Семейството на убития при катастрофа 6-годишен Мартин от Сандански осъдиха застрахователя

06 декември 2019 14:45   4 коментара   46421 прочита
Мястото на трагичния инцидент
Мястото на трагичния инцидент


Мястото на трагичния инцидент

Баба, дядо и вуйчо на починали при катастрофа 6-годишно дете осъдиха застрахователна компания да им плати общо 120 хил. лв. неимуществени вреди, причинени от смъртта на 6-годишния им внук.

Трагичният инцидент с малкия Мартин стана на 25 юли 2018 г. в Сандански. Тогава 73-годишен шофьор, минавайки по улица в ремонт, блъсна два паркирани джипа и помете 6-годишното дете, което било на тротоара. Вследствие на удара Мартин получи тежки наранявания и травми и въпреки оказаната своевременна медицинска помощ, на 3 август почина.

Родителите и братът на майката на Мартин – Мирослава поискали от застрахователната компания обезщетение, но получили отказ. Застрахователят оспорил правото на бабата, дядото и вуйчото да получат застрахователно обезщетение по “Гражданска отговорност” за неимуществени вреди, защото смятат, че близките отношения на тримата са обичайни и нормални, родствената връзка трябвало да се характеризира с изключителност.

В случая не били налице изключителни обстоятелства, различни от обичайните, нормални и естествени взаимоотношения, които да налагат присъждане на обезщетение на ищците. Претенциите били и завишени по размери, а застрахователно обезщетение било фиксирано в размера до 5000 лева, пише 24 часа.Пред съда обаче свидетели разказали, че тримата са имали изключителна, трайна и дълбока емоционална връзка с починалия техен внук и племенник.

Те търпяли болки и страдания от смъртта. Дядото преживял и мозъчен инсулт, който силно влошил здравословното му състояние. Всички постоянно плачели и скърбели за загубата на детето.

Често посещавали гроба му, непрестанно говорели за детето и се връщали с горчивина към деня на трагичния инцидент. Не можели да спят спокойно, чувствали се тревожни и изнервени, изпаднали в депресия. Започнали да приемат успокоителни лекарства и медикаменти.

Бабата и дядото редовно взимали Мартин от детска градина, прекарвали много време заедно, водили го на разходки. Вуйчо му пък му бил буквално като баща и редовно взимал Мартин да си играе с неговите деца.

Съдът се позова на съдебна практика, според която е разширен кръгът от лицата, които могат да претендират за обезщетение следствие на смъртта на близък, ако се докаже създадена трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и претърпени от неговата смърт продължителни болки и страдания.

“Справедливо е да им се признае право на обезщетение, понеже е доказано, че те са понесли морални болки и страдания.

Събраха се доказателства, от които е видна изключителната връзка на бабата, дядото и вуйчото с починалия им внук и племенник, която се отклонява от нормалната между такива родственици. Налице е изключителност на понесените болки и страдания, които надхвърлят по интензитет и времетраене нормално присъщите за съответната родствена връзка”, аргументира се съдът. На дядото е присъда най-голямата сума от 50 хил. лв., защото той най-тежко преживява загубата на любимия си внук, и дори получил инсулт.

На бабата е присъдено обезщетение от 40 000 лева, а на вуйчоно – 30 000 лева. Решението на окръжния съд не е окончателно и може да се обжалва.

Делото срещу шофьора, причинил смъртта на детето започва следващата седмица в съда.


Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
06 Декември 2019 14:56 | за съжаление
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

парите не могат да върнат детето, което завинаги ще остане на 6 а дъртия пергиш ще си живее още, сигурен съм, че дори изобщо не страда, дори изобщо не е разбрал какво се е случило, застрахователя го е отнесъл


06 Декември 2019 15:05 | Близка на Марти
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Парите не са важни, когато става въпрос за близък човек/ Марти племенникът ми завинаги остана на 6год. / Единствено се моля да има наказание за човека, който причини такава голяма болка на родителите и близки му. Дано правдата да възтържествува!


06 Декември 2019 18:48 | Хаха
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

Мечтайте си


06 Декември 2019 20:16 | Хаха
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

Орален съд Благоевград
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар