Сандански и Петрич с шанс за нови екоавтобуси и умни трафик системи

05 октомври 2023 11:13   6 коментара   8705 прочита


16 проекта за екомобилност на обща стойност 107 млн. лв. бяха подадени за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост чрез МРРБ

 

16 общини и техни партньори в страната кандидатстват за осигуряване на екологични превозни средства за градски и междуселищен превоз на пътници и подобряване на инфраструктурата. Проектите са на стойност 107 млн. лв. Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез процедурата „Екологосъобразна мобилност“ по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Крайният срок за кандидатстване изтече на 2 октомври 2023 г. Предстои оценка на подадените предложения. Проектите ще се изпълняват в партньорство между две и повече местни администрации.

Проектни предложения за постигане на по-добра и по-екологична свързаност в страната са подадени от Община Казанлък в партньорство с Община Павел Баня, Община Айтос в партньорство с Община Карнобат, Община Асеновград в партньорство с Община Садово, Община Пазарджик в партньорство с Община Пещера, Община Габрово с Община Севлиево, Община Враца с Община Монтана, Община Велинград в партньорство с Община Ракитово, Община Кюстендил с Община Невестино, Община Сливен в партньорство с Община Ямбол, Община Ловеч с Община Троян, Община Самоков в партньорство с Община Ихтиман, Община Хасково в партньорство с общините Свиленград и Харманли, Община град Добрич в партньорство с Община Добричка, Община Петрич в партньорство с общините Сандански и Ботевград, Община Шумен с Община Търговище и Община Перник в партньорство с Община Брезник.

Освен покупка на нови автобуси и тролейбуси с нулеви емисии (по изключение с ниски емисии), по проектите ще се финансира и изграждането и поддръжката на зарядни станции за превозните средства на обществения транспорт. По програмата ще могат да бъдат разработени и внедрени интелигентни транспортни системи в населените места, които ще позволят автоматизирано управление и контрол на трафика и движението, проследяване на колите на градския и междуградския транспорт с GPS система, автоматизирани системи за продажба на билети и др.

Предвидено е и въвеждането на мерки за повишаване на безопасността на движение в населените места. На места ще бъдат изградени пешеходни надлези с достъп за хора с намалена подвижност, допълнително осветление на пешеходни пътеки, изграждане на велоалеи, специални маркировки за намаляване на скоростта на входовете на населените места, поставяне на настилка с различен цвят и текстура, осветени и дублирани пътни знаци, изграждане на разделителни острови и др. Общините ще могат да разработят или актуализират планове за организация на движението в населените места.

Повече информация за процедурата можете да прочетете на интернет страницата на МРРБ в секция „Проекти по НПВУ“.


Още за: Сандански   Петрич   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
05 Октомври 2023 11:23 | .......
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

В Сандански може и да направят в Петрич ако спечели Бръчков Наркоманов нищо няма да стане всичко влиза в джоба му.


05 Октомври 2023 11:38 | Бръч
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Дано да не е бръчков хахах, но алтернативата е чомбе с оня руйков ще купуват гласове и хората пак ще бъдат излъгани..
Празни обещания!
Марио минев какво да коментираме махалата са негови...
Средно дават в града от 80 на българи до 200 на циг.
Каква промяна ще има ...
Дано хората се замислят нов бардак със стари... не става.. да ли чомбе (скрит зас руйков), да ли Любо (скрит зад баща си), да ли танев - та той си е герб.


05 Октомври 2023 12:11 | Сандански
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Какви Екоавтобуси и какви умни трафик системи бе ? Тоя автобус по тия мизерни улици в Сандански още на първата дупка ще си остави половината пластмаси


05 Октомври 2023 13:08 | kedeluro
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами----- https://urlis.net/biocom


05 Октомври 2023 19:19 | От Шо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Еко ташац. и, то не останаха хора да се возят


06 Октомври 2023 20:42 | Миро
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

В Сандански.... където преместиха автогарата, най-голямата глупост направиха.
Но.... лапачи и обирджии само.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар