пита д-р Даскалов.

Според Наредбите и Законите за отглеждане на домашни любимци, собственикът трябва да осигури поведение на кучето-домашен любимец при условия и начин, които не формират агресивно поведение, както и осигурява поведение на кучето- домашен любимец, безопасно за здравето и живота на други животни и на хората.

Припомняме за промените, които са предложени и забраняват кучешката разходка и свободното пускане на четириногите с тегло над 5 кг. Законът предвижда вместо 100 лв., глобата за куче без намордник да стане 1000 лв., а санкцията за четириного без повод - 300 лева. Разхождането на кучета в детски площадки или забранени зони ще струва на стопаните им 500 лв.

Напоследък зачестиха случаите в цялата страна, в които домашни кучета нападат хора, само преди дни жена бе ухапана от домашно куче в благоевградското село Рилци.

От Struma.com поехме ангажимент да проверим движението на жалбата на д-р Даскалов и ще ви информираме за резултата от нея.

Очаквайте подробности.

Цвети Иванова

3 коментара
15 Юли 2019 16:56 | Рони
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

Проблемът с кучетата е сериозен, на мен ми се случи също неприятна среща с кучета- пазачи в село Ресилово, отново бяхме тръгнали да посетим свято място и стадото беше в близост. На виковете ни се притече на помощ пастир.
На такива проблеми трябва да се дава гласност, така както е направил д-р Т. Даскалов. Когато стане инцидент с разкъсан от кучета човек, тогава се сещаме, че трябва да се вземат по-строги мерки. Санкция на виновния стопанин и по-строг контрол от институциите.


15 Юли 2019 17:28 | 333
Оценка:
11
 (
11
 гласа)

Като излизате в гората си носете на желязо на кръста. Мен ме нападнаха 4 грамадни кучета на поляните на Белемето, но като гръмнах първото останалите подвиха опащки.


16 Юли 2019 07:37 | Нинова
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Желязото помога също и за цигани
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар