Сериозен поглед към процеси и явления, вълнуващи съвременното човечество

10 май 2010 00:00   2706 прочита
Н. Попов
Н. Попов


Н. Попов

"Глобализация и регионализация" на гл. ас. д-р Николай Попов, преподавател в Катедрата по международно право и международни отношения на Правно-историческия факултет при ЮЗУ "Неофит Рилски", е зрял поглед на един млад човек в доста трудна, но безспорно актуална проблематика, и книгата далеч ще надхвърли пределите на академичната общност.

Изяснявайки взаимодействията между глобализация и регионализация, авторът не само разкрива мащабите на техните предизвикателства, но и обосновава защо Европейският съюз е най-сполучливият модел на регионално обединение, призван да преодолее предизвикателствата на съвременните международни отношения. Той подробно проследява процесите, които създават тези най-благоприятни условия за градивно преодоляване на прословутата "затвореност" на човечеството, за да се видят непознатите досега промени в мисленето, разбирането и представите за съвременна демокрация.

Както сам признава д-р Н. Попов, тясната връзка и взаимна обусловеност между глобализация и регионализация би останала неизяснена, ако не се открои, благодарение на диференцирания подход, тяхната относителна самостоятелност. Това е и основната задача на неговия труд - анализирайки общите черти на едно цялостно явление, което се проявява във всички континенти на планетата, да открои техните специфични особености.

"Глобализация" и регионализация" е успешен поглед в една малко изследвана досега научна област.


Още за: Н. Попов   книга   издаване   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар