Само една глоба в Благоевград в първия ден на забраната за тютюнопушене

02 юни 2012 00:20   17 коментара   31598 прочита
Инспекторът Д. Френски и колежката ми Кр. Филатова поясниха на полицаите, че доста работа ще имат на стадиона
Инспекторът Д. Френски и колежката ми Кр. Филатова поясниха на полицаите, че доста работа ще имат на стадиона


Инспекторът Д. Френски и колежката ми Кр. Филатова поясниха на полицаите, че доста работа ще имат на стадиона

Най-често задаваният въпрос от граждани, бармани и управители: Може ли да се пуши на терасата?

Само една санкция за нарушение на забраната от 1-ви юни за тютюнопушене наложиха вчера инспекторите от Регионалната здравна инспекция в Благоевград при масираните проверки по заведения и обществени сгради в областния център на Пиринско. Физическо лице сварихме да пуши в офиса си в центъра на Благоевград, съобщи шефът на РЗИ д-р Огнян Чилев, но спести името на нарушителя. Причината за единствения акт не бе, че проверяващите си “затваряха очите” в първия ден от влизане в сила на промените в Закона за здравето, а в липсата на нарушители. Няколко екипа на РЗИ, придружени от репортер на в. “Струма”, тръгнаха сутринта на проверки, но управителите и барманите на заведенията се бяха погрижили пепелниците да са прибрани.

Двайсетина барчета и заведения за бързо хранене ревизираха преди обяд санитарните експерти Димитър Френски и Красимира Филатова и най-честата забележка, която се налагаше да правят, бе да се махнат забравените на витрините и вратите лепенки, с които се информира, че в заведението се допуска пушене на лица над 18 г. Спазвайки дадените му ден по-рано инструкции, управителят на боулинг “Корона” изненада приятно проверяващите с табелки “No smoking” на масите в района на детския кът към заведението.

Радвам се, че влезе в сила забраната, защото съм непушач, както и почти целият персонал с едно изключение, призна с усмивка барманът в “Амони” Ивайло Маникатов. Собственичката на кафене “No name” до пощата Люба Петрова, също непушач, коментира, че най-после няма да е принудена да пуши пасивно и да се трови, докато е на работа.

Най-често задаваният въпрос от персонала на заведенията към инспектиращите бе може ли да се пуши на терасата. Няма проблем на открито, и на масите на терасите не е нарушение да има пепелници, обясни Димитър Френски. На въпрос на управителя на “Папараци” може ли да се отдели помещение за цигара за персонала, категоричният отговор бе: “Не!”. Обособяване на зона за пушене се допуска само на летищата, поясни Д. Френски. На полицаи, клиенти в “Папараци”, експертите от РЗИ поясниха, че не е наказуемо да пушат цигара на тротоара, ако той не е до детско заведение или училище, но на спортни събития и мачове, на културни мероприятия и концерти на открито, както и в летните театри и кина не се допуска да се пали цигара.

Коментарът на полицаите бе, че доста работа ще им се отвори на предстоящия мач между тигрите от отбора на Бойко Борисов “Витоша” /Бистрица/ и орлетата от “Пирин” /Благоевград/, насрочен за днес на благоевградския стадион, и ще трябва освен за реда по трибуните да дебнат и пушачите. От 300 до 500 лв. е глобата за физически лица за първо нарушение, до 1000 лв. за повторно. За еднолични търговци глобите за цигари са от 1000 до 1500 лв. първоначално и до 3000 при рецидив. За фирми глобите са от 3000 до 5000 лв. за първо нарушение и от 5000 до 10 000 лв. при повторно, обясняваха инспекторите на бармани и управители и коментираха, че най-вероятно санкциите ще се за сметка на допусналите нарушението.

Промените в Закона за здравето не казват как инспекторите от РЗИ ще наложат глоба на физическо лице, което пуши на забранено за това място, като те нямат право да изискат личната му карта. Това явно ще може да става само със съдействието на полицаи, но ако проверката не е съвместна, мисията на санитарните специалисти по спазване на Закона става наистина сложна.

17 коментара
02 Юни 2012 04:41 | ...
Оценка:
22
 (
80
 гласа)

Смешен закон. България е с най-мръсния въздух в градовете от целия ЕС, в храните се влагат отпадъци и химикали, свободно се продават наркотици, а те се загрижили за цигарения дим.
И защо да не може да се пуши в заведение ако има мощна вентилация?


02 Юни 2012 07:06 | НЕВЪЗВРЪЩЕНЕЦ
Оценка:
-6
 (
44
 гласа)

ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА ви е нужник.


02 Юни 2012 08:14 | НЕПУШАЧ
Оценка:
10
 (
44
 гласа)

Закона е необходим, защото пушачите не мислят за здравето на непушачите, вкл. и техните деца, внуци, близки, колеги..... Те са психически и физически зависими от никотина, нагли са9повечето и ну им пука за болните до тях, на стодион, дори в такси, маршрутка, автобус-шофьорите. Трябва да се наказват, това е закон както др. закони. Но глобите са много големи за обикновенните граждани, дори за дребните търговци и няма как да ги плащат, ще им се трупат/ако изобщо някой ги глобява/, ще започнат да идват заплашителни писма от НАП да се издължават доброволно, после ЧСИ..... Ако глобите са малки 20-30 до 50 лв за обикновенните хора, вземани на място повече ще ги боли и ще има повече ефект. Не можеш да му вземеш на безработният, на циганина, на министър, на бандита на който не му пука от властите и обира, мами и бие хора, а не влиза в затвора. Дянков цял да тръгне на проверки..... Контролните органи за тази дейност, няма винаги да са с поткрепление-МВР, за да си вършат работата, а те ги е страх


02 Юни 2012 08:51 | BG
Оценка:
3
 (
27
 гласа)

България, всяко чудо за три дни, в този случай до края на месеца


02 Юни 2012 09:07 | York
Оценка:
14
 (
40
 гласа)

Хем се продават цигари свободно в магазина, хем държавата разчита на парите от акцизите на цигарите, а същото време забраняват да се пушат на "обществени" закрити места.
Ресторанта не е обществен, той е собственост на някой. Или да ми забранят да пуша вкъщи.
А в същото време от прозореца да гледам реклама на марка цигари.
Като искат ресторанти за непушачи да си ги отворят.


02 Юни 2012 09:29 | ***
Оценка:
3
 (
41
 гласа)

Непушач, задължително първо се научи да пишеш и тогава давай компетентни мнения. Всички непушачи сте такива мрънкащи и оплакващи се, а пък все се врете при пушачите, да не съм ви вкарвал на сила в залите за пушачи?


02 Юни 2012 09:48 | чичо скруч
Оценка:
17
 (
21
 гласа)

Я някой да ми каже тия дето са поднаем в общински жилища трябва ли да спазват този ялов закон?


02 Юни 2012 11:52 | 123
Оценка:
4
 (
30
 гласа)

Ще си пуша където ми е кеф на оная работа, всичко оправиха само този закон беше останал да виси, смешници...


02 Юни 2012 11:54 | до 7777
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

Тоя "бар" 7 у кое село е?


02 Юни 2012 13:19 | Morrison
Оценка:
2
 (
28
 гласа)

Време беше да влезе в сила подобна забрана, в Европа хората отдавна подходиха към този казус, така че драги пушачи, ако се мислите все още за гениални с аргументите си, помислете си че има население от поне 400 милиона, което по един или друг начин се е преборил с проблема.


02 Юни 2012 16:38 | реалист
Оценка:
2
 (
20
 гласа)

Много добър закон, помагащ и на непушачите и на самите пушачи. Едните ще се отърват от омразната тютюнева смрад в заведенията, а другите ще намалят дозата никотин и катран, което ще бъде от полза както за здравето, така и за джоба им. Не коментирам лошият пример, който даваме на децага си. Само да не побългарчим закона и да се осерем на метеното.


02 Юни 2012 17:17 | иван
Оценка:
-5
 (
11
 гласа)

НИКАВО ПУСЕНЕ.


02 Юни 2012 17:52 | .......
Оценка:
9
 (
21
 гласа)

По тая логика и колите са вредни за хората хайде забранете и тях


03 Юни 2012 00:07 | Morrison
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

По тая логика и нета трябва да ти спрат на тебе.


03 Юни 2012 00:07 | Morrison
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Ти колата си караш ли си я у вас или в дискотеката?


03 Юни 2012 11:40 | asddas
Оценка:
-7
 (
17
 гласа)

Стига сте ревали, мърляви пушачи, пушете си вкъщи.. и аз обичам да сера, но не го правя навън и по заведенията, малоумници.


03 Юни 2012 14:10 | митко рупите
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Леон Блум, евреин мин-председател на Франция, цитирам какво е казал преди 80 години:-
Всяко общество, което претендира да осигури на хората свободата, трябва първо да им гарантира съществуването.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар